Mézeskalács, zserbó, bejgli és sok édes sütemény: miután az elmúlt hetekben szinte mindannyian rengeteg cukros süteményt ettünk, itt az ideje egy kis sós falatozásnak. A parmezános keksz laktató, cukormentes, egyszóval tökéletes rágcsálnivaló egy pohár pezsgővel vacsora előtt, vagy egyszerűen este egy pohár vörösborral és egy izgalmas sorozattal vagy egy jó könyvvel a kanapén.
VIDEO Napcsókolta smink, a forró estékre
Bár elsőre tipikus nasinak tűnik, ami nem kifejezetten egészséges, de egy nemrég megjelent kutatás szerint a parmezán kis mennyiségben kifejezetten jó hatással van azokra, akik magas vérnyomásban szenvednek. A rendszeres, mérsékelt fogyasztása egészséges életmóddal társítva ugyanis jelentős vérnyomáscsökkenéshez vezethet, és ez még közel sem minden. Ami szintén előnyös, hogy kitűnő kalciumforrás is, ha pedig egy évnél tovább érlelték, természetes módon laktózmentesnek minősül, így még többen fogyaszthatják.
Ami pedig a legjobb benne, hogy roppant egyszerűen elkészíthető, így akkor sem kell tartanod tőle, ha ritkán vagy egyáltalán nem szoktál sütni. A hozzávalói pedig nagy valószínűséggel már most a hűtőszekrényben és a kamrában állnak, de ha mégsem, akkor is bármelyik élelmiszerboltban pillanatok alatt beszerezhetsz hozzá mindent. Bizonyos összetevői pedig el is hagyhatóak, így elkészítés közben abszolút a saját ízlésedre formálhatod.
Hozzávalók:
- 100 gramm liszt (rizsliszt is lehet)
- 100 gramm vaj
- 150 gramm reszelt parmezán
- 1 tojássárgája
- 1 csipet só
- frissen őrölt bors
- 1 csipet frissen reszelt szerecsendió (elhagyható)
- 2-3 csipet rozmaring (elhagyható)
Elkészítés:
1. A lisztet, a vajat, a parmezánt (egy részét meghagyhatjuk a keksz megszórásához), a tojássárgáját, a sót és a borsot (plusz, ha szeretjük, a szerecsendiót) összedolgozzuk egy tálban, amíg egy keményebb tésztát nem kapunk belőle.
2. A tésztát kétféleképpen is formázhatjuk: készíthetünk belőle egy vastagabb tekercset, amiből aztán vékony szeleteket sütünk majd (ez az egyszerűbb megoldás), vagy hagyhatjuk egyben, egy gombócban, amiből aztán kis golyókat gyúrunk, és keksszé lapítjuk őket. Bármelyiket is választjuk, utána az egész tésztát két órára a hűtőbe tesszük.
3. A tésztából tetszés szerint kis szeleteket vágunk, tallérokat formázunk, vagy például szívecske vagy csillag alakban is kiszaggathatjuk őket.
4. A kekszeket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és ízlés szerint megszórjuk a maradék parmezánnal, esetleg rozmaringgal.
5. Előmelegített sütőben 200 fokon alsó-felső programon körülbelül 10 perc alatt aranybarnára sütjük őket.
Ha pedig amellett, hogy egy ízletes és ropogós finomságra vágysz, egészségesebbé is szeretnéd tenni, akkor apró darabokra vágott tökmaggal, napraforgómaggal, chia maggal, kesudióval, mandulával vagy szezámmaggal is érdemes felturbóznod. Ami pedig a sajtot illeti, a nagy márkák bolti kínálata helyett egy kézműves parmezán sajtot is érdemes kipróbálnod.
A parmezános keksz, ahogyan arról már korábban is szó volt, remekül passzol a pezsgőhöz és a vörösborhoz, de alkoholmentes opcióként egy pohár almalé vagy szőlőlé mellé is tökéletes. Rizsliszttel készítve gluténérzékenyek is fogyaszthatják, a parmezán ráadásul azt is garantálja, hogy pont olyan remek csemege legyen, mint abban az esetben, ha hagyományos liszttel készül.
Amikor tehát legközelebb egy borozós estére készülsz a barátaiddal, vagy csak azt esti szieszta közben vágysz egy kis ropogtatni valóra, érdemes fontolóra venned, hogy te is megsüsd a parmezános kekszet, hiszen elképesztően finom, ropogós és laktató nasi, amivel az egyetlen probléma mindössze az, hogy hamar függőséget okozhat.
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!