Vérrel festett graffitik a falakon és hangok a templomtornyokból – Spanyolország, ahogy még soha ne láttad

Zabolai Margit
Írta: ,

Barcelona népszerű úti cél, Madridot is sokan keresik fel, hiszen a követlen repülőjáratokkal alig néhány óra az út. Ám ha az ember itt autóba ül, és még néhány száz kilométert utazik, Spanyolország egy kevésbé ismert arcát is megmutatja.

Egy körutazás megmutatja a spanyol hétköznapokat

Ha a népszerű nagyvárosok helyett néhány kisebb települést keresel fel, ízelítőt kaphatsz abból, milyen Spanyolországnak az az arca, amit nem a külföldi turistáknak tartogat: Mérida, Cáceres és Salamanca kedvelt nyaralóhely a spanyolok körében, és az sem véletlen, hogy a települések az UNESCO világörökségi listáján is szerepelnek.

A történelem, a mediterrán életérzés és persze a spanyol vendégszeretet szinte tapintható az ódon városok falai között.

Mérida: Róma Spanyolországban

Mérida városát időszámításunk előtt 25-tel Augusztusz császár alapította, és a város máig őrzi a római korok nyomát: a színház, az amfiteátrum, a cirkusz romjai ma is lenyűgözőek, de talán ennél is döbbenetesebb, amikor a szűk utcácskákon sétálgatva az egyik sarkon egyszer csak az ember szeme elé tárul egy római kori templom: Diána temploma a város közepén egyszerre szürreális, és mégis természetes, hiszen időtlen idők óta uralja a környéket.

A köré épülő modern házak, kávézók mégis különleges kontrasztba állítják, és akkor még nem beszéltünk arról a varázslatos érzésről, hogy az ember úgy érezheti, mintha egy spanyol kisvárosból egyszer csak egy római utcába fordult volna be.