Egészség / Életmód

Ezért nem szabad ugyanazt a pizsamát több éjszakán át hordani

Ezért nem szabad ugyanazt a pizsamát több éjszakán át hordani

Valószínűleg nem erre a számra számítottál, de így van. Kutatások szerint már az sem jó ötlet, ha két egymást követő éjszakán ugyanazt a pizsit viseled. Tény, hogy nyáron általában gyakrabban cserélgetjük az alvós ruhánkat, ám szinte biztos, hogy még ilyenkor sem veszel elő új ruhát minden egyes estére. Most viszont eláruljuk, miért javasolják szakértők, hogy ne aludj túl sokáig ugyanabban a pizsiben!

Minden, ami a szövetek között rejtőzik

A pizsid alvás közben is folyamatosan dörzsölődik a bőrödhöz. Amikor ugyanaz az anyag ér hozzá a testedhez újra és újra, a baktériumok és az elhalt hámsejtek száma jelentősen megnövekszik a szövetekben. A gond, hogy még ha gyakran ki is mosod az ágyneműdet, a pizsamáddal behozod a takaró alá a szennyeződéseket, amelyek hosszabb távon akár fertőzéseket is okozhatnak.

Ilyen baktérium például a staphylococcus, ami mindenki testén jelen van, és általában kis számban nem is okoz problémát. De ha a pizsidet hosszú ideig viseled egyfolytában, ez is elszaporodik a ruhádon, majd a kisebb vágásokba, benőtt szőrszálakba bejutva fertőzést okozhat. 

Az alvásod minősége is romlik

Sokkal kipihentebben ébredsz reggel, ha teljesen friss ágyneműben töltöd az éjszakát, mint amikor hetekig ugyanabba takarózol, igaz? Ugyanez érvényes a pizsidre is! Ha frissen mosott ruhát veszel fel, sokkal nyugodtabban tudsz aludni, ebben pedig nem csak a tudat, de az illatok is segítenek. Egy, már használt pólóban a szagok is felerősödnek, a ruhád pedig minden este egy kicsit koszosabb lesz.

Az öblítő és mosószer illata viszont segít mentálisan ellazulni! Arról nem is beszélve, hogy ha túl sokat vársz a pizsamád kimosásával, a mikrobákat nem tudod teljesen elpusztítani belőle, és más ruhadarabokra is átviheted a bőröddel, mosógéppel.

deniskomarov/istockphoto.com

Oldalak: 1 2

2 hozzászólás

 • Avatar
  Psyche
  2020.12.01., 21:38

  Ki hord pizsamát 17 napig? Ez valami vicc? Akkor bugyit is 17 napig hord? Hű….

  Válasz
 • Avatar
  Háry László
  2020.12.02., 07:08

  Hajdan el sem tudtam volna képzelni, hogy pizsama nélkül aludjak. Aztán idővel rájöttem: jobb!

  Válasz

Írj egy hozzászólást