Kikapcsolódás / Szórakozás

5+1 romantikus film, ami többet ad puszta romantikánál

5+1 romantikus film, ami többet ad puszta romantikánál

A nő (Her. 2014; rendezte: Spike Jonze)

Tudjuk, hogy Joaquin Phoenix csodálatos színész, bármilyen szerepbe bújik is, abból zseniális alakítás lesz. A nő a nem túl távoli jövőben játszódik. Theodore Twombly író, aki megható leveleket ír másoknak, ebből él. Az élete a tönk szélére sodródott, amikor véget ért egy hosszú párkapcsolata. Nem nagyon találja a kiutat. Folyton dolgozik, és számítógépes játékokkal dobja fel a napjait. Egyszer csak letölt egy operációs programot, amely segítségével találkozik Samanthával (Scarlett Johansson), azaz csak egy női hanggal, amelybe valósággal beleszeret. Egyre több időt töltenek együtt, és Theodore úgy érzi, megtalálta az igazit, a lelki társát, aki vicces, intelligens, kedves. Ám, ahogy ez lenni szokott, semmi sem tart örökké. Samantha egyre jobban kezdi felfedezni, megismerni a világot, ennek következményeképp Theodore kikerül a figyelme középpontjából. Az író újra csalódik.

Az üzenet:

Bármilyen nehéz is felállni és a nulláról újra kezdeni mindent, erre is képesek vagyunk. Nincs értékesebb az emberi kapcsolatainknál, amelyek egyre inkább háttérbe szorulnak és a virtuális térbe vesznek. Adjunk új esélyeket, mert a végén csak ezek maradnak. 

Vizet az elefántnak (Water for Elephants, 2011; rendezte: Francis Lawrence)

Ez a film olyan gyönyörű képi világgal rendelkezik, hogy már attól kicsordul a könnyed. Ajánlom mindenkinek, aki szereti az olyan alkotásokat, ahol kicsit lassúbb a történet, és hangsúlyt helyeznek a látványra is. 

A történet nem átlagos szerelmi sztori, mégis nagyon a magunkénak érezhetjük! Az egész egy visszatekintés a múltba. Az idős Jacob Jankowski (Hal Holbrook) a Vargas Cirkusz zárt területére szeretne bejutni egy esős éjszakán. Miután végül beengedik, elmeséli, hogy ő is cirkuszban dolgozott, a Benzini Cirkuszban, és ott volt annál a szörnyű katasztrófánál, 1931-ben, amikor a cirkusz állatai kiszabadultak és a nézők közé rohantak. Jacob elmeséli a történetét. Egy ugrással a múltba, 1931-be, a szesztilalom idejébe kerülünk, amikor Jacob (itt már Robert Pattinson alakítja) állatorvosnak tanul. Miután a szülei meghalnak, és hatalmas adósságot hagynak maguk után, Jacobnak el kell hagynia az otthonát. Fogalma sincs, hogy valójában mit kezdjen magával, az életével. Felugrik egy vonatra, amely történetesen a Benzini Cirkusz vonata. Munkát kap a cirkusznál, és felfigyel a gyönyörű műlovarnőre, Marlenára (Reese Witherspoon), akinek a férje a cirkusz tulajdonosa, August (Christoph Waltz). Jacob úgy dönt, nem engedi, hogy Marlena boldogtalan legyen, megmenti őt ettől, ahogy Rosie-t, az elefántot is. 

Az üzenet: 

A szerelem nem ismer határokat, bármit megteszünk azért az emberért, akit szeretünk. Nem kell azonban elfogadni mindent, amit a sors tartogat, a saját kezünkbe vehetjük az életünket. 

+1. Corelli kapitány mandolinja (Captain Corelli’s mandolin, 2001; rendezte: John Madden)

Ez a film kicsit kilóg a többi közül, ebben van egy „kis” csöpögősség. Ám az egész látvány, a zene, a színészi játék (pl. Christian Bale nagyon fiatalon egyik első, nagy szerepében látható) magával ragadó. Olyan szerelem története, amilyenről minden nő álmodik.

A film a gyönyörű görög szigeten, Kefalínián játszódik a második világháború idején. A sziget lakói imádják otthonukat, idilli környezetben élnek mindaddig, míg a háború eléri a szigetet, és olasz katonák érkeznek a békés partokhoz. Ekkor érkezik meg Antonio Corelli kapitány (Nicholas Cage) is, akit a sziget orvosának házában szállásolnak el. Az olaszok egy jó kis vakációnak fogják fel az egészet, még akkor is, ha a sziget lakói, köztük a gyönyörű Pelagia (Penelopé Cruz) is. Az olaszok életigenlése, jókedve azonban magával ragadja a kefalíniaiakat, és Pelagia is felfedezi, hogy Antonio az az ember, akiben a lelke másik fele él. A háborút azonban nem lehet megfékezni, begyűrűzik a szigetre is,és kegyetlenül szétválasztja a fiatal szerelmeseket.

Az üzenet:

Van egy mondat ebben a filmben, amit Mandras, a fiatal görög hazafi (Christian Bale) anyja mond Pelagiának: „A szerelem a szemen keresztül száll meg és ott is távozik.” Ezt lehet lemondóan is értelmezni, hogy akkor már nincs szerelem, ha a nő vagy a férfi megöregszik, és nincs a szemnek látnivaló. Ám számomra ez a mondat azt jelenti, hogy a szemünkkel leszünk szerelmesek, a lelkünkkel viszont akkor is érzünk tovább, amikor ez a szerelem már enyhül, szépül, mélyül. 

Minden romantikus film egy kicsit lutri, nem tudhatjuk, mit kapunk majd. A fenti néhány kedvencem azonban tényleg jó, tartalmas időtöltés, akár a szerelmeddel összebújva a kanapén, vagy a barátnőiddel, ha csak sírni akartok egy jót.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást