Egészség / Életmód / Táplálkozás

Rossz hír a magyaroknak: egy kis adag rántott étel is végzetes lehet

Rossz hír a magyaroknak: egy kis adag rántott étel is végzetes lehet

Az egészséges táplálkozás egyik alapmondása az, hogy valójában bármit szabad, csak mértékkel. A rántott ételek esetében, úgy tűnik, ez egyáltalán nem igaz, mert mértékkel is nagyon károsak. A Sencseni Egyetem kutatása szerint már a nagyon kis mennyiség is számít, és minél többször eszik ilyen kis mennyiséget az ember, annál rosszabbul jár. Az eredmények azt mutatták, hogy minden 114 gramm rántott étel után nő a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának esélye. 

Bár a kutatók számítottak rá, hogy a hagyományos nyugati diéta, vagyis a rántott, zsíros, egyszerű szénhidrátokban és cukros ételekben gazdag étrend nem éppen a legegészségesebb, az őket is meglepte, hogy milyen kis mennyiségű rántott étel is okozhat már problémát. Ráadásul a kutatás egy metaanalízis volt. 19 korábbi tanulmányt nézett át, amelyek a szívproblémák és a rántott ételek kapcsolatával foglalkoztak.

A 19 tanulmányból a kutatók 17-et találtak relevánsnak, így összesen 560 ezer ember adataihoz jutottak hozzá. 36727 szív- és érrendszeri vészhelyzetet jelentettek le, köztük szívinfarktust és stroke-ot.

Rántott csirke
istockphoto

A kutatók hat másik tanulmányt is átnéztek, amelyek a rántott ételek és a szív- és érrendszeri betegségben történt elhalálozás esélyének kapcsolatát vizsgálták. Ezek a tanulmányok 750 ezer ember adatait tartalmazták, akik közül a majdnem tíz éves megfigyelési periódusban 85906-an hunytak el. 

Megdöbbentő eredmények születtek

Az eredmények megdöbbentők voltak. A legkevesebb rántott ételt fogyasztókhoz képest azok, akik a legtöbb ilyet fogyasztottak, huszonnyolcszor nagyobb eséllyel éltek át valamilyen szívproblémát. 22 százalékkal nőtt az esélyük szívkoszorúér-betegségre, valamint 37 százalékkal a szívelégtelenségre.

Oldalak: 1 2

17 hozzászólás

  • Avatar
    Garai László
    2021.03.04., 18:35

    Hogy lehet ekkora baromságot leírni:
    “Az eredmények egyértelműen bizonyították azt is, hogy minden 10 dekagramm rántott étel után jelentősen nő a betegség kialakulásának esélye, egészen pontosan 2-3-12 százalékkal.”
    Először is marha pontos, hogy 2-3-12 %.
    Másodszor pedig én életem során már több ezerszer ettem több mint 10 dkg rántott ételt (ha minden vasárnap rántott hús van, ezt 20 év alatt teljesíteni lehet, 10 dekányi gyerekadagot meg szégyellnének elém tenni). Vegyük a fentiekből a legalacsonyabb értéket, a 2 %-ot és maradjunk a 10 dkg-nál és az 1000 alkalomnál. Ez azt jelenti, hogy 1,02 a 1000-iken szeresre nőtt a megbetegedésem esélye, azaz 398264652 szeresre (398 millió szorosra). Affene se gondolta volna, hogy már régóta hulla vagyok… Szóval nem ártana először gondolkodni, esetleg föleleveníteni az oskolában tanultakat, utána firkálni a nagyvilágba.
    Harmadszor inkább éljek 5 v. 10 évvel kevesebbet, de egyek jókat (magyarul ÉLJEK is), ne csak zabpelyhet meg répát rágicsálva vegetáljak.

    Válasz
    • Avatar
      Max
      2021.03.04., 19:35

      Szívemből szóltál!!!!

      Válasz
    • Avatar
      Papika
      2021.03.07., 05:22

      Ez pediglen így van!!!!

      Válasz
    • Avatar
      Zenó
      2021.04.07., 14:56

      Gondolkodni? Egy firkásznak? Ezek a nagyságrendekkel sincsenek tisztában, millió vagy milliárd ezeknek tökmindegy.

      Válasz
  • Avatar
    pásztor károly
    2021.03.04., 18:52

    Az interneten bárki bármit írhat ( függetlenül a hülyeségtartalmától ) Ugye Nagy Niki?

    Válasz
  • Avatar
    Balu
    2021.03.05., 00:29

    De most komolyan?? Ez milyen cikk, és miért kell hülyíteni az amúgy is hiszékeny embereket??? Undorító

    Válasz
  • Avatar
    Szabó Tamás
    2021.03.05., 09:11

    Ha 114 gramm növeli a kockázatot, akkor csak 113 grammot kell enni, és sosem leszel beteg.

    Válasz
  • Avatar
    Tusor Bela
    2021.03.05., 09:26

    Egyet értek az általad leírtakkal!

    Válasz
  • Avatar
    Nemnagy Niki
    2021.03.05., 16:44

    Rossz hír a magyaroknak: Nagy Miki „cikket” „ír” …

    Válasz
  • Avatar
    Bokor Géza
    2021.03.06., 22:31

    Brit tudósok megállapították, hogy bombázások idején a rántott szelet fogyasztása gyakorlatilag megvéd a sebesüléstől és a haláltól is. 987654 sebesült vagy elhalálozott vizsgálata alapján mindössze 54 esetben fordult elő, hogy a bomba becsapódásakor rántott szeletet ettek. Ők is megsebesültek vagy elhaláloztak, de elenyésző a számuk azokhoz képest akik nem ettek a becsapódáskor rántott szeletet.

    Válasz
    • Avatar
      Ágnes
      2021.04.17., 07:55

      Valahogy így. 🙂

      Válasz
  • Avatar
    Nagy Balázs
    2021.04.17., 07:46

    Olyan sületlenség mint ahogyan bármilyen Covid vakcina is adna valamilyen ” védettséget “. Viszont káros ha egy lappangó Covid betegsére ráoltják. Sokan ezért kerülnek be szerintem a kórházba vagy halnak bele néhány nap alatt. Legjobb kihordani akkor biztosan lesz antitested.

    Válasz
    • Avatar
      Kamupipőke
      2021.04.17., 08:00

      Az a baj, hogy ekkora baromságokat azok beszélnek, akik még senkit se veszítettek el emiatt a gyilkos kór miatt, így nagy a pofájuk. Én nem vagyok ilyen szerencsés, kollégát, barát gyerekét, volt szomszédot gyászolok!
      Egy kedves hozzátartozóm, közel kétméteres benga olyan gyenge lett, mint egy kismadár hetekre, és még most se az igazi, így két hónappal az egészségessé nyilvánítás után!

      A COVID-ot nem biztos, hogy ki lehet hordani lábon, de az agyhalált feltétlenül. van rá néhány péda, és nem is kell érte messze menni!

      Válasz
  • Avatar
    Ágnes
    2021.04.17., 07:53

    A második oldalon van egy mondat: “Az viszont jó hír, hogy a halálozás és a rántott ételek között nem találtak összefüggést.”
    És mi az, hogy rántott ételek. Tessék konkrétan megnevezni, hogy rántott hús, rántott csirke, rántott karfiol stb. Azaz panírozott ételek.
    Már megijedtem, hogyha berántok egy főzeléket zsírral és liszttel, akkor idő előtt meghalok. Mert ugyanarról van szó, zsírról, olajról és szénhidrátról.
    Zsírban sült ételeknek tessék nevezni őket. De akkor káros a palacsinta is.
    Miért lenne sósabb egy rántott hús, mint a többi étel? Marhaság az egész.

    Válasz
  • Avatar
    Kamupipőke
    2021.04.17., 07:55

    Ahányszor kimegyünk az utcára, az 50%-kal növeli annak esélyét, hogy közlekedési baleset, utcai rablótámadás vagy az “itt a piros, hol a piros”-játék áldozatává válunk, mert vagy igen, vagy nem, más opció nincs.
    Ennek így nagyjából semmi értelme. De ezért is fizetnek.

    Válasz
  • Avatar
    Edebácsi
    2021.04.17., 08:32

    Hülyeség ellen nincs orvosság!

    Válasz
  • Avatar
    Háry László
    2021.04.17., 11:05

    Csoda, hogy élnek osztrákok-bécsiszelet- és főleg magyarok-ahol a háztartások 90 százalékában a vasárnapi menű húsleves+ rántott szelet… De brit tudósok-vigaszként megállapították. aki 100 évig rántotthúst eszik- az sokáig él…! (Niki! Ne add fel! MINDEN eladható a médiában! És mindennek az ellenkezője is! Csak ne egyszerre próbáld a kettőt…! )

    Válasz

Írj egy hozzászólást