Pénz és hivatás

Pénzügyi tudatosság – te tudod, hogy mire mennyit költesz egy hónapban?

Pénzügyi tudatosság – te tudod, hogy mire mennyit költesz egy hónapban?

Mi is több cikkünkben írtunk már a pénzügyi tudatosság témakörében, ami nem csak, hogy praktikus, de manapság, amikor naponta több ezer inger ér, hogy vásárolj, ne hagyd ki, vidd el ingyen és fizesd ki később, egyszerűen elengedhetetlenné vált. Lássuk, hogy mi is ez valójában, mire költjük a pénzünket havonta és hogyan lehetsz tudatosabb!

A pénzügyi tudatosság

Egy friss kutatás szerint (BellResearch) a magyarok nem járnak élen a pénzügyi tudatosság témájában, de a számok évről-évre azt mutatják, hogy javul a helyzet.

Sajnos még mindig sokan vesznek fel meggondolatlanul hiteleket, ismeretlen számukra az öngondoskodás vagy a spórolás fogalmai.

Az, hogy pénzügyileg tudatos légy csak néhány egyszerű rutin bevezetésén múlik, amelyben segítségedre lehetnek a szüleid, egy pénzügyi tanácsadó vagy egy, a költségeidet összesítő applikáció is.

Mit mondanak a számok?

A mindennapokban érezzük is, de a számok is azt mutatják, hogy a pénzügyi tudatosság, a takarékoskodás és a költségek eloszlása tekintetében el vagyunk maradva a nyugat-európai átlagtól.

Mi magyarok leginkább élelmiszerre, lakásfenntartásra és hiteltörlesztésre költünk, míg sajnos a szórakozásra, a kultúrára, szabadidős tevékenységekre vagy az egészségügyre jóval kisebb összeg jut.

 

Nézzük a gyakorlatot

De hagyjuk is a kutatásokat, vegyünk egy egyszerű példát. Nézzük meg, hogy egy hónapban a lakásfenntartás és a számlák befizetése mellett mire költesz.

Ruhára havonta körülbelül 20 000 Ft megy el, szórakozásra – amiben benne vannak a bulik, a szülinapok, a mozik – is elköltesz legalább ugyanannyit.

Érdemes számolgatni egy kicsit és megnézni, hogy valójában szükséged van-e minden hónapban arra, amit kinéztél vagy megvettél magadnak, esetleg egy új cipőre vagy egy új táskára, ami végül a szekrényedben köt majd ki.

Mennyi lehet a vége?

Ennek a számsornak a vége ugyanis a túlköltekezés, azaz az, hogy évente lehet, hogy több százezer forintot költesz el feleslegesen, hiszen a sok kis vásárlás összeadódik, és a hónap vagy az év végére megint ott tartasz, hogy a megtakarításaid nem nőttek.

Próbáld ki, hogy letöltesz egy pénzügyi applikációt (nekünk a Koin jött be), amivel minden vásárlásodat trackelni tudod, és ami összesíti majd neked havi és éves bontásban, hogy a bevételed hány százalékát mire költöd.

Ez eleinte megdöbbentő lesz, hiszen összeadva a sok kis vásárlást lehet, hogy a fejedben csak 20 ezer forintot költesz erre-vagy arra, de a hónap végén ennek lehet, hogy a többszöröse jön majd ki.

Megéri spórolni!

Lehet, hogy amikor még fiatal vagy és folyamatosan csak azt hallod, hogy spórolj, spórolj, spórolj, mindeközben az utcán, a tévében, a mobilodon pedig a hirdetések azt ordítják feléd, hogy költs, akkor összezavarodsz és az egyszerűbb utat választod.

Érdemes már időben gondolni a jövőre és bármennyit is keresel, abból mindig félretenni egy kisebb összeget.

Ez lehet 1000 forint is, eleinte ugyanis nem az összeg számít, hanem az, hogy a takarékoskodás rutinná, azaz egy szokássá dologgá váljon az életedben.

De még mennyire!

Nemrég egy angol hölgy jelentette meg a cikkeit azzal kapcsolatban, hogy milyen hatással volt rá az, hogy egy évig nem vett magának semmit, csak a legfontosabbakat.

Nem vásárolt magának ruhákat, lakásdekorációt vagy új könyveket csak azért, hogy megtöltse az üres helyet a lakásában vagy elűzze az unalmát, hanem tudatosan megvágta a költségeket.

Egy év alatt majdnem 8 millió forintnak megfelelő összeget spórolt ezzel, és e mellett sokat változott is, átalakult az értékrendje, amit korábban fontosnak vagy elengedhetetlennek tartott, azt mára nevetve a boltok polcain hagyja. Bár az elmondása szerint voltak nehezebb időszakok, azért összességében nem volt annyira vészes kibírni ezt a vásárlás nélküli időszakot.

Ha esetleg kedvet kaptál, hogy kipróbálj akár egy hónapot, akkor itt olvashatsz róla többet.

Hogyan tovább?

Jogosan kérdezheted ezek után, hogy akkor hogyan tovább, mire költs, miből fogj vissza és ebből rád mi igaz és mi nem?

Fontos, hogy azt olvasd ki a cikkből, ami valóban rád vonatkozik, ami a te életedben is előfordult már, illetve a kutatásokban és a példákban felhozott összegeket szorozd meg vagy oszd el a reális költéseid alapján, és szánj egy kis időt arra, hogy kiszámolod, hogy mire mennyit költesz, megtervezed, hogy a jövőben miben változtatsz és megpróbálod ezt a fajta pénzügyi tudatosságot a mindennapjaidba is bevezetni.

Nem is hangzik olyan ördöngősségnek, nem igaz?

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást