Most még nagyobb szükségünk van az immunerősítésre, mint korábban valaha, ezért nem csak a vitaminbevitelre és a higiéniai szabályokra kell odafigyelnünk, hanem az étkezésünkre is. Egy közkedvelt étel pedig nagy segítség lehet ebben!
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
Tudjuk, hogy a gyümölcsök és zöldségek jó forrást biztosítanak a vitaminoknak, de mindegyikben egészen más ásványi anyagok találhatók meg, így van, ami hatékony a bőrödnek, míg más az emésztésnek vagy az alvásnak tesz jót.
Ez a bizonyos fajta tartalmazza azokat az immunerősítő összetevőket, amelyek segíthetnek a testünknek megerősödni. Egyetlen adag shiitake gomba tartalmazza a napi szükséges rézbevitel 40%-át, ráadásul a B5-vitamin 33%-át is. Ez utóbbi jelentős szereppel bír az immunrendszer erősítésében, hiszen segíti a testednek az antitestek termelését, amelyek szembeszállnak a különböző betegségekkel. Most, hogy egyre több embernél diagnosztizálják a koronavírust, fontos, hogy te is gyakrabban fogyaszd akár napi szinten.
És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy egy 2015-ös kutatás szerint nem több, mint napi 5-10 gramm shiitake gombának is megvan a pozitív hatása. Olyannyira, hogy az eredményeik szerint 52, a kutatásban résztvevő felnőttnél javult az immunrendszer ellenállóképessége, már egyetlen hónap alatt. A jelen állás szerint akár ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy az utóbbi hónapokban, különösen tavasszal, a shiitake gomba népszerűsége a boltokban is növekedni kezdett, és egyre többen vásárolják meg maguknak ezt a finomságot.
A shiitake gomba és a klasszikus gomba között akadnak különbségek ízben is, ezért mi most elhoztunk három receptet, amivel kipróbálhatod ezt a finomságot. Valószínűleg hamar az új kedvenceddé válik majd!
Karamellizált shiitake rizottó
Hozzávalók: 2.5 bögre alaplé, 2 ek. olíviaolaj, 2 bögre szeletelt shiitake, hagyma ízlés szerint, 1 ek. szójaszósz, 1 ek. kakukkfű, 1 bögre rizs, 1/4 bögre fehér bor, 1/4 bögre parmezánsajt
Egy közepes serpenyőben melegítsd fel az alaplét, majd vedd le a tűzről, és egy időre tedd félre. Addig egy nagy serpenyőbe öntsd az olívaolajat és a hagymát, majd pár perc múlva a shiitake gombát és a szójaszószt, némi sóval és borssal. A lényeg, hogy karamellizálódjon a gomba, amihez fontos, hogy a szeletek ne tornyosuljanak egymásra, különben nem indul be a karamellizálódás folyamata; ezért kell a nagy serpenyő.
Amikor már aranybarna, elérkezett a kakukkfű és a rizs ideje. Ezeket tedd bele, 1 percig főzd, néha megkeverve, majd jöhet a fehérbor. Két percig, vagy amíg a fehér bort fel nem szívja, főzd, utána pedig adj hozzá fél bögrényit az alapléből. Közepes lángon, folyamatosan kevergesd, mert a cél, hogy főzd a rizst, és ne forrjon nagyon a víz. Utóbbi esetben ugyanis túlságosan rágós lesz.
Fokozatosan, fél bögrénként add hozzá az alaplét a keverékhez, és főzd addig, míg a rizs egyáltalán nem marad kopogós. Ez nagyjából 15-20 percet jelent. Ha levetted a tűzről, adj hozzá még sót és parmezánt. Ha úgy érzed, hogy túl száraz, még egy kis alaplé mehet bele.
A cikk folytatódik, lapozz!