Gábor cöliákiás lett, ma gasztrobloggerként isteni mentes ételeket készít

Gábor cöliákiás lett, ma gasztrobloggerként isteni mentes ételeket készít

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Gábor cöliákiás lett, ma gasztrobloggerként isteni mentes ételeket készít

Akinek szembe kellett már néznie bármilyen ételérzékenységgel, jól tudja, hogy egyáltalán nem olyan könnyű egyik napról a másikra lemondani olyan ételekről, italokról, amiket addig szerettünk.

VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd

Sebők Gábornak cöliákia miatt kellett teljesen átalakítania az étrendjét, ami a gluténtartalmú gabonafélék (például búzaliszt, rozsliszt) élethosszig tartó elhagyásával jár. A kezdeti nehézségek után ma népszerű mentes gasztroblogger, mennyei islerjeinek a híre pedig már az egész országot bejárta.

Hogyan derült ki annak idején, hogy gluténérzékeny vagy?

Elkezdtem a szokásosnál jobban puffadni, sokat görcsölt a hasam és hasmenés is a legváratlanabb pillanatokban tört rám. Eleinte nem tulajdonítottam neki annyira nagy jelentőséget, gondoltam biztos csak a stressz okozza, amiből nem volt hiány akkor az egyetemi éveim alatt. Viszont ahogy telt az idő, egyre inkább felerősödtek ezek a tünetek. Végül elmentem gasztroenterológushoz, és ott végeztek rajtam tükrözést, ahol biopsziát is vettek, és abból mutatták ki, hogy cöliákiám van. 

Milyen dolgok jelentették a legnagyobb kihívásokat számodra a diéta kezdetén?

Leginkább a péksütemények, kenyerek hiánya. Utána persze az elkészítésükkel is próbálkoztam, de rengetegszer siralmas végeredmények születtek. Volt amelyik tészta miután megsült, olyan kemény lett, hogy simán sérülést okozott volna, ha megdobok vele valakit. 😃

Szerencsére idővel egyre jobban sikerültek, szóval azért volt sikerélményem is, de rengeteget kellett hozzá gyakorolnom, kísérleteznem és tapasztalnom, hogy olyan végeredmények szülessenek, amik tényleg esztétikailag, ízben és állagban megfelelőek legyenek. A mai napig egyébként ugyanezek a termékek hiányoznak nekem a leginkább. Egy igazán friss, ropogós kenyér, croissant vagy egy egyszerű kifli, pogácsa, lángos. 

Fotó: @gabor_easyfood

Mivel foglalkozol, és mennyi időt szoktál mellette sütéssel, főzéssel tölteni?

Főállásban reggeliztetős felszolgálóként dolgozom, mellette pedig szabadidőmben ahogy időm engedi, igyekszem még kísérletezni, sütögetni. Mivel bent a munkahelyen kapunk reggelit és ebédet is, így jóval kevesebbet kell magamnak sütni. Maximum csak akkor, ha valami olyan bent az ebéd, amit én nem tudok megenni. 

Oldalak: 1 2 3

A cikk folytatódik, lapozz!

«Előző
1/3
Következő»
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!