A „Hebridean Baker” néven ismert Coinneach MacLeod valószínűtlen TikTok szenzáció, aki a szigetek kultúrájának legjavát hozza a világba.
VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd
Mint sok ember szerte a világon, a Coinneach MacLeod az elmúlt év nagy részét sütögetéssel töltötte a bezárás során. De MacLeod ahelyett, hogy egy egyszerű kovászos receptet készített volna, hogy azzal múlassa az időt, mélyen beleásta magát hazája gazdag történelmébe, a Lewis-szigeten, Skócia külső – Hebridák –szigeteinek legészakibb részén. A skót partoktól körülbelül 70 kilométerre fekvő Külső-Hebridák lánca több mint 100 szigetből és sérszigetből áll. Közülük 15 lakott. A gael nyelvű skótok többsége a Hebridákon él, vagy innen származik, a nyelv különösen a külső szigeteken erős.
Ősi recepteket mutat be
Az itt élő és alkotó Coinneach MacLeod őseitől, főleg a 93 éves nagynénjétől, Bellag-tól-tanult hebridai termékek és receptek ihlették meg MacLeod-ot. A férfi 2020-ban hebridai pékként kezdte feltölteni saját készítésű videóit a TikTok-ra.
A 47 éves férfi több mint 2,7 millió kedvelővel és 225 ezer követővel később a Z generáció kedvenc platformjának egyik legkevésbé valószínű híressége lett, több mint 10 millió nézővel.
De nem csak a MacLeod-féle pazar, forró toddy choux zsemle, Heilan coo sütemények vagy haggis bon bononok tették a lágy hangon beszélő péket online szenzációvá. A Coinneach célja az, hogy a hebridai folklór, a skót gael nyelvcsavarók és a hagyományos zene mellé tálalja ételeit – valamint a kis Westie kölyöknek, Seòrasnak is alkalmi szereplési lehetőséget biztosítson -, azaz, hogy a hebridai kultúra legjavát hozza a világra.
A hygge skót változata
Arra is buzdítja követőit, hogy fogadják el a népszerű dán stílus, a hygge hebridák által továbbbfejlesztett változatát. Bátorítja az embereket, hogy a helyi alapanyagok után kutassanak, főzzenek szeretteikkel, és lassítsanak, miközben örömöt lelnek az egyszerűségben – bárhol is legyenek.
„Mi hebridaiak nagyon büszkék vagyunk” – mondja a TikTok legújabb szupersztárja egy, a BBC-nek adott interjújában. „Skótok vagyunk, de egy kicsit különbözünk a nyelvünkben és a kultúránkban. Nagyon különleges dolog, hogy népszerűsíthetem a szigeteket. Adok gael nyelvleckéket is, de főleg sütök. A kedvencem talán az, amikor egyszerű recepteket készítek. Például egy tiramisut, de egy kis skót csavarral” – teszi hozzá MacLeod.
És hogy hogyan lehet egy tiramusiba skót csavart vinni? „Nos, ártani nem árt, ha hozzáadunk egy kevés whisky-t” – magyarázza.
A nem várt népszerűségnek örvendő videók után MacLeod most könyvet is írt The Hebridean Baker: Recipes and Wee Stories from the Scottish Islands, azaz A hebridai pék: receptek és kis történetek a skót szigetekről címmel. A címben egyébként elbújtattak egy rajongóknak szánt viccet is, hiszen a ‘kis’ szó az eredeti címben ‘wee’-ként szerepel. Ez nem a legtipikusabb angol megfelelő a ‘kis’-re, a skót szigeteken viszont előszeretettel használják. Aki csak két-három videót megnézett a hebridai péktől, az tudja, hogy neki is kimondottan szava járása, az ételekbe ‘wee’ fűszer, ‘wee’ só és természetesen ‘wee’ whisky kerül.