Mégiscsak a jómód boldogít? Ezek a világ legboldogabb országai

Írta: ,

Idén is elkészült a World Happiness Report, azaz a világ legboldogabb országait összesítő lista. Összeállításkor olyan tényezőket vettek figyelembe, mint például a várható élettartam, az egészségügy állapota, a GDP vagy éppen a helyiek közvetlensége. Lássuk, mely országok végeztek a 2017-es lista első 5 helyezettje között!

1/5 Norvégia

A skandináv ország a tavalyi negyedik helye után ugrott fel idén az elsőre.

Amellett, hogy Norvégia jelenleg a világ legboldogabb országa, nagyon magas az itt élő emberek várható élettartama (körülbelül 81 év), az oktatás és az egészségügy is jól működik náluk.

Kétségtelenül ez a kontinens egyik legszebb része, csodálatosak a fjordjai, gleccserei és természeti képződményei. Norvégia remek hely lehet továbbá az aurora borealis megfigyelésére is.

Érdekesség, hogy az ókorban úgy tartották, hogy a sarki fény nem más, mint egy istenek által küldött jel.

 

Dánia

2/5 Dánia

Dánia elveszítve tavalyi első helyét, ezúttal a második helyen végzett a világ legboldogabb országait összesítő listán, ám így sincs okuk a szégyenkezésre.

A várható élettartam az országban 80 év és a vagyoni különbségek is viszonylag kicsik.

Érdemes megemlíteni, hogy a fővárosuk, Koppenhága igazi kerékpáros város, a helyiek nagyjából harmada rendszerint biciklivel jár dolgozni – köszönhetően a remekül kiépített kerékpárutaknak.

A város kikötője pedig világhírű: a Nyhavn lenyűgöző színes házairól készült fotókat bármely Dániába csábító utazási prospektusban megtaláljuk.

Izland

3/5 Izland

Izland sorozatban másodjára végzett a dobogó harmadik fokán. A szigetországban többek között alacsony az adózás mértéke, jól működik az egészségügy és nem mellesleg a többi felmérés szerint ez a világ egyik legbékésebb országa is.

Izlandra látogatva rengeteg vulkánnal és gleccserrel találkozhatunk, nem véletlenül hívják a tűz és jég birodalmának.

Kihagyhatatlan látnivalót kínálnak vízesései és természetesen minden turistának kötelező útba ejtenie a Kék Lagúnát, ahol 37-39 fokos termálvízben áztathatjuk magunkat és élvezhetjük annak jótékony egészségügyi hatásait.

Svájc Kép forrása: iwastesomuchtime.com

4/5 Svájc

A Top 5-be csupán egyetlen nem észak-európai ország került be: Svájc a két évvel ezelőtti elsősége után ezúttal a negyedik helyen végzett az összesítésben. A várható élettartam rendkívül magas az országban, több mint 82 esztendő.

Összesen négy hivatalos nyelve van, de a német, francia, olasz és rétoromán mellett jellemzően jól beszélik a helyiek az angolt is. Csodás vasútvonalai világhírűek, ahogyan alpesi tájai is.

A gazdaságuk igen jól működik, no és nem mellesleg egy felmérés szerint a svájciak évente összesen 11 kilogrammnyi csokoládét fogyasztanak el. Ezek után egyáltalán nem is csodálkozunk jó helyezésükön…

Finnország Kép forrása: imgur.com

5/5 Finnország

A Top 5 utolsó helyét ezúttal Finnország szerezte meg. A finnek nem csak e téren jeleskednek ám: előkelő helyen szerepelnek az életminőséget és a békét rangsoroló országok listáján is.

Híresek a téli sportjaikról, de nem csak a hideg évszakban érdemes északra látogatnunk, Finnország nyáron is meseszép látványt nyújt.

Az ezer tó országának becézik, továbbá igazi szauna-nemzetként tartjuk őket számon, felmérések szerint 5,3 millió lakosára közel 2 millió szauna jut.

Ezek után most már tényleg semmi nem tarthat vissza bennünket, hogy ellátogassunk ide!