Vidéki barangolás: ismerd meg a Hortobágyot és környékét!

Írta: ,

A Hortobágy Budapest után az ország talán egyik legnépszerűbb turistacsalogatója. Az Alföld pusztája azonban sokkal több érdekességet tartogat annál, minthogy megtapasztalhatod, milyen is az, amikor bármilyen messze elnézhetsz, úgysem látsz semmit.

Madárkórház

1/4 Madárkórház

Ha a környéken jársz, akkor a csikósok és szürkegulyák mellett semmi esetre se hagyd ki a madárkórház felkeresését sem, ahol nem csak testközelből láthatod a környéken élő védett madarakat, de érdekességeket is megtudhatsz róluk. Az itt lábadozó sérült madarakat néha ragadozók tépázták meg, máskor például egy elektromos vezetéknek estek áldozatául, de sajnos időről időre kerül be olyan szárnyas is, akinek az emberek ártottak.

A madárkórház dolgozói mindent megtesznek, hogy ezek a különleges élőlények felépüljenek, és visszakerülhessenek a vadonba, addig azonban neked is lehetőséged van olyan közelről látni őket, amilyenből a természetben egyébként nem lenne. Gyerekekkel különösen érdekes program, de legyünk őszinték: egy óriási sas látványa néhány méteres távolságból a felnőtt lábát is a földbe gyökerezi.

Kilenclyukú híd Kép forrása: indafoto.hu

2/4 Kilenclyukú híd

A hortobágyi Kilenclyukú hídról már mindenki hallott, mondjuk erre volt is idő: az 1827-33 között épült kőhíd jó ideje itt áll már, és a maga idejében igazi építészeti bravúr volt.

Maga a híd egyébként egy még korábban itt álló hidat pótolt: 1697-ben már állt itt egy fahíd, de ez az erős igénybevétel miatt (a debreceni marhakereskedők csordahajtásai a tiszai árvizek idején ezen a hídfőn vonultak Szolnok felé, és onnan Bécsbe) elhasználódott, és ennek a helyére épült a jóval stabilabb, ma is álló kőhíd.

A híd teljes hossza 167,3 méter, ezzel ez a történelmi Magyarország leghosszabb kőhídja.

Hortobágyi Csárda Kép forrása: itthon.hu

3/4 Hortobágyi Csárda

A híd tövében álló csárda épülete maga is műemlék, ha erre jársz, ki ne hagyd, hogy itt ebédeljetek!

A csárda már 300 éve várja az éhes utazókat, az egykori sóút mellett álló fogadó belsejében a puszta letűnt világát idéző tárgyakat is kiállítottak. Vándorszínészként maga Petőfi is megfordult itt még 1842-ben, és ekkor szeretett bele az Alföldbe, a Hortobágyba.

Egy jó gulyáslevest kanalazva a történelmi helyszínen, ahol kicsit úgy érezheted, mintha megállt volna az idő, te is hasonlóan elvarázsolódhatsz majd.

Hídi vásár Kép forrása: hbmo.hu

4/4 Hídi vásár

A Hortobágy mesebelihez hasonlító vidékét egész évben érdemes felkeresni, de ha augusztus 20. környékén jártok erre, akkor a híres hídi vásárba is benézhettek. Ami egykoron az őstermelők csere-beréje volt, az mára igazi turistaattrakcióvá nőtte ki magát, és tényleg szó szerint mindent lehet itt kapni. Arra készülj, hogy ilyenkor nagy a tömeg, és a hőség is – a Hortobágy nem az a hely, ahol minden sarkon árnyat ad valami, én ennek ellenére egyetlen évben sem hagyom ki.

Sajnos az utóbbi időben egyre több itt is a gagyi, de például mindig vannak régiségeket, antik holmikat kínáló árusok is, akiknek a portékáját érdemes szemügyre venni, főleg, ha a szüleiddel, nagyszüleiddel látogatsz ki, akik esetleg még el is tudják mondani az egyes dolgokról, hogy mire használták őket.