Életmód / Egészség

Rossz vitamin-kombinációk – még véletlenül se szedd őket együtt

Egy egészséges szervezetnek megfelelő étrend mellett nincs szüksége étrendkiegészítőkre és vitaminokra, de akadhatnak esetek, amikor kénytelen vagy ilyesmit szedni. Ilyenkor vigyázz, hogy az alábbi vitaminokat még véletlenül se szedd együtt, mert ha mégis így teszel, az komoly egészségügyi problémákhoz vezethet.

Kalcium és D-vitamin

Ezt a két étrendkiegészítőt gyakran ajánlják együtt, mivel mindegyik a csontok egészségéhez járul hozzá. A kalcium ezen kívül még segíthet a szív egészségének fenntartásában. Az Annals of Internal Medicine tudományos folyóiratban azonban nemrég megjelent egy tanulmány, hogy a két szer együtt szedve jelentősen megnövelheti a stroke kockázatát – a kutatás ráadásul 160 ezres női mintán zajlott, így számottevőnek mondható. 

B-3 vitamin és koleszterinszint-csökkentők

A niacint, vagyis B-3 vitamint tartalmazó étrendkiegészítők (jellemzően egyébként multivitaminok) alapvetően nem veszélyesek, kivéve akkor, ha koleszterinszint-csökkentő gyógyszereket is szedsz melléjük. Különösen a szimvasztatintartalmú gyógyszereknél van probléma, ezzel ráadásul még a C-, E-vitamin és béta-karotin esetében is érdemes vigyázni.

Az együttes szedés ugyanis meggátolja, hogy a jó koleszterin szintje megemelkedjen a szervezetedben.

Érdemes viszont megjegyezni, hogy a kombinációt csak olyanokon vizsgálták, akiknek már volt koszorúér-betegségük, egészséges alanyokon egyelőre nem végeztek ilyen kutatásokat.

Kép: nasinka79/depositphotos.com

Foláttartalmú étrendkiegészítő és B-12 vitamin

A B-12 vitamint gyakran írják fel orvosok, főként a terhes nőknek fontos szedni, de azoknak is hasznos lehet, akik vegán étrendet követnek vagy emésztési problémáik vannak. Ha viszont egyébként is szedsz foláttartalmú étrendkiegészítőket, a szervezet B-12-hiánya lehet, hogy nem ütközik ki, mivel a kiegészítő miatt nem mutat tüneteket, ez pedig hosszú távon elég veszélyes lehet.

Szélsőséges esetekben még maradandó idegi károsodás is felléphet.

Így, ha gyanítod, hogy akár B-12-hiányod is lehet, egy darabig ne szedj semmilyen foláttartalmú étrendkiegészítőt.

Kép: ElenaHramova/depositphotos.com

K- és E-vitamin nagy kiszerelésben

A K-vitamin segít a szervezetednek abban, hogy a véred megfelelően alvadjon, de ha az orvosod felírja számodra, akkor még véletlenül se szedd nagyobb kiszerelésű E-vitaminnal együtt.

A két vitamin ugyanis kiüti egymás hatását, ettől az E-vitamin akár vérhígítóként is működhet.

Ez különösen fontos azok számára, akik egyébként is vérhígítót szednek, mert a plusz E-vitamin nagyobb mennyiségben előidézheti a vérzékenységet.

Olvastad már?  Babavállalás 40 körül - Fény és árnyoldalak

A tanulság mindegyik étrendkiegészítőnél valójában egyetlen dolog: mindig konzultálj az orvosoddal akkor is, ha látszólag ártalmatlan multivitaminokat akarsz szedni, mert soha nem tudhatod, hogy mi milyen szerrel lép kölcsönhatásba a szervezetedben.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást