Ezt a titkos erőt rejti a savanyúság leve

Ezt a titkos erőt rejti a savanyúság leve

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Ezt a titkos erőt rejti a savanyúság leve

A savanyúság készítése egy nagyszerű módja annak, hogy tartósítsunk különféle zöldségeket és változatosabbá varázsoljuk az egyes étkezéseinket. Bár a magas nátriumtartalma miatt érdemes óvatosan bánni vele, mértékkel fogyasztva számos egészségügyi előnyt hordozhat magában, a leve pedig egyenesen egy olyan titkos erőt rejt, amely egy meglehetősen kellemetlen helyzetben komoly segítséget jelenthet.

VIDEO Pár percben megtanítalak, hogyan készíts elbűvölő Valentin-napi sminket

Miért előnyös savanyúságot enni?

A savanyúságok a legtöbbünk számára abszolút beleférhetnek egy egészséges étrendbe, sőt határozottan ott a helyük. A kutatások szerint ugyanis segíthetnek fenntartani az egészséges testsúlyunkat, hozzájárulnak a hidratáltságunkhoz, csökkenthetik az izomgörcsöket. Bizonyos esetekben – ha erjesztett/fermentált savanyúságokról van szó – pedig a bélrendszerünk egészségére is nagyszerűen hathatnak.

De mint a legtöbb dologra az életben, a savanyúságokra is igaz, hogy kulcsfontosságú a mértékletesség. Ha alapvetően egészségesen táplálkozol, sok zöldséget és gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát és sovány fehérjéket is eszel, akkor a savanyúság tökéletes módja annak, hogy feldobd az étkezéseidet. Pluszban egészség ásványi anyagokat, vitaminokat és rostokat is be tudsz vinni vele a szervezetedbe.

A leve is értékes

A savanyúságnak bizony a leve is értékes, és nemcsak azért, mert segít tartósítani a különféle zöldségeket. Ugyanis enyhítheti a megfázásos tüneteket, a torokfájásra pedig kifejezetten jó hatással lehet. Ehhez pedig gyakorlatilag csak annyit kell tenned, hogy óvatosan megiszol néhány kortyot a levéből vagy gargalizálsz vele. Hasonlóan fog hatni, mint a közkedvelt „torokdoktor”, a méz.

Dr. Linda Yancey szerint, aki a fertőző betegségekre specializálódott, bármikor, ha olyan oldatot kapunk, amely koncentráltabb, mint a szöveteinkben lévő folyadék, az csökkentheti a gyulladást a víz kivezetésével. Ennek a követelménynek a savanyúság legtöbbször tökéletesen megfelel. A fermentáló lé nagyjából 3,5-5 százalékos sóoldatnak számít, közben pedig a testünk körülbelül 0,4 százaléka áll sóból.

Oldalak: 1 2 3

A cikk folytatódik, lapozz!

«Előző
1/3
Következő»
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!