A savanyúság leve nem csupán az ízlelőbimbóinkat kényezteti, hanem számos egészségügyi előnnyel is szolgál. Az emberek többsége legfeljebb a savanyú uborka mellől ismeri, azonban a szó szoros értelmében csodatevő folyadékról van szó. Vajon miért érdemes figyelnünk erre az elsőre jelentéktelennek tűnő kísérőre?
VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől
A jó minőségű savanyúság leve kiegyensúlyozott arányban tartalmaz vizet, ecetet (vagy fermentációnál csak sót), sót, kevés cukrot és aromás fűszereket. A lének tisztának, harmonikusnak, friss illatúnak kell lennie, és biztosítania kell a zöldségek tartósítását, roppanósságát és kellemes ízét. Nézzük miért érdemes legközelebb meginnod!
Az egyik legelterjedtebb népi gyógymód a gyomorrontás és a hányinger kezelésére a savanyúság leve. A benne található ecet természetes savassága segíti a gyomor működését, enyhítve a kellemetlen tüneteket, mint a hányinger vagy a gyomorfájás. Emellett a sós lé pótolja a hányás és a hasmenés során elvesztett elektrolitokat, így kiszáradás esetén is hasznos lehet.
Kevesen tudják, de a savanyúság leve természetes vizelethajtóként is működik. A folyadék magas sótartalma miatt a szervezet több vizet igyekszik kiválasztani, ami segít a felesleges víz és toxikus anyagok gyorsabb kiürítésében. Ezen kívül a benne található ecet csökkentheti a húgysav szintjét is, amely a veseszám és ízületi fájdalmak egyik okozója.