Életmód / Receptek / Táplálkozás

5 pár perces fahéjas süti, amitől rögtön karácsony illat lesz a lakásban

Egy régi ingatlanos trükk szerint pár perccel a potenciális vevők érkezése előtt vanília esszenciát kell csöppenteni egy darabka fóliára, és azt betenni a sütőbe, hogy amikor a látogatók belépnek, otthonillat köszöntse őket. Ezek a sütemények is gyorsan ünnepi illatokkal lengik majd be a lakást, de a legjobb, hogy utána még meg is lehet enni őket.

Fahéjas keksz

Hozzávalók: 15 dkg puha vaj, 12 dkg barna cukor, 2 teáskanál őrölt fahéj, fél citromreszelt héja, fél narancs reszelt héja, kb. 20 dkg liszt.

Elkészítés: A liszten kívül minden hozzávalót keverj el alaposan, majd apránként add a masszához a lisztet addig, amíg jól gyúrható, könnyen formázható tésztát nem kapsz.

Ekkor formázz dió nagyságú golyókat, tedd őket sütőpapírral bélelt tepsire és mindegyiknek nyomd meg kicsit a tetejét. 175 fokra előmelegített sütőben süsd őket addig, amíg aranybarnák nem lesznek.

 

Bundában sült almaszeletek

Hozzávalók: 3 nagyobb, savanykás alma, 2 tojás, 15 dkg liszt, 2 dl tej, 8 dkg törökmogyoró (durvára tört), 2 ek vaníliás cukor, 1 csipet só, 0.5 citromból nyert citromhéj (reszelt), fahéj ízlés szerint, 1 teáskanál rum (vagy rumaroma), 2 dl napraforgó olaj (vagy vaj), a tálaláshoz porcukor és fahéj.

Elkészítés: Az almákat pucold meg és vágd vékony karikákra, közepükről távolítsd el a magházat.

Olvastad már?  Ne csak a klasszikusokat nézd: 7 karácsonyi film az elmúlt 5 évből, amit látnod kell

A többi hozzávalóból készíts sűrű tésztát, az almák mindkét oldalát forgasd meg előbb lisztben, majd a tésztában, és forró olajban vagy vajon hirtelen süsd meg őket, tálaláskor hints rájuk fahéjas porcukrot.

 

Fahéjas tekercs

Hozzávalók a tésztához: 500 g finomliszt, 1 ek tejpor, 3 ek cukor, 1 csipet só, 1 db tojás, 1 db tojássárgája, 150 ml tej, 20 g friss élesztő, 80 g vaj (olvasztott).

Hozzávalók a töltelékhez: 100 g barnacukor, 50 g vaj, 1 evőkanál fahéj.

Hozzávalók a vaníliás tejhez: 1 dl tej, 1 evőkanál vaníliás cukor.

Elkészítés: A tészta hozzávalóit gyúrd össze és keleszd egy órán át, ez alatt nincs vele dolgod.

Ha már a duplájára kelt, nyújtsd kb.

3 cm vastagra, és a krémesre kevert töltelékkel kend meg, csavard fel, vágd csigákra és tedd kivajazott tepsibe, majd ismét hagyd a duplájára kelni.

Tedd előmelegített sütőbe, és amikor már félig kész, locsold meg a vaníliás tejjel, majd süsd aranybarnára.

 

Gyors fahéjas muffin

Hozzávalók a tésztához: 2 bögre finomliszt, 1 csomag sütőpor, 1 bögre barna cukor, 1 tk fahéj, 0, 5 tk gyömbér (őrölt), 2 db tojás, 1 dl napraforgó olaj, 1, 75 dl kefir. 

A tetejére: 1 evőkanál cukor, 1 teáskanál fahéj.

Elkészítés: Egy tálban keverd össze a nedves, egy másikban pedig a száraz hozzávalókat, majd dolgozd össze a kettőt.

Olvastad már?  Dolgok, amik menthetetlenül megváltoznak a karácsonyban, ha gyereked lesz

A masszát töltsd muffin formákba, a tetejüket szórd meg cukros fahéjjal, és előmelegített sütőben tűpróbáig süsd.

 

Fahéjas kuglóf

Hozzávalók a tésztához: 1 dl tej, 2 ek méz, 1,5 dkg friss élesztő, 2 db tojássárgája, 5 dkg vaj, 2 ek cukor, 2 ek tejföl, 5 dkg fehér tönkölybúza liszt, 30 dkg BL-55-ös finomliszt.

Hozzávalók a töltelékhez: 2 dkg olvasztott vaj, 5 dkg cukor, 1 kávéskanál fahéj. +1 tojás a kenéshez.

Elkészítés: A hozzávalókból gyúrj tésztát, majd keleszd egy órán át.

Kilisztezett deszkán nyújtsd ki, kend meg az olvasztott vajjal, szórd meg a cukorral és a fahéjjal, majd tekerd fel és fektesd a kör alakú kuglófformába úgy, hogy a két vége összeérjen.

Keleszd megint 20 percig, kend meg egy felvert tojással, majd előmelegített sütőben tűpróbáig süsd. Ha szeretnéd, még olvasztott fehér csokoládéval meglocsolhatod a kész kuglófot.