Utazás / Otthon

A paraszt-wellness bája, avagy nyaralás vidéken – így is lehet

Nyaralni sokféleképpen lehet, ám csak egyféleképpen érdemes. Mégpedig úgy, hogy az szórakoztató legyen. Töltsd bárhol a szabadságod, a jókedvhez nem szükséges luxusnyaraláson részt venni. Kivéve, ha férjvadászatra indulsz, azaz gazdag férj, nagyvad vadászatra. Maradjunk hát a magyar realitásoknál, mely annyit tesz, nyáron meglátogatjuk a vidéki rokonokat…

Az első sokk

Mindenki úgy tervezi, hogy a nyaralás alkalmával majd jól kialussza magát, és a hasára fog sütni a nap reggel. Azt is tervezik – többnyire a nők – hogy uruk ébreszti őket, a reggeli kávéval. Áhhh… felejtsd el.  Ha vidékre mész nyaralni, a kakas fog ébreszteni, kávé nélkül. Hogy biztos legyen a dolgában, cifrázni is fogja. És, ha olyan szerencsés vagy, hogy a közelben ólak, istállók, más állatok is vannak, az összes rázendít.

Ha hétvégén kezded a nyaralást, esélytelen a füldugó beszerzése, viszont, ha szerencséd van, kapsz gumicukrot a boltban, ami fülbe dugva nem annyira hatásos, de legalább váltogathatod a vidám színeket a füledben.

Az orr újraértelmezése

A városi létben élő ember három üzemmódban használja az orrát. Egyik sem túl izgalmas. Az egyik a percing. A másik üzemmód az allergia és nátha üzemmód, mely gyakorlatilag az egész évet fedi. 

A harmadik üzemmódnak a párválasztási szokásokban van szerepe, ugyanis pöccre pontosan meg tudja mondani a rutinos városi, hogy ki milyen parfümöt használ. Bezzeg vidéken… olyan sűrű szagok vannak, hogy könyökölni lehet rájuk. Főleg, ha van a közelben tehénistálló.

Ízek, imák

Aki vidéken van, az jó, ha felidézi gyermekkorában tanult imáit, legalábbis azokat, melyeket evés előtt és után szoktak mondani. Legalábbis, ha azt akarja, hogy a falu nénijei ne vegyék a szájukra. Új fogalom is keletkezett az idők folyamán. Ez a paraszt-wellness, mely nem csak az uborka szedés közben szerzett barnaságra utal, hanem az étkekre is. Egy ilyen nyaralás alkalmával egy izmod fog erősödni biztosan: a rágóizmod.

Vidéken még komolyan veszik az evést, de ami a legfurcsább, nem frusztrálja őket az étel, sőt lelki betegek sem lesznek attól, ha szalonnát, kolbászt esznek fehér kenyérrel.

A paraszt-wellness bája, avagy nyaralás vidéken – így is lehet
Forrás: peppersmint/depositphotos.com

Bogarak

A bogarakkal kapcsolatban érdemes néhány jó tanácsot elfogadni:
– ne csak magassarkú papucsot vigyél magaddal, hanem olyat is, mellyel le mered ütni a kósza bogarakat,
– igen, jól látod: a rovarriasztó spray itt mit sem ér,
– saját érdekedben barátkozz meg a legyekkel és szúnyogokkal. Egyrészt, mert nincs más lehetőséged, másrészt, mert ha nem teszed, egész éjjel a füled mellett fog zümmögni… és hívja a haverjait is.

Életrevaló tanácsok nyaraláshoz

Amikor csomagolsz, ne csak gyerekeid, férjed hobbijaira gondolj, hanem magadra is. Mondhatnám azt is, hogy néhány női magazinnal a hónod alatt elleszel, ám tudok jobbat is. Már a becsomagolásnál rakj be legalább két vízipisztolyt, és fejenként három buborékfújót.

Ez a legfontosabb. Ugyanis a jókedv és játék fontosabb, mint a tiszta fehérnemű. Akkor is, ha már elmúltál negyven. Ezen felül nem árt ha van kéznél némi ragtapasz, no, nem azért, amire gondolsz. Számos más felhasználási területe van, ilyen például a szobaantenna rögzítése, de ragacsként használva akár egeret is lehet vele fogni.

Legyél gyerek!

Ha nívós helyre mész nyaralni, csomó mindent – felüdítő dolgokat – nem tehetsz meg, amit a paraszt-wellness alkalmával viszont igen. El jött az ideje a köpőcsövezésnek. Ha a háziak hajlandóak felajánlani néhány befőttes üveget, lehet vele – egy karton segítségével – légyfogó versenyt rendezni. A cél, hogy a már az üvegben lévő legyeket megtartva, újabb legyeket tudj fogni. 
A legjobb ügyességi játék. A másik egy jellemfejlesztő játék, neve: bohóckodj az „eszcájggal”. Munkahelyünkön, és kultúrhelyeken kontroll alatt állunk, mert hát ugye kultúremberek vagyunk. 
Nyaraláskor fel lehet rúgni az összes szabályt, és ki lehet találni egyéb funkciókat is az evőeszközöknek. Ilyen például a krumplipüré katapult, a villával való fésülködés, de ügyességi játékként kenyérhéjjal lehet levest is enni.
A jókedvhez, a lazuláshoz nem szükséges pálinka… de nem árt, ha van. A nyaralás a valódi lazulásról kell, hogy szóljon, főleg a mai világban, amikor a maximalizmus alap, amikor egyre inkább eltávolodunk az ember valódi természetétől, a jókedvű, játékos élettől.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást