Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

bien.hu
Írta: ,
Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Elmúltak azok az idők, amikor az magyar utakon járva az ember felkapta a fejét, és kérdő arcot vágva vonta fel szemöldökét, ha egy zöld alapszínű rendszámtáblába botlott. Eleinte megannyi misztérium övezte a különleges jelzést, mára azonban átgondolt szabályozás igyekszik rendszerek közé szorítani a környezetkímélő járműveket, amikből a Belügyminisztérium adatai szerint több mint 15 ezer példány viseli büszkén a fura, zöld rendszámot. (x)

 

Ki kaphat ilyen rendszámot?

Zöld alapszínű plakett használatára a null-emissziós, a tisztán elektromos hajtású, illetve a belsőégésű motorral is rendelkező, de tisztán elektromos üzemben minimum 25 kilométer megtételére képes járművek jogosultak, részletesebben a rendelkezés szerint:

„A közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló miniszteri rendeletben meghatározott környezetkímélő gépkocsira világoszöld alapszínű, különleges rendszámtáblát ad ki. Zöld rendszámra jogosult az összes tisztán elektromosan hajtott gépkocsi, a külső energiaforrásból feltölthető, tisztán elektromosan legalább 25 km megtételére képes plug-in hibrid és a hatótávnövelő belsőégésű motorral felszerelt, de akkumulátorról elektromosan legalább 50 km megtételére képes elektromos autó.”

Ki dönti el, hogy az autóm beleesik-e a fentiekbe? Természetesen a döntés nem bemondás alapon zajlik, a Nemzeti Közlekedési Hatóság, akikhez az autót vinni kell zöld rendszám igénylés előtt, csak a gyártók által kiállított típusbizonyítványt fogadja el.

Mire jó a zöld rendszám?

A környezetkímélő járművek megkülönböztető jelzéséhez a jogalkotók különböző kedvezményeket és jogosultságokat rendeltek, így nem kevés előnyhöz juthat a zöld rendszámmal szerelt autó tulajdonosa. Igyekeztünk összeszedni a legfontosabbakat:

  • Ingyenes parkolás egyes városokban.
  • A köztéri töltőkön ingyenes töltés biztosított.
  • Amennyiben új autót vásárolunk, állami támogatásban részesülhetünk. A támogatás mértéke a beszerzés időpontjában érvényes bruttó eladási ár 21 százaléka, 1,5 millió forintos összegig maximálva.
  • Nincs regisztrációs adó, átírási illeték és gépjárműadó.
  • Mentesülés a védett övezetek behajtási díja alól.
  • Nem kell cégautó adót fizetni.

A zöld rendszámok megjelenésekor, sőt később is sok forrásból azt lehetett olvasni, hogy engedélyezett a buszsáv használata, viszont sajnos ezek téves információnak bizonyultak, a KRESZ tiltja a buszsáv használatát, még az ilyen autóknak is.

Hibridem van, mit csináljak?

A klasszikus hibrid üzemű kocsik korábban, most és egy esetleges szigorítást követően sem közlekedhetnek zöld rendszámmal, hiszen a kedvezmények mindössze a tisztán elektromos járművekre, a hálózatról tölthető és tisztán elektromos módban legalább 25 kilométer megtételére alkalmas plug-in hibridekre vonatkoznak.

Több felmérés eredménye szerint a lakosság többségének fejében igencsak zűrzavar lakozik a környezetkímélő járművek besorolását illetően, így a félreértések elkerülésének érdekében ajánlatos helyre tenni, hogy mi is számít elektromos autónak, mi a hibrid vagy a plug-in hibrid.

Az elektromos autót, más néven villanyautót viszonylag egyszerű definiálni: egy vagy több elektromotor által hajtott közlekedési eszköz, mely a hajtásához létfontosságú áramot akkumulátorban vagy más energiatárolóban raktározza és viszi magával.

A tisztán elektromos üzemmódot a legtöbb autógyártó kombinálja fosszilis meghajtással is, így jóval szélesebb vásárlói réteget képesek megszólítani. Ilyen megoldás a hibrid elnevezésű jármű is, amely benzinmotor és elektromotor keveréke. Az autó akkumulátorban tárolja a regeneratív fékezéskor termelt energiát, amit gyorsításkor vagy akár egyenletes haladáskor is fel tud használni. A hibrid autók néhány kivételtől eltekintve nem képesek tisztán elektromos üzemben haladni, valamint léteznek olyan modellek is, amiben a generátorként és indítómotorként egyaránt működő integrált indítógenerátor csak a gyorsításhoz szükséges energiatöbbletet biztosítja, továbbá kényelmi funkciókat szolgál ki, ilyen például a Suzuki mild hibrid rendszere. A fogyasztás csökkenését és alacsonyabb károsanyag-kibocsátást ezek az autók a fékezéskor visszanyert energia újrahasznosításával érik el, azonban külső áramforrásról nem tölthetők.

A külső áramforrásról tölthető modellváltozatok a hibridautók újabb kasztját képviselik. Ez az autó a plug-in vagy konnektoros hibrid, melyek a feljebb részletezett hagyományos hibridautó nagyobb akkumulátorral és külső töltési lehetőséggel felvértezett fajtája. Ennek tisztán elektromos hatótávolsága már elérheti azt az értéket, amikor jogosulttá válik zöld rendszám használatára.

Szigorítás jöhet

Szinte bizonyos, hogy küszöbön van a zöld rendszámokról szóló jogszabály módosítása. A rendelkezésre álló információk szerint a nagy tömegű, plug-in hibrid hajtású autókat fogja érinteni a szigorítás. Az idén nyár végén megalkotott Jedlik Ányos Terv 2.0 ugyanis a magas károsanyag-kibocsátású plug-in hibrid hajtású autók esetében a zöld rendszám megszüntetésére terjesztett elő javaslatot. A tervből egyelőre nem derült ki, hogy pontosan mekkora tömeg és teljesítmény felett venné el a kormány a zöld rendszámot a plug-in hibrid autóktól, de vélhetően az olyan luxusautókat céloznák meg, amelyek ugyan képesek tisztán elektromos üzemmódban megtenni 25 kilométert, de az elektromotor mellé egy nagy teljesítményű, magas károsanyag-kibocsátású, általában több ezer köbcentis benzinmotor párosul.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba