Vidéki barangolás: ismerd meg a Hortobágyot és környékét!

Zabolai Margit
Írta: ,
Vidéki barangolás: ismerd meg a Hortobágyot és környékét!

A Hortobágy Budapest után az ország talán egyik legnépszerűbb turistacsalogatója. Az Alföld pusztája azonban sokkal több érdekességet tartogat annál, minthogy megtapasztalhatod, milyen is az, amikor bármilyen messze elnézhetsz, úgysem látsz semmit.

Madárkórház

Ha a környéken jársz, akkor a csikósok és szürkegulyák mellett semmi esetre se hagyd ki a madárkórház felkeresését sem, ahol nem csak testközelből láthatod a környéken élő védett madarakat, de érdekességeket is megtudhatsz róluk. Az itt lábadozó sérült madarakat néha ragadozók tépázták meg, máskor például egy elektromos vezetéknek estek áldozatául, de sajnos időről időre kerül be olyan szárnyas is, akinek az emberek ártottak.

A madárkórház dolgozói mindent megtesznek, hogy ezek a különleges élőlények felépüljenek, és visszakerülhessenek a vadonba, addig azonban neked is lehetőséged van olyan közelről látni őket, amilyenből a természetben egyébként nem lenne. Gyerekekkel különösen érdekes program, de legyünk őszinték: egy óriási sas látványa néhány méteres távolságból a felnőtt lábát is a földbe gyökerezi.

Kilenclyukú híd Kép forrása: indafoto.hu

A hortobágyi Kilenclyukú hídról már mindenki hallott, mondjuk erre volt is idő: az 1827-33 között épült kőhíd jó ideje itt áll már, és a maga idejében igazi építészeti bravúr volt.

Maga a híd egyébként egy még korábban itt álló hidat pótolt: 1697-ben már állt itt egy fahíd, de ez az erős igénybevétel miatt (a debreceni marhakereskedők csordahajtásai a tiszai árvizek idején ezen a hídfőn vonultak Szolnok felé, és onnan Bécsbe) elhasználódott, és ennek a helyére épült a jóval stabilabb, ma is álló kőhíd.

A híd teljes hossza 167,3 méter, ezzel ez a történelmi Magyarország leghosszabb kőhídja.

Fókuszban

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

3 óriási tévhit a hurutos köhögéssel kapcsolatban

Okos tetőablak: együtt a kényelem és a funkció