Úgy gondolod, a pirítós unalmas, és tényleg csak akkor csinálsz reggelire, ha már semmi más ötleted nincs? Gondold újra – a pirítós, feltéttől függően, a legizgalmasabb dolog lehet a világon. Nem mellesleg nagyon szépen fotózható is, úgyhogy ha szeretnél egy kis #foodporn-t az Instagramodra, ne keresd tovább a pénztárcabarát, mégis mutatós megoldást.
VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd
1/5 A mindenre jó avokádó
Az avokádó most újra fénykorát éli, a legtrendibb reggelizőkben biztosan legalább háromféle avokádós ételt tudsz rendelni, ha nem többet. Viszont amíg ezeken a helyeken aranyáron mérik az avokádós pirítóst is, addig te otthon fillérekért elkészítheted az ugyanolyan finom változatot.
Ha imádod ezt a zöldséget, egyszerűen szelj belőle vékony szeleteket a pirított kenyeredre, és sóval-borssal ízesítsd – akár egy kis sajtkrémet is kenhetsz alá, úgy még finomabb. Ha magában annyira nem vagy avokádó-rajongó, csinálj guacamolét összenyomott avokádóból, görög joghurtból, lilahagymából és egy kis citromléből, majd kend rá a kenyérre.
Ínycsiklandó és egészséges – a legjobb módja, hogy elkezd a napot.
Ha rántottapárti vagy, sütés után zúzd olyan apróra a tojást, hogy ráférjen a pirítósra, ha pedig a tükörtojást szereted, egyszerűen csak helyezd azt rá a kenyérre.
A pirítós a buggyantott tojással néz ki igazán gourmet módra, amit pofonegyszerű elkészíteni: forralj fel ecetes vizet, majd forrás után rögtön kapcsold le alatta a gázt, és üsd bele a tojást. Óvatosan kavargasd a vizet egy irányba, hogy a belül keletkező apró örvény szép kerekre formálja a tojást.
Ahogyan beleharapsz, a belseje kifolyik a kenyérre – mennyei!
Ha nem ettél még vékony lazacszeletekkel feldobott pirítóst, nem tudod, miből maradtál ki – ez a sós, füstölt hal ugyanis reggelire annyira tökéletes, hogy különbet ki sem lehetne találni. Igaz, nem olcsó mulatság, de egyszer-kétszer igazán megengedheted magadnak ezt az apró luxust. A legjobb, ha krémsajttal párosítod, majd a tetejére camembert sajtot teszel, de a lazac gyakorlatilag minden sajtfélével passzol.
Figyelj rá, hogy füstölt halat vegyél, mert a natúr verzió – ugyan szintén finom – pirítóson nem érvényesül annyira. Ha ezzel kezded a napodat, máris adsz a szervezetednek egy szép adag jó fajta zsírt, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy az agyad rendesen funkcionáljon, és jól tudj teljesíteni a munkában vagy a suliban.
Édes pirítós terén a lekváron túl is van élet – rápakolhatsz például a kenyérre bármilyen gyümölcsöt, akár egy kis zsírszegény túróval párosítva.
Az igazi kedvenc viszont valahonnan az Egyesült Államokból érkezhetett, az alapja ugyanis a mogyoróvaj, ami nem csak brutálisan finom, de normális mennyiségben nagyon egészséges is (a normális mennyiség egy-két evőkanalat jelent, ami nálam csak az előétel, sajnos).
Tehát a mogyoróvajat kend rá vastagon a kenyérre, majd szeletelj rá banánt – kész is a tökéletes kombináció. A banán tele van káliummal és gyümölcscukorral, mindkettő nagyon jót tesz a testednek, a túróban pedig ott a fehérje – az ideális reggeli egy rohanós napra.
Ez a verzió valahol az édes és a sós között van, de mindenképpen érdemes kipróbálni. Egészen addig nem gondoltam rá, amíg egy reggelizőben nem ettem hasonlót egy quesadillába beletömve – itt jöttem rá, hogy ez a kombináció valójában az egyik legfinomabb mind közül.
Kezdheted ezt is sajtkrémmel vagy zsírszegény túróval, majd szeld rá a körtét, és szórd meg néhány szem dióval. Sőt, a diót le is reszelheted, és a sajtkrémhez keverve felkenheted a kenyérre. Az mindegy egyébként, hogy milyen fajta körtét használsz, mindegyikkel nagyon jól passzol.