Vérrel festett graffitik a falakon és hangok a templomtornyokból – Spanyolország, ahogy még soha ne láttad

Írta: ,

Barcelona népszerű úti cél, Madridot is sokan keresik fel, hiszen a követlen repülőjáratokkal alig néhány óra az út. Ám ha az ember itt autóba ül, és még néhány száz kilométert utazik, Spanyolország egy kevésbé ismert arcát is megmutatja.

Egy körutazás megmutatja a spanyol hétköznapokat

1/6 Egy körutazás megmutatja a spanyol hétköznapokat

Ha a népszerű nagyvárosok helyett néhány kisebb települést keresel fel, ízelítőt kaphatsz abból, milyen Spanyolországnak az az arca, amit nem a külföldi turistáknak tartogat: Mérida, Cáceres és Salamanca kedvelt nyaralóhely a spanyolok körében, és az sem véletlen, hogy a települések az UNESCO világörökségi listáján is szerepelnek.

A történelem, a mediterrán életérzés és persze a spanyol vendégszeretet szinte tapintható az ódon városok falai között.

Mérida: Róma Spanyolországban

2/6 Mérida: Róma Spanyolországban

Mérida városát időszámításunk előtt 25-tel Augusztusz császár alapította, és a város máig őrzi a római korok nyomát: a színház, az amfiteátrum, a cirkusz romjai ma is lenyűgözőek, de talán ennél is döbbenetesebb, amikor a szűk utcácskákon sétálgatva az egyik sarkon egyszer csak az ember szeme elé tárul egy római kori templom: Diána temploma a város közepén egyszerre szürreális, és mégis természetes, hiszen időtlen idők óta uralja a környéket.

A köré épülő modern házak, kávézók mégis különleges kontrasztba állítják, és akkor még nem beszéltünk arról a varázslatos érzésről, hogy az ember úgy érezheti, mintha egy spanyol kisvárosból egyszer csak egy római utcába fordult volna be.

A múzeum, amit érdemes felkeresni

3/6 A múzeum, amit érdemes felkeresni

Mérida maga az élő, lélegző történelem, a város tulajdonképpen magába építette azt, amit máshol kiállításokon látni, ennek ellenére mégis érdemes felkeresni a Museo Nacional de Arte Romano-t, ami még több érdekességet és leletet őriz a római időkből.

Az apró tárgyak, ékszerek, nagyobb szobrok mellett a múzeumban található hatalmas, fal-méretű mozaikok is lenyűgözőek – utóbbiakat egyébként szigorúan az ismert korabeli technikát használva, helyben újítja fel egy helyi iparművész.

Céceres: a gólyák városa

4/6 Céceres: a gólyák városa

Néhány órányi autóútra található Céceres, ami a látogatót az első pillanatban lenyűgöző templomtornyaival, és az azokon fészkelő gólyákkal nyűgözi le.

A templomok tornyairól lehallatszó állandó, barátságos kelepelés szinte egybeforrt a városka hangjaival, ami a felső paleolit kor óta lakott, és tulajdonképpen Spanyolország történelmét őrzi kicsiben.

Minden éra és minden itt lakó nép nyomott hagyott rajta, néhány lépés választja el egymástól a spanyol arisztokrácia hagyatékát őrző reneszánsz palotát és a zsidó negyedet, a római kaput és a barokk épületeket.

A történelmi hangulat olyan valóságos és tapintható, hogy Céceres napjainkban különleges helyszínként is szolgált: nemrég itt forgatták a soron következő Trónok harca évad egyik csatajelenetét is.

Salamanca: az örök ifjú város

5/6 Salamanca: az örök ifjú város

Salamanca egyeteme jövőre ünnepli fennállásának 800. évét, és ha valami, akkor ez meg is látszik a városon: történetisége, hagyományai és múltja minden sarkon érezhetőek, de az is, hogy nem egy előregedő településről van szó.

Az elmúlt csaknem ezer évben mindig tudásra szomjas fiatalok lakták Salamancát, ami így friss, játékos és pezsdítő maradt.

A helyi építőanyag, a Villamayor kő napfényben aranyosan csillog, amitől messziről nézve az egész óvárosnak különleges, aranyló színe lesz – ezért is emlegetik Salamancát az arany városként, és többek között ezért, valamint gazdag történeti-építészeti hagyatékáért és élő hagyományaiért került az UNESCO védelme alá 1988-ban.

Különleges minták a falakon

6/6 Különleges minták a falakon

Ha Salamancában jársz, tartsd nyitva a szemed: az egyetem falain például több száz éves graffitik hirdetik a győzelmet („Victori”) – bikavérből, olívaolajból és paprikából keverték ki a festéket hozzá az egykori egyetemi hallgatók, akik doktori címet szereztek az iskolában.

Az egyetem gazdagon díszített homlokzatát is érdemes alaposan szemügyre venni: az óriási boltíven valahol megbújik egy kis béka, ami szerencsét hoz azoknak, akik segítség nélkül fedezik fel a rejtekhelyét.

A helyi, középkori katedrálison található faragott űrhajós és fagylaltot evő démon pedig a fél internetet tartja lázban – pedig nem időutazás bizonyítéka, csupán annak, hogy a megrongálódott díszítést felújító művésznek, valamint az ő munkáját felügyelő városvezetésnek és püspöknek is van humorérzéke.