A pöttöm szervezete üzen a szülőknek – avagy a gyerekbetegségek lelki háttere

A pöttöm szervezete üzen a szülőknek – avagy a gyerekbetegségek lelki háttere

Címlap / Életmód / Egészség / A pöttöm szervezete üzen a szülőknek – avagy a gyerekbetegségek lelki háttere

A gyermek betegsége sok esetben a szülők tükre – a gyerek az első hét évben a szülők rezgései alapján próbál ösztönösen tájékozódni. Érzékeli a szülőben vagy a szülők között zajló szorongást, feszültséget és hiányérzetet. Sokszor nem is tudatosítod, de a benned lévő diszharmónia őt is kizökkenti, és az egyensúlyvesztés előbb vagy utóbb valamilyen betegséghez vezet. Mindkettőtök érdekében érdemes feltárni a probléma okozóját, időben felismerni azt és akár külső segítség – kineziológussal vagy pszichológussal – megtalálni a megoldást.

Gyakori megfázás

Azoknál a gyerekeknél, akik most kerültek új környezetbe – bölcsibe, oviba, suliba –, nem biztos, hogy a vírus okozza a megfázás okát. Ha huzamosabb ideig beteg, vagy ha a betegsége visszatérő, akkor érdemes átgondolni, mivel küszködik a gyerek szervezete. A nátha és a megfázás lelki háttere a beilleszkedési nehézségekből ered. A gyermek, bár nem tudatosan, de azt a célt generálja, hogy elzárkózhasson a külvilágtól – az új helyzetből, amiben nem érzi komfortosan magát.

Előfordulhat az is, hogy a gyerek teljesen jól érzi magát, csak a szülő nem szokott még hozzá az elszakadáshoz, amit a gyerek megérez, és ezért produkál negatív szervezeti reakciót. De ne aggódj, ez egy teljesen természetes folyamat, amit ha időben felismersz, könnyen kezelhetsz azzal, hogy te is megpróbálsz ráhangolódni az új élethelyzetre.

Torokfájás

A torok az érzelemkifejezés központja. Gyakran előfordul a gyereknél is, hogy bármennyire is szeretné kifejezni mindazt, ami benne zajlik, nem tudja vagy nem akarja megfogalmazni, ezért a szó átvitt értelmében „lenyeli mondanivalóját”.

Ilyenkor előfordulhat szorító torokfájás vagy köhögés, ami adódhat már gyermekkori önbizalomhiányból, vagy abból, hogy a gyermek környezete nem befogadó az ő megnyilvánulásaira.

Első lépésként a családban kell biztosítani arról, hogy elmondhat bármit még akkor is, ha „rosszat” csinált és nem egyezik a véleményetek, mert ti mindenben kiálltok mellette.

Fülfájás

Ahogy a fül a hallószervünk, a fülfájás valami be nem fogadása, vagy úgy is mondhatnánk, hogy tiltakozás a hallás ellen.

„Nem akarom hallani!” Lehet szó a kisebb testvér sírásáról, a szülők civakodásáról, a tanár hangosabb megnyilvánulásáról, vagy akár egy osztálytárs gúnyos megjegyzéséről.

Ha kizártad a nátha és arcüreggyulladást mint a betegség okozóját, akkor érdemes erre a lelki problémára valamilyen megoldást keresni. Ha otthon van a probléma okozója, akkor meg kell próbálni valahogy kiiktatni a zavaró tényezőt, ha az óvodában vagy iskolában, akkor érdemes beszélni a tanárnővel, hogy ő milyen alternatívákat javasol.

Hányás, hasmenés

Ha a gyermekednek gyakori emésztési problémái vannak, indokolatlanul sokszor van hányingere, hasmenése, esetleg székrekedése, akkor nagy valószínűséggel elutasít egy személyt a környezetében vagy egy negatívumként megélt helyzetet. A hányás és a hasmenés jellemzően olyan reakciók, amikor nem tud valamit megemészteni, például egy költözést, válást vagy egy halálesetet.

A székrekedés lelki oka, amikor a gyerek nem tud elengedni valamit, és inkább tartogatja – jellemző az iskolában megélt negatív tapasztalat, rossz jegy szerzése vagy akár csúfolódás, amit szégyell elmesélni. Amit szülőként tehetsz az ilyen esetekben, hogy több időt és energiát fordítasz a gyerkőcre. A beszélgetés, a lelki utánajárás sokat segíthet a gyermek állapotán.

Dadogás

A dadogásnak kétféle típusa van a gyerekeknél. Az élettani dadogás a kisgyermekkor nagyobb fordulatainál – óvoda- vagy iskolakezdésnél – alakulhat ki. A beilleszkedési nehézségek, a szülőtől való elszakadás, az otthon addig nem tapasztalt új elvárásoknak való megfelelés is okozhat átmeneti dadogást.

Létezik azonban traumás dadogás is, amely mögött nagyobb negatív élmény áll, mint például a családon belüli agresszivitás, vagy amikor a szülő túlzottan kontrollálja a gyerekét, és ő erre magas stresszel reagál. Érdemes még azelőtt szakemberhez fordulni, mielőtt a gyermeket elkezdik szembesíteni negatív, vagy kifejezetten bántó véleményekkel, ami újabb traumákat hagyhat benne.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást