Otthon / Szórakozás

Retro édességek – A te kedvenced is köztük van?

Retro édességek – A te kedvenced is köztük van?

Érdekel, milyen édességekért könyörögtek a szüleid gyermekként, ha egy kis nassolnivalóra vágytak? Vagy te szeretnéd felidézni gyermekkorod legfinomabb ínyencségeit? Akkor kezdődhet a nosztalgia, hiszen jelen cikkünkben összegyűjtöttük az előző évszázad emblematikus édességeit hazánkból! 

Macskanyelv

A klasszikus csokis finomság még mindig megtalálható pár helyen, népszerűsége azonban egyértelműen az előző századhoz köthető.

Vendégség? Ajándék? Vagy pár finom falat a borúsabb napokra? A Macskanyelv mindig bevethető volt.

A két végén kidomborodó, cicanyelvre emlékeztető csokirúd csakúgy etette magát, ezért minden bizonnyal a diétázók rémálma volt a 90-es években…

Francia drazsé

Ez a finom cukorka nem véletlenül kapható még a mai napig is, hiszen kiváló kis eszegetnivaló akár tanulás közben, akár a munkahelyen, amikor egy kis finomságra vágyunk.

Az előző század generációi számára a francia drazsé óriási szám volt, és marokszámra képesek voltak enni belőle.

Természetesen nem feledkezhetünk meg a Dunakavicsról sem, hiszen volt, hogy egyenesen külön csoportokra oszlottak a “francia drazsésok” és a “dunakavicsosok”!

Medvecukor

A fekete színű édesség más néven bocskorszíj cukorka volt, és minden bizonnyal az előző század egyik legmeghatározóbb ízélményeként emlékeznek rá szüleink.

Édesgyökér-kivonatból készült, és mindenki ette, de senki sem szerette.

Állaga gumicukorszerű volt, és órákig lehetett rágcsálni, akkor sem fogyott el.

Selyemcukor

Az ovális alakú apróbb cukorka minden bizonnyal a mogyorókrémes töltelék miatt volt olyan népszerű. 

Egyesek szerint azonban nem volt éppenséggel ízletes, de azért rendszeresen fogyasztották – egyszerűen nem lehetett kikerülni.

Még annak ellenére is széles rajongótáborral rendelkezett, hogy úgy roppant szét a szádban, hogy gyakorlatilag felsértette a szájpadlásodat…

Télifagyi

„Mit nekünk évszakok?! A fagyibiznisz nem állhat le!” – gondolhatták a hajdani fagyi mágnások, és megalkották ezt a nagyon furcsa, téli évszakra megálmodott fagyit.

Sok köze nem volt az igazihoz, csupán a tölcsér, melynek belsejében egy finomnak annyira nem nevezhető, rumos, csokis massza volt.

Eszegetése közben egészen biztosan visszasírtad kicsit a nyarat.

Negro

Bizony nehéz elhinni, hogy valaha menőnek számított ez a cukorka, hiszen egyeseket a hideg kiráz a Negro furcsa, kesernyés ízétől.

Hajdanán viszont igazi unikumnak számított – cukorka és gyógyszer volt egyszerre, amit szívesen szopogattak torokfájás esetén. 

Persze volt, aki ettől függetlenül is mindig tartott egy csomagot az asztalán!

Frutti

A Frutti olyan apró karamella kocka volt, melyet a nagybevásárlásnál a pénztár mellett még gyorsan kikönyöröghettél a szüleidtől.

Sokan odavoltak a különböző színű csomagolásaiért, és szomorúan konstatálták, amikor a 90-es évek végén beszüntették a forgalmazását.

Utódjának talán a MAOAM rágócukorkát nevezhetjük.

ZiZi

A cukorbevonatú puffasztott rizsszemekre talán még te is emlékszel gyerekkorodból.

Nem volt benne semmi különleges, de mivel kezdetben külföldről érkezett, ez vonzóvá tette az itthoni édesszájú közönség számára is.

A kreatívabbak pedig akár nyakláncot is csinálhattak belőle az óvodás napközis foglalkozásokon!

Kakas alakú nyalóka

Egyértelműen emblematikus édesség volt ez a kakas formájú nyalóka.

Az íze egészen egyedi volt, így sokakat megosztott, azonban ezt is a medvecukorhoz hasonló vásárlási attitűd jellemezte: általában akkor is megvették, ha nem is ízlett annyira.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást