Top 9 legrosszabb kutyaszokás és így szoktathatod le róla

Top 9 legrosszabb kutyaszokás és így szoktathatod le róla

Címlap / Életmód / Család / Top 9 legrosszabb kutyaszokás és így szoktathatod le róla / 4. oldal

Megoldás Soha ne hívjuk dühös hangon, sőt, örömteli, kedves de határozott hangon szólítsuk meg nevén (“Buksi, gyere!”). Ha visszajön dicsérjük meg és az elején adjunk jutalomfalatot. Ha nem jön vissza, más stratégia kell. Oszd élelmiszer adagját 10 részre, és napi 10-szer hívd kedvesen magadhoz, különböző helyeken, felmutatva az ételt.

A kutya a hívást kellemes, étellel kapcsolatos élménnyel társítja, így biztos lehetsz benne, hogy néhány nap “betanítás” után már sétálni is indulhatsz vele, és szófogadó lesz. Pár hét gyakorlás után elhagyhatod a jutalomfalatok alkalmazását.  

8/9 Nem hozza vissza a frizbit

Néhány kutya azonnal visszahozza a frizbit vagy az eldobott ágat, mások utána futnak, de eszük ágában nincs kiadni a “játékot” a szájukból.

Megoldás: Ülj le a kutya mellé és mutasd meg a frizbit. Érd el, hogy érdekelje a játék, csinálj úgy, mintha te is játszanál vele, hogy játékos hangulatba kerüljön. Ha már érdeklődik a frizbi után, dobd el kisebb távolságra, de ne a kutya irányába. Ha utána megy, dicsérd meg. Ha vissza is hozza, jutalmazd étellel.

Légy türelmes. Ha nem hozza vissza, menj oda és mondd, “Engedd el”, cserébe adj jutalomfalatokat.

Ha megérti, hogy az elengedésért jutalomfalat jár, elkezdi visszaadni neked. Lassan növeld a távot és hívd magadhoz, majd kérd, hogy engedje el.

Ha ügyesek vagytok, lassan a frizbizés mindkettőtök számára jó szórakozás lesz. Növeld a frizbi magasságát, így a kutyád utána tud ugrani. A frizbit csak játékra vedd elő, hogy ne tudja megunni.

9/9 Túl sok pacsi

Egyes kutyák nagyon könnyen megtanulják a pacsi adást, ezzel üdvözlik a gazdit és kedveskednek. Ha nem csak egyik mancsával kérjük a pacsit és megtanítottuk a “Másik” manccsal történő pacsira is, akkor gyakran előfordul a gyors pacsiváltogató effektus. A kutya izgatottságában annyira tetszeni akar, hogy meg se várja a gazdi utasításait, és máris elkezdi váltogatni mancsait.

Megoldás: Kérjük a kutyát üljön le, majd kérjünk pacsit tőle, de csak egyetlen lábára. Dicsérjük meg, majd hagyjuk ott. Szoktassuk meg, hogy csak akkor adja a pacsit, ha utasítottuk. Kérhetjük, hogy másik lábával is adjon, de akkor csak egyetlen jobb-bal pacsit kérjünk, majd fejezzük be a játékot.

Ismételjük egy nap többször, heteken keresztül. Így a kutyus megszokja, hogy értelmetlen akkor is pacsiznia, ha nem kérik rá, mert úgyse vesszük őt figyelembe.

Oldalak: 1 2 3 4

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást