Pontosan ennyi perccel hamarabb fő meg a szárazbab, ha előtte beáztatod

Pontosan ennyi perccel hamarabb fő meg a szárazbab, ha előtte beáztatod

Címlap / Életmód / Egészség / Pontosan ennyi perccel hamarabb fő meg a szárazbab, ha előtte beáztatod

Ha szereted a házi készítésű főételeket, akkor biztosan találkoztál már a szárazbabbal. Akár levesekhez, főzelékekhez vagy éppen pörköltekhez használod, a szárazbab előkészítése kulcsfontosságú a finom és ízletes étel elkészítéséhez. Az egyik legfontosabb lépés a beáztatás, amiről sokan nem is gondolnák, hogy mennyire fontos. De miért is jó beáztatni a szárazbabot főzés előtt? Nézzük meg részletesen!

VIDEO Pár percben megtanítalak, hogyan készíts elbűvölő Valentin-napi sminket

Egy 2019-ben megjelent tanulmány, amelyet Dr. Anna Kovács és munkatársai végeztek a Journal of Food Science and Technology folyóiratban, részletesen vizsgálta a szárazbab (Phaseolus vulgaris) beáztatásának előnyeit a főzés előtt. A kutatás célja az volt, hogy empirikusan bizonyítsa a beáztatás hatását a főzési időre, a tápanyagtartalomra és az emészthetőségre.

A Kutatás Módszerei

A tanulmányban három különböző típusú szárazbabot (fehér bab, vörös bab és fekete bab) választottak ki, amelyeket két csoportba soroltak: beáztatott és nem beáztatott. A beáztatott csoportot 12 órán keresztül hideg vízben áztatták, míg a nem beáztatott csoportot közvetlenül főzték. A főzési időt, a tápanyagok (különösen a fehérjék, vitaminok és ásványi anyagok) megőrzését, valamint az emészthetőséget különböző analitikai módszerekkel mérték.

Nézzük, milyen hatalmas előnyei vannak a beáztatásnak és mire jutott a tanulmány!

1. Rövidebb főzési idő

Az egyik legnyilvánvalóbb előnye a beáztatásnak, hogy jelentősen csökkenti a főzési időt.

A tanulmány szerint a beáztatott babok átlagosan 35%-kal kevesebb idő alatt puhultak meg, mint a nem beáztatottak. Például a vörös bab esetében a főzési idő 90 percről 60 percre csökkent.

2. Jobb emészthetőség

A beáztatás segít lebontani a babszagokat okozó komplex szénhidrátokat, mint a oligoszacharidokat. Ezek az anyagok a bélben nehezen emészthetők, és puffadást, gázképződést okozhatnak. A beáztatás során egyes enzimek elkezdik bontani ezeket a nehezebben emészthető anyagokat, így a bab könnyebben rágható és emészthető lesz.

Oldalak: 1 2 3

A cikk folytatódik, lapozz!

«Előző
1/3
Következő»
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!