Gyönyörű őszi túraútvonalak + Ezek kerüljenek a hátizsákodba

Téklesz Rita
Írta: ,
Gyönyörű őszi túraútvonalak + Ezek kerüljenek a hátizsákodba

Kép forrása: baranq/depositphotos.com

Az őszi, alvásra készülődő természet sajátos hangulata semmihez sem fogható, a barna, sárga és vörös színekben pompázó falevelek szinte festőivé varázsolják a környezetet. A kirándulások, túrázások legjobb időszaka ez, hiszen már nincs nagyon meleg, de még nagyon hideg sem, úgyhogy érdemes minél több időt tölteni a gyönyörű természetben. Persze ahhoz, hogy a túra valóban felhőtlen élmény legyen, nem árt alaposan felkészülni – összegyűjtöttük a kedvenc túraútvonalainkat és a legszükségesebb dolgokat, amik nem hiányozhatnak a hátizsákodból! (X)

Szalajka-völgy

Gyönyörű őszi túraútvonalak + Ezek kerüljenek a hátizsákodbaA Bükk szuper úti cél a kezdő túrázók számára is – a Szalajka-völgyben a gyönyörű Fátyol-vízesés az egyik legszebb természeti jelenség, és az őszi évszakban az esőzések miatt valóban csodálatos látványt nyújt, ahogy zubog lefelé a víz a sziklákon.

Emellett érdemes meglátogatni itt az Istállós-kői barlangot is, amely rengeteg őskori leletanyagot rejt magában, így kicsik és nagyok számára egyaránt érdekes program lehet.

Ami a túrát illeti, a vállalkozóbb szelleműek gyalog is felmehetnek a tisztásra, de ha csak egy kisebb kirándulásra vágytok, az erdei vasutat is választhatjátok, ami szintén kalandos élményt nyújt.

 

Gemenci erdő

Gyönyörű őszi túraútvonalak + Ezek kerüljenek a hátizsákodbaA Duna-Dráva Nemzeti Park védett területén található erdő egy varázslatos, ámulatba ejtő vadvilág – ha szerencséd van, több vadon élő állatot is megpillanthatsz a kirándulás alatt, ráadásul több tanösvényt kialakítottak, így gyerkőcökkel is szuper program lehet a túra.

Ha még kezdő túrázók vagytok, először a pörbölyi Ökoturisztikai Központot vegyétek célba, ahol minden segítséget megkaptok az útvonal megtervezéséhez.

Az erdei sétaösvény kb. 1 órás, de van egy szuper pihenőhely is megfigyelő toronnyal a holtág partján, ahol megállhattok enni, inni, szusszani kicsit.

Egyébként lehetőség van biciklivel is végigjárni az útvonalat, amihez a helyszínen bérelhettek kétkerekűket.

Nagy-Hideg-hegy

Gyönyörű őszi túraútvonalak + Ezek kerüljenek a hátizsákodbaA Börzsönyben található, 864 méteres hegy egy rétegvulkán maradványa, a Duna-Ipoly NemzetiPark része.

Bár picit nagyobb kihívást jelenthet feljutni a tetejére, kétségtelenül megéri. Ha nem szeretnétek nagyon messze utazni, ez jó úti cél lehet, hiszen Budapesttől sincs távol. Autóval és vasút útvonalon is megközelíthető, ráadásul attól függően, hogy meddig mentek fel kocsival, a túra hossza is variálható.

Ha a Királyrétről indítjátok a sétát, két lehetőség van: vagy a sárga pontokkal jelölt ösvényen indultok el, ami 12 kilométeres, vagy ha ilyen sokat nem akartok gyalogolni, akkor a piros pontos ösvényt is választhatjátok, ami kb. 8 kilométeres.

A hegyen található egy turistaház is, ahol lehetőség van pihenni kicsit és megebédelni.

Mi kerüljön a hátizsákba?

Még ha nem is egész napos túrára mentek, akkor is fontos jól felkészülni, hogy ne árnyékolja be semmi a programot. Természetesen az őszi évszak elég szeszélyes, de az eső ne tartson vissza benneteket – mindenképp vízálló és strapabíró cipőt válassz és dobj be egy esőkabátot, ami szükség esetén szárazon tart.

Azt nyilván mondani sem kell, hogy elegendő ivóvízzel készülj, és mindenképp vigyél magaddal ennivalót is, hiszen a gyaloglás során sok energiát használ fel a szervezeted, amit vissza kell pótolni – ez egyébként azzal is jár, hogy elég gyorsan meg fogsz éhezni, még ha bőségesen be is reggeliztél.

Bien tipp: ne aggódj, ha indulás előtt jut eszedbe, hogy jó lett volna összedobni valami harapnivalót a túrára – csak ugorj be egy SPAR enjoy. szendvicsért, ami tartalmas, laktató és kellő energiával lát el a sétához! Még a csomagolással sem kell bíbelődnöd, csak bedobod a táskádba és indulhat is a természetjárás!

Gyönyörű őszi túraútvonalak + Ezek kerüljenek a hátizsákodba

Nem árt, ha elpakolsz valamilyen fertőtlenítőszert, például jódot, valamint sebtapaszt az esetleges sérülések miatt (a fenti útvonalakon elég valószínűtlen, de azért jobb mindenre felkészülni), illetve szúnyog- és kullancsriasztót is. Jól jöhet még egy elemlámpa, zsebkendő és kis dobozka, amibe a gyerkőcökkel faleveleket, gesztenyét és kavicsokat gyűjthettek!

Képek forrása: 1 / 2 / 3

 

Fókuszban

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!