Rengeteg pozitív hatását ismerjük a zöld teának, és egyre biztosabbnak tűnik az, hogy ezek közül az egyik legfontosabb a daganatos megbetegedések megelőzésében játszott szerepe. Az egész folyamat kulcsa pedig a p53 fehérje, ami a daganatos betegségek során sokszor válik diszfunkcionálissá, és amely működését segíti a zöld teában található egyik antioxidáns.
2/3 A zöld tea megoldás lehet
Friss, és lehetőleg természetes körülmények között termett zöldségekben, minimálisan feldolgozott, növényi táplálékokban gazdag étrenddel biztosítani lehet a kívülről szervezetünkbe került antioxidánsok mennyiségét. Ehhez járul hozzá az egészségre kedvező hatásai miatt gyakran emlegetett zöld tea is.
A Nature Communications tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint ugyanis az epigallocatechin-gallát nevű antioxidáns megnöveli a p53 mennyiségét a szervezetben, és segíti a rákellenes aktivitását. Ez a bonyolult nevű epigallocatechin-gallát (EGCG) pedig a zöld tea egyik legfőbb antioxidánsa.
A p53 fehérje több feladatot elláthat a sejten belül: megkönnyíti a sérült DNS helyreállítását, és elősegíti az apoptózist, ami a programozott sejthalált takarja akkor, ha a DNS-t már nem lehet megjavítani. Ez a korábban említett folyamatok miatt lehet fontos: a sérült DNS akár út lehet a daganatos megbetegedések felé is. Éppen ezért, ha nincs elég p53 a szervezetben, az potenciális veszélyt jelenthet.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!