Otthon / Szórakozás

A piros szín pszichológiája – Hogyan hat az érzéseidre, kedvedre és viselkedésedre

A piros szín pszichológiája – Hogyan hat az érzéseidre, kedvedre és viselkedésedre

Vibráló, meleg, intenzív színnek tartják a pirosat, izgató, sőt agresszív, de gyakran a szeretetet is előcsalogatja. Figyelemfelhívó színnek számít, különösen ha a marketingre és a közlekedési jelekre gondolunk. A három alapszín egyike.

A piros erős érzelmeket kelt: a szerelemmel, szenvedéllyel társítják. Az erő, az energia és a hatalom színe. Minden esetben feltűnést kelt, így a reklámokban gyakran használják figyelemkeltés céljából. Önbizalmat sugároz, és tudat alatt azok az emberek is magabiztosabbá válnak, akik aznap piros ruhát öltenek magukra.

Egy piros magassarkú vagy egy piros táska feldob minden szettet. A piros körmök minden stílushoz és megjelenéshez passzolnak. A piros ruha garantáltan mindenhova felvehető, és nemcsak szemrevalóvá, de stílusosabbá is teszik az outfited.

A piros szimbolikus jelentései

A piros szín rendkívül erős jelentéstartalommal bír: vért, életet, háborút, halált, tüzet jelképez. Dinamikus, bátor, vidám, erőszakos, kéjsóvár. Felélénkíti a harci ösztönt.

Veszély jelzésére gyakran használják, mert közelibbnek tűnik, mint amilyen valójában, ezért könnyen észrevehető, de a romantika, a szerelem, az erotika, a vágy, a szenvedély színe is. Az erő jeleként számos ország zászlajában és címerében is megtalálható.

Van egy játékos, vicces, kellemes érzéseket keltő vetülete is: a Valentin-nap, a karácsony, a bohóc orrának a színe, és a vörös képes biztosítani azt a plusz lendületet, ami a céljaink elérésére sarkall.

Piros a feng shuiban

A feng shuiban a színek rendkívül fontosak, ugyanis általuk vonzhatjuk be a pozitív energiákat a lakásba. A piros színt a tűz elemmel párosítják, amely erőt, energiát jelent. Meleg szín, a tűz és a forróság színe.

A piros bejárati ajtó a ház lakóinak szerencsét hoz. A lakberendezésben kiemel, de érdemes vigyázni, mert a kevesebb néha több. A piros veszélyt és örömöt is szimbolizál, felhívja a figyelmet és melegséget áraszt. Ha túl sok pirosat, vöröset használunk, irritáló, feszült, agresszív, nyugtalanító hatást érhetünk el, ezért inkább javasolt dekorációs tárgyakat, kiegészítőket használni, ha pirossal vennénk körül magunkat az otthonunkban.

A piros szépen harmonizál a naranccsal és a barna árnyalataival, egy-két aprócska vörös színfolt is melegséget, színt visz a lakásba.

A fehéren jól mutat a vörös, ami modernné varázsolja a teret. A keleties lakásbelsőkben feltűnő, erős színekkel (lilával, kékkel, sárgával) kombinálhatjuk. A fekete-vörös elegáns, de súlyos összhatást kelt.

Gyógyító piros

A piros szín emeli a vérnyomást, a szívverést és a pulzusszámot, növeli a légzésszámot, és az anyagcserére is serkentően hat. A piros szín láttán fokozódik az étvágy, ezért a marketingben az élelmiszeripar előszeretettel használja. Stimuláló, energetizáló, tettre ösztönző, lelkesítő hatással bír.

A színterápiában a kóros étvágytalanság, a depresszió, a kimerültség, a krónikus fáradtság, az alacsony vérnyomás, a levertség gyógyítására is használják.

Vitalitást sugároz, jó méregtelenítő, és képes ellazítani az izmokat, ízületeket.

A vörös fény gyorsítja a vérkeringést, így vérkeringési zavarok, fagyási sérülések, izomgörcs, székrekedés, sorvadásos folyamatok gyógyítására kiváló, és fokozza a teljesítőképességet is.

Hiperaktív, lelki gondokkal küszködő szívbetegek, asztmások, epilepsziások számára nem javasolt piros szín közelében lenni, piros környezetben élni, ugyanis agressziót, rosszullétet válthat ki.

Több életerőre, biztonságra vágyva, krízisek, nehezebb életszakaszok idején óhatatlanul is vörös színű ételeket kívánunk, és piros ruhákat hordunk. Ilyenkor a természet zöldje nyugtató hatású lehet nemcsak a testünkre, de a lelkünkre is.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást