Ha csak egy dolgot jegyzel meg a tejről, legyen az, hogy a sajttal ellentétben nem lesz nemesebb a kora előrehaladtával. Így az sem jó ötlet, ha a hűtőszekrény hátuljából előveszel egy kancsó tejet, ami már nem is emlékszel, hogy mikor került oda, és belekortyolsz. Mivel a tejtermékek fogyasztása során aligha van, aki ételmérgezésre vágyna, itt az ideje, hogy te is tudd, mikor van szó már romlott tejről, és mi történik, ha mégis megiszod.
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
Miért romlik meg a tej?
A tej megromlásának legfőbb oka az, hogy baktériumokat tartalmaz még akkor is, ha pasztőrözik. Egy korábbi kutatás szerint ennek oka az, hogy a baktériumok a tej pasztőrözése (amely magában foglalja a tej felmelegítését is a kórokozók elpusztítása érdekében) és palackozása után is képesek tovább szaporodni. A folyamat nem megállítható, de a tej hűtőben való tárolásával lassítható.
Honnan tudhatod, hogy megromlott a tej?
Bár a tej hűtése valóban lelassítja a folyamatot, túl sokáig nem véd a megromlásától. A hűtőszekrényben tárolt felbontott tej általában a minőségmegőrzési dátumtól számított 4-7 napon belül megromlik. Ha a tejet felbontatlanul a hűtőben hagyjuk, a zsírtartalmától függően általában a minőségmegőrzési dátum után még további 5-10 napig is elállhat.
A cikk folytatódik, lapozz!