Rossz hír a magyaroknak: egy kis adag rántott étel is szívbetegséget okozhat

Rossz hír a magyaroknak: egy kis adag rántott étel is szívbetegséget okozhat

Címlap / Életmód / Egészség / Rossz hír a magyaroknak: egy kis adag rántott étel is szívbetegséget okozhat

Már tíz dekagrammnyi rántott étel is növeli a szívbetegség és a stroke kialakulásának esélyét egy friss tanulmány szerint. Ez kicsit megdönti a „mindent szabad, de mértékkel” elvét, ugyanis az effektus egymásra épülő, minél több ilyet fogyaszt az ember, annál nagyobb az esélye a fent említett betegségekre.

Az egészséges táplálkozás egyik alapmondása az, hogy valójában bármit szabad, csak mértékkel. A rántott ételek esetében, úgy tűnik, ez egyáltalán nem igaz, mert mértékkel is nagyon károsak. A Sencseni Egyetem kutatása szerint már a nagyon kis mennyiség is számít, és minél többször eszik ilyen kis mennyiséget az ember, annál rosszabbul jár. Az eredmények azt mutatták, hogy minden 114 gramm rántott étel után nő a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának esélye. 

Bár a kutatók számítottak rá, hogy a hagyományos nyugati diéta, vagyis a rántott, zsíros, egyszerű szénhidrátokban és cukros ételekben gazdag étrend nem éppen a legegészségesebb, az őket is meglepte, hogy milyen kis mennyiségű rántott étel is okozhat már problémát. Ráadásul a kutatás egy metaanalízis volt. 19 korábbi tanulmányt nézett át, amelyek a szívproblémák és a rántott ételek kapcsolatával foglalkoztak.

A 19 tanulmányból a kutatók 17-et találtak relevánsnak, így összesen 560 ezer ember adataihoz jutottak hozzá. 36727 szív- és érrendszeri vészhelyzetet jelentettek le, köztük szívinfarktust és stroke-ot.

Rántott csirke
istockphoto

A kutatók hat másik tanulmányt is átnéztek, amelyek a rántott ételek és a szív- és érrendszeri betegségben történt elhalálozás esélyének kapcsolatát vizsgálták. Ezek a tanulmányok 750 ezer ember adatait tartalmazták, akik közül a majdnem tíz éves megfigyelési periódusban 85906-an hunytak el. 

Megdöbbentő eredmények születtek

Az eredmények megdöbbentők voltak. A legkevesebb rántott ételt fogyasztókhoz képest azok, akik a legtöbb ilyet fogyasztottak, huszonnyolcszor nagyobb eséllyel éltek át valamilyen szívproblémát. 22 százalékkal nőtt az esélyük szívkoszorúér-betegségre, valamint 37 százalékkal a szívelégtelenségre.

Az eredmények egyértelműen bizonyították azt is, hogy minden 10 dekagramm rántott étel után jelentősen nő a betegség kialakulásának esélye, egészen pontosan 2-3-12 százalékkal.

Az viszont jó hír, hogy a halálozás és a rántott ételek között nem találtak összefüggést. A kutatók azonban azt is megjegyezték, hogy ez lehet a relatív alacsony számú adat hibája (sok volt a szívelégtelenséggel élő alany, de halálozást nem jegyeztek fel sok embernél). 

Az átnézett tanulmányokból egyértelmű, hogy nem derül ki az ok-okozati összefüggés miértje. Csak statisztikai eredményeket lehet levonni, de a kutatóknak vannak elképzeléseik. Nyilvánvaló, hogy hozzájárulnak az elhízáshoz a magas kalóriatartalmuk miatt, ami pedig az egyik legnagyobb rizikófaktora a szívbetegségeknek.

Ezen kívül megnövelik a vérben található transz-zsírsavak mennyiségét, növelik a koleszterinszintet. A rántott ételek elkészítési módja olyan kémiai vegyületeket szabadít fel, amelyek a szervezet gyulladásos reakcióit beindítják és felnagyítják. Ha mindez még nem lenne elég, ezek az ételek jellemzően nagyon magas sótartalommal rendelkeznek, ami megint csak nem tesz jót a szív- és érrendszernek.

Mindezt eddig is tudtuk egyébként, a mostani kutatás eredménye azért meglepő, mert kimutatja: már egészen kis mennyiségű rántott étel is komoly problémákhoz vezethet. Emiatt érdemes a minimálisra csökkenteni a fogyasztásukat.

Forrás

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!