Akinek szembe kellett már néznie bármilyen ételérzékenységgel, jól tudja, hogy egyáltalán nem olyan könnyű egyik napról a másikra lemondani olyan ételekről, italokról, amiket addig szerettünk.
VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd
Sebők Gábornak cöliákia miatt kellett teljesen átalakítania az étrendjét, ami a gluténtartalmú gabonafélék (például búzaliszt, rozsliszt) élethosszig tartó elhagyásával jár. A kezdeti nehézségek után ma népszerű mentes gasztroblogger, mennyei islerjeinek a híre pedig már az egész országot bejárta.
Hogyan derült ki annak idején, hogy gluténérzékeny vagy?
Elkezdtem a szokásosnál jobban puffadni, sokat görcsölt a hasam és hasmenés is a legváratlanabb pillanatokban tört rám. Eleinte nem tulajdonítottam neki annyira nagy jelentőséget, gondoltam biztos csak a stressz okozza, amiből nem volt hiány akkor az egyetemi éveim alatt. Viszont ahogy telt az idő, egyre inkább felerősödtek ezek a tünetek. Végül elmentem gasztroenterológushoz, és ott végeztek rajtam tükrözést, ahol biopsziát is vettek, és abból mutatták ki, hogy cöliákiám van.
Milyen dolgok jelentették a legnagyobb kihívásokat számodra a diéta kezdetén?
Leginkább a péksütemények, kenyerek hiánya. Utána persze az elkészítésükkel is próbálkoztam, de rengetegszer siralmas végeredmények születtek. Volt amelyik tészta miután megsült, olyan kemény lett, hogy simán sérülést okozott volna, ha megdobok vele valakit. 😃
Szerencsére idővel egyre jobban sikerültek, szóval azért volt sikerélményem is, de rengeteget kellett hozzá gyakorolnom, kísérleteznem és tapasztalnom, hogy olyan végeredmények szülessenek, amik tényleg esztétikailag, ízben és állagban megfelelőek legyenek. A mai napig egyébként ugyanezek a termékek hiányoznak nekem a leginkább. Egy igazán friss, ropogós kenyér, croissant vagy egy egyszerű kifli, pogácsa, lángos.
Mivel foglalkozol, és mennyi időt szoktál mellette sütéssel, főzéssel tölteni?
Főállásban reggeliztetős felszolgálóként dolgozom, mellette pedig szabadidőmben ahogy időm engedi, igyekszem még kísérletezni, sütögetni. Mivel bent a munkahelyen kapunk reggelit és ebédet is, így jóval kevesebbet kell magamnak sütni. Maximum csak akkor, ha valami olyan bent az ebéd, amit én nem tudok megenni.
A cikk folytatódik, lapozz!