Sárga kivi? Igen, pontosan! Az egyik kedvenc, főként hidegebb hónapokban hódító gyümölcsünk valójában nemcsak zöld, de sárga színben is kapható. Az íze édesebb és lágyabb, mint a zöld kivinek, ráadásul több vitamint és ásványi anyagokat is tartalmaz.
VIDEO Így mosd ki helyesen a sminkes ecseteidet - egy héten legalább egyszer!
Mi a különbség a sárga és a zöld kivi között?
A sárga és a zöld kivi is cserjén termő bogyós gyümölcs, mindkettő ízletes és emberi fogyasztásra alkalmas. Mindkettő vitamindús, azonban számos más tulajdonságukban eltérnek egymástól. A zöld kivi héja ahogyan érik, zöldről barna színűre változik, és finom szőrszálakkal teli. Húsa fűzöld, kissé fanyar és lédús. Közepét apró fekete magok borítják, amelyek koszorút képeznek a vágott gyümölcs fehér közepe körül.
A zöld kivi eredetileg Kínából származik, de a 20. század eleje óta Új-Zélandon, manapság pedig már Európában is termesztik. Jelenleg Olaszország a világ második legnagyobb kivi termesztője, de Franciaországban és Görögországban is sokan foglalkoznak a szaporításával.
A sárga kivi mondhatjuk, hogy a zöld kivitől, pontosabban a kínai kivi cserjéjétől származik, ugyanis nem természetes módon kezdett el így teremni, hanem egy új-zélandi kivi forgalmazó gyár, a Zespri fejlesztette ki, méghozzá azzal a céllal, hogy egy még jobb ízű és magasabb tápanyagszintű gyümölcsöt dobhassanak a piacra.
Tíz év kutatás és fejlesztés eredményeként pedig meg is született a Zespri Sungold, vagyis közismert nevén a sárga kivi. A sárga kivi cserjéje április-májusban virágzik, termései pedig október-november környékén érnek meg. Kedvező tulajdonságainak köszönhetően apránként az egész világon egyre ismertebb lett, napjainkban pedig idehaza nagyobb, külföldről beszállító szupermarketekben vagy kertészetekben is fellelheted.
A sárga kivi héja lényegesen kevésbé szőrös, sőt ehető. Ahogyan pedig azt a neve is sugallja, elsősorban lédús sárga belső jellemzi. Az íze az őszibarack, a mangó és a méz keverékére emlékeztet, így sokkal édesebb az íze, mint a zöld kivi belseje. A legnagyobb előnye pedig, hogy rendkívül jó hatással lehet az egészségedre.
Miért olyan egészséges a sárga kivi?
A zöld kivihez hasonlóan a sárga húsú változat is tele van ásványi anyagokkal és vitaminokkal. Különösen magas a kálium – és kalciumtartalmuk, a C-vitamin tartalma viszont egyértelműen a sárga kivinek kimagaslóbb. 100 gramm sárga kivi ugyanis körülbelül 161 mg C-vitamint tartalmaz, ami a napi szükséglet közel kétszerese. Összehasonlításképpen: 100 gramm zöld kivi körülbelül 43 mg C-vitamint tartalmaz.
Kiemelkedően magas C-vitamin tartalmának köszönhetően a sárga kivi sok jótékony hatással bír: erősíti az immunrendszert, támogatja a máj méregtelenítő funkcióját, antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, javítja a hangulatot, segít megvédeni a sejteket az oxidatív stressztől és támogatja a szervezetet, hogy könnyebben képes legyen felszívni a vasat.
Szépségápolási szempontból is jelentős, ugyanis meggátolja a bőr idő előtti öregedését és extra energiaellátást biztosít a szervezet számára, ami kívül-belül jó hatással van a testre. További előnyös tulajdonsága, hogy A-, B1-, B2-, B3-, B6- és E-vitamin, folsav, magnézium, foszfor, réz vas és cink is található benne.
A sárga kivi nyersen a legfinomabb és legkülönlegesebb, de fogyasztható krémlevesként, koktélok alapjaként, készíthető belőle saláta, kompót, de befőzve lekvárként is ízletes különlegesség.
Ha tehát legközelebb szembetalálkoznál vele a szupermarketekben, függetlenül attól, milyen formában kóstolnád meg leginkább, szerezz be belőle egy dobozzal, és amellett, hogy remek gasztroélményben lesz részed, az egészségednek is kedvezel vele.
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!