VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd
Korábban egyáltalán nem szerettem a zellert. A húslevesen kívül semmihez nem is használtam, de még akkor sem ettem meg. Semmilyen formában nem képezte részét az étrendünknek. A dolog akkor fordult meg, amikor anyukám beleszeretett a sült zellerbe, és addig-addig noszogatott, amíg én is megkóstoltam. Azóta függő vagyok.
Imádom a sült zellert csípős, pikáns fűszerekkel, más zöldségekkel együtt sütve, brassóinak elkészítve, mindenhogyan. Rájöttem, hogy megfelelő főzési/sütési technikával és fűszerezéssel a zeller erős íze tökéletesen egyensúlyozható, vagy akár teljesen el is nyomható. Ebben a receptben sem fogtok csalódni e tekintetben, ugyanis a végeredmény kicsit sem zeller ízű. 🙂 Ezek a kis golyók nagyon finomak köretnek vagy mártogatóshoz. Pillanatok alatt elkészül, és nagyon alacsony kalóriatartalma van.
Hozzávalók:
- 1 közepes méretű zeller (kb. 330 g pucolva)
- 130 g reszelt light mozzarella (vagy trappista) sajt
- 1 evőkanál útifű maghéj (elhagyható)
- egy csipet só
- ízlés szerint fokhagyma őrlemény
Elkészítés:
- A zellert pucold meg, kockázd fel és sós vízben főzd puhára. (Ha fedő nélkül főzöd, elveszíti a zeller ízt, és nem lesz annyira erős.)
- Reszeld le a sajtot, vagy aprítógép segítségével aprítsd össze.
- Amikor megpuhult a zeller, add hozzá a sajthoz még forrón, és kezdd el vagy egy burgonyanyomóval, vagy az aprítógép segítségével összedolgozni – de figyelj, hogy ne pépesítsd, csak épphogy dolgozd össze!
- Közben ízlés szerint sózd és fokhagymázd.
- Egy ragacsos, nyúlós masszát kell kapnod. Ha túl hígra sikerül, adj hozzá egy evőkanál útifű maghéjat, és tedd félre 10 percre.
- Formázz vizes kézzel egyforma méretű golyókat belőle, és helyezd szilikonos (vagy sütőpapírral bélelt) tepsibe.
- 220 fokos sütőben süsd 25 percig, majd az utolsó 5 percben grillezz rá, hogy megpiruljon a teteje.