Otthon / Dekor

Otthonunk színei – Az arany szín pszichológiája és alkalmazása a lakásban

Vajon tudjuk, hogy miért zöld az iskolatábla? És miért lett sárga a post-it? Környezetünk nagy felületű elemeinek a színezése, és a róluk visszaverődő nagy mennyiségű színes fény, alapjaiban határozza meg a bennünk eluralkodó színérzetet – ezen keresztül pedig a hangulatunkat, közérzetünket. Kutatók bebizonyították, hogy az iskolai táblák esetén a zöld a legoptimálisabb szín, mert a fehér krétával végzett írás leolvasása kevésbé fárasztó így a szemnek, mint a fekete táblák esetén. A sárga szín pedig nem csak jókedvre derít, de aktiválja az agyműködést is, ezért tanácsos a fontos jegyzeteket sárga lapra felírni. Színválasztó sorozatunk aktuális, utolsó fejezete is a színek fontosságára, azon belül is az arany hatásaira hívja fel a figyelmet.

Terápiás hatás, színpszichológia

Ha az aranyról beszélünk, az izzó napra gondolunk elsőként, amely melegít, csillog, s betölt. A megvilágosodást, az érzelmi és spirituális gazdagságot, az elmélyült önismeretet társítjuk hozzá, amit csak nagy nehézségek árán lehet megszerezni – elég, ha az arany Szent Grálra gondolunk, vagy az aranytojást tojó tyúkra, a mesés aranyalmára, vagy a szintén a bőséget jelképező aranyhalra. Ez a fémes árnyalat erősíti az inspirációt, és segít a félelem, a bizonytalanság leküzdésében, valamint a pénzzel, az anyagiakkal kapcsolatos boldogtalanság ellen is.

Olvastad már?  Indul a kockás szezon! Őszi szettek 2019-es divat szerint
Így használd az arany színt az otthonodban!
Galéria / Így használd az arany színt az otthonodban!

Az arany a lakberendezésben

Talán emiatt sem véletlen, hogy mindig is hódított, s újra hódít napjainkban is. Hol az otthonos melegségét, hol a metálos hűvösségét szeretjük. Számos stílusban elfér, de a glamour, a csillogást nem nélkülöző art-deco, és antikolt formájában a mediterrán környezet különösen kedveli. Feltűnhet minimál közegben is, ahol a fényűzése lehet az adott enteriőr fő jellegzetessége, mivel egyértelműen luxust, eleganciát és pompát is közvetít. Otthonainkban a fehér, a fekete és a szürke színek mellett remekül mutat, de meglepő hatást érhetünk el, ha a menta, vagy a rózsaszín árnyalatokkal házasítjuk össze.

Persze nem meglepő, hogy inkább kiegészítőkben tűnik fel az arany otthonainkban, ha azonban az arany falra történő festésével próbálkoznánk, készüljünk fel, hogy az ecset vonásait nem tudjuk eltüntetni, sőt, az arany csillogásának köszönhetően a fény még ki is emeli azt, ezért érdemes antikolt módon felvinni. A hatás egyedülálló lesz!

Ehhez az íráshoz a Sniezka festékek oldalán elérhető Színpszichológia cikkeket is felhasználtuk.