Így tedd könnyebbé az utazást, ha szorongó alkat vagy

Írta: ,

Egy utazás közben annyi faktor van, ami kiválthatja a szorongást az erre hajlamosakban, hogy megszámolni is nehéz. Ott van például rögtön az, hogy nagy eséllyel idegen országba mész, könnyen lehet, hogy repülővel, nem megszokott helyen alszol, aztán persze hajlamos az ember arra is rástresszelni, hogy a maximumot hozza-e ki abból a bizonyos pár napból… Pedig a nyaralásnak nem arról kell szólnia, hogy folyton görcsölsz valamin!

Csinálj fényképet! Kép forrása: remodelista.com

1/7 Csinálj fényképet!

Mármint nem a nyaralásról – ezt valószínűleg tippek nélkül is fogsz –, hanem minden olyanról, amin izgulni szoktál, ha elhagyod a lakást.

Kihúztad a vasalót? Lekapcsoltad a tűzhelyet? Elzártad a csapot? Ezek minden nap görcsölésre adhatnak okot, pláne akkor, ha hosszabb időre hagyod ott a lakást.

Egyébként ezt akkor is bevetheted, ha még munkába menet is képes vagy az ilyeneken szorongani – néhány kép a kritikus pontokról, és máris megnyugszol.

Vigyél magaddal nasit! Kép forrása: instagram.com

2/7 Vigyél magaddal nasit!

Nem arra biztatunk, hogy vásárold fel a nagy áruházláncok egész chipskészletét – sokkal inkább arra, hogy vigyél magaddal a nyaralásra olyan otthoni ízeket, amiket nagyon szeretsz.

Ha nem jön be a kaja, könnyen elmehet a kedved az egész nyaralásról, így viszont mindig lesz nálad egy-egy falat hazai – legyen az Túró Rudi, a kedvenc gyümölcseid, anyuka töltött káposztája, vagy egy jó, magyaros fűszerezésű quesadilla.

Tegyél minden fontos dolgot egy helyre! Kép forrása: instagram.com

3/7 Tegyél minden fontos dolgot egy helyre!

Persze nem azt mondjuk, hogy minden értékedet egy helyre tedd, hogy aztán könnyen ellophassák, sokkal inkább azt, hogy jelölj ki egy olyan helyet, ahová minden este visszateszed a legfontosabb dolgaidat a hotelszobában vagy az apartmanban, és könnyen le tudod ellenőrizni, minden megvan-e.

Így nem fogsz egész utazás alatt azon izgulni, hogy vajon elhagytad-e már a kedvenc fülbevalódat, vagy hogy hova raktad a telefontokodat – az esti ellenőrzés alatt látni fogod, hogy igazából nincs min izgulni.

Nézd meg jól, hová mész! Kép forrása: natashaoakleyblog.com

4/7 Nézd meg jól, hová mész!

Milyen ételek vannak az úti célodon? Milyenek a helyiek?

És a tömegközlekedés? Mennyire drágák a boltok és hova menj, ha nem akarsz vagyonokat költeni? Kihez tudsz fordulni, ha segítségre van szükséged?

Ezek mind olyan kérdések, amelyekre adott válasz nélkül el se indulj. Mindennek nézz utána, aminek tudsz – olvass útikönyveket, blogokat, nézd meg az Instagram-fotókat a városról, és keresd meg a szállást a Tripadvisoron!

Így biztos nem ér meglepetés, ha mondjuk a buszok fél órákat késnek, vagy nem jössz rá későn, hogy a turistalátványosságoktól öt méterre van egy olcsó éjjel-nappali.

Nézz utána a szállásodnak! Kép forrása: design-milk.com

5/7 Nézz utána a szállásodnak!

A hotel honlapján biztosan minden csillog-villog, és azt állítják, hogy az üdülőfalu is egy csendes, aranyos, takaros kis városkában van, ugye?

A piszkos igazságot biztosan nem itt, hanem Facebookon vagy Instagramon fogod megtalálni azoknak a képei alapján, akik tényleg jártak már a helyen. Könnyű belefutni egy szép promóképbe, aztán kitapasztalni, hogy azt már bizony 15 éve csinálták, és azóta annyira lelakott a hely, hogy még a csótány is félve megy be.

Keress rá a közösségi médián a hely nevére, és böngészd végig azokat a képeket, amik tényleg most készültek. Tripadvisoron is van ilyen lehetőség, de vigyázni kell a kritikákkal – gyakran jogtalanul húznak le egy-két helyet.

Screenshotolj! Kép forrása: weheartit.com

6/7 Screenshotolj!

Előfordul, hogy a hotelben vagy az apartmanban ingyen WiFi-t ígérnek, de odaérve kiderül, még sincs ilyen szolgáltatás.

Hogy ne állj ott egy gyakorlatilag használhatatlan telefonnal, és ne az anyukádnak kelljen MMS-ben átküldözgetni a térképeket, még itthon készíts minden fontosabb dologról PrintScreent, amit ments el a telefonodba.

Térképek, telefonszámok, címek – legyen meg minden azon a kütyün, és akkor nem futsz bele abba a problémába, hogy eszeveszetten próbálsz WiFit keresni egy olyan helyen, ahol még a vezetékes internet is ritkaságszámba megy.

Ne zsúfold túl az utazást! Kép forrása: instagram.com

7/7 Ne zsúfold túl az utazást!

Hagyj magadnak időt arra, hogy megszokd az új környezetet, és ne akarj rögtön mindent csinálni.

Ha megérkezel, sétálj egyet a városban, ülj be valahová egy kávéra, akár teljesen egyedül, az utazótársad nélkül is.

Szokd egy kicsit, hogy nem otthon vagy, és figyeld meg, hogyan zajlik az élet ezen az idegen helyen – mégis mi történek, ha a tizenöt látványosságból egyre nem jut időd?