Svájc – páratlan élmény a természet szerelmeseinek

Családi Lap
Írta: ,

Az alpesi ország nem tartozik a magyarok toplistás úti céljai közé, mivel nyáron a többség inkább tengerpartra vágyik, télen pedig jóval közelebb is találunk sípályákat. Nem beszélve arról, hogy az árak többszörösei az itthoniaknak. Ám, ha a természet szerelmesei vagyunk, kihagyhatatlan ez a kis ország! Ráadásul egy kis odafigyeléssel és szervezéssel a pénztárcánkat sem viseli meg annyira az utazás.

Sosem értem igazán, amikor azt kérdezik tőlem, hogy nem unalmas-e Svájc… Bár kicsi az ország, feleakkora, mint Magyarország, de a szabadidős és kiránduló programokból bizony elég bőséges a kínálat. Bármelyik városból is indulunk, mindegyikre igaz, hogy elég csak maximum húsz percet utaznunk, és biztosan valamilyen tó partján vagy hegy lábánál kötünk ki. Ha turistaként többen kirándulunk, érdemes autót bérelni a nagyobb távolságokra. Bár a tömegközlekedés már nem is lehetne tökéletesebben összehangolt, a vonatjegyek ára – hacsak nem lapul a zsebünkben egy féláras Halbtax-kártya – viszonylag magas, és könnyen azzal szembesülhetünk, hogy egy háromórás vonatút többe kerül, mint maga a repülőjegy, amellyel Svájcba jöttünk.

A mediterrán Svájc

Ha az ország déli részére utazunk, egy kicsit más táj tárul a szemünk elé, mint amit általában Svájcról gondolunk. Ez a vidék a legnaposabb és a legmelegebb. Mediterrán házak, pálmafák, füge és szőlővel teli borvidék fogad minket. Az ország 26 kantonja közül Ticino az egyetlen, amely olasz nyelvű (a többi német és francia), és ez nemcsak a szavakra, de a temperamentumra is igaz: egy kicsit itt bizony már lazul a svájci tervezettség-szervezettség.

A kanton területét sokan a magukénak akarták a történelem során, ennek emlékeit máig őrzi a terület. Bellinzonában például gyönyörű látványosság a városvédő fal és a három különböző korú erőd, amely ma már az UNESCO világörökség része. Locarno a legtöbb figyelmet augusztusban kapja a neves filmfesztivál miatt, ezt 1946 óta tartják itt. A főtéren óriási kivetítőn sok ezren nézik együtt a verseny filmjeit. Luganónak egészen sajátos klímája van, ezért a város valódi mediterrán kertjeiről híres, melyekben ezerszínű virágok és különlegesen szép pálmák, eukaliptuszok, agavék nőnek.