Így készülhetsz fel maximálisan a nyaralásra

Írta: ,

A nyaralástervezés az egyik legizgalmasabb és legjobban várt része az évnek. Még ha hónapokat kell várnunk az indulásig, akkor is csodás dolog egy borongós napon megtervezni a ránk váró élményeket. De hogy készülhetünk fel maximálisan?

Válasszunk időben

1/6 Válasszunk időben

Az első és a legfontosabb lépés, hogy időben döntsük el, mire és mikor tud pénzt szánni.

Tény, hogy akadnak izgalmas last minute utak, amik tökéletesek azok számára, akik csak az utolsó pillanatban tudják meg, mikor tudnak elszabadulni a munkahelyükről.

Mindenki másnak ideális, ha időben kiválasztja az úticélt, hiszen így a keresgélésre, tervezgetésre is lesz lehetőség.


Mit árul el rólatok a nyaralásotok helyszíne?


A spórolásban rengeteget segít, ha nem ragaszkodunk minden áron egy helységhez, gyakran a környező települések közel, de mégis jóval olcsóbban kínálnak szálláslehetőségeket.

Persze ilyen esetben mérlegelni kell a városközi utazást is, ezért a költségvetésbe és az időben történő foglalásba a tömegközlekedést, az üzemanyagot, vagy éppen biciklibérlést egyaránt bele kell kalkulálni.

Apropó, költségvetés

2/6 Apropó, költségvetés

Az úti cél kitűzésével párhuzamosan meg kell határozni – legalább nagyvonalakban – a költségvetést. Ez természetesen már eleve behatárolja magát a helyszínt, de a programokat, lehetőségeket is korlátozhatja.

A legszerencsésebb, ha fogunk egy noteszt, majd az első oldal tetejére felírjuk, mekkora összeget tudunk félretenni a nyaralásra. Ezt követően vonjuk le a megkerülhetetlen kiadásokat, a szállást és az utazást.

Szerencsés, ha a legideálisabb választás érdekében előzőleg áttekintjük a lehetőségeket, hiszen messze nem azonos kategóriába sorolhatóak a hotelek, apartmanok, vagy éppen a kempingek.

Miután a nyaralásra félretett összegből kivonjuk a szállás és az utazás költségeit, már meg is kaptuk azt az összeget, amit a programokra elkölthetünk.

Hogyan keressünk programokat?

3/6 Hogyan keressünk programokat?

Amennyiben népszerű helyszínt választottunk úti célul, úgy jó eséllyel komplett weboldalak állnak majd rendelkezésünkre a keresgéléshez. Érdemes ezeket megtekinteni, hiszen így átfogó képet kaphatunk a környékről, lehetőségekről.

Amennyiben nem találunk konkrét forrást, fogjunk meg egy térképet, és a környező településeket vegyük górcső alá. Sokat segíthet számunkra a Google utcaképe, akár három dimenzióban is megtekinthetjük a leendő úti célokat.

Gyűjtsük ki a szimpatikus látnivalókat, majd egyesével keressünk rájuk: olvassunk fórumokat, élménybeszámolókat, hasznos és elfogulatlan tájékoztatókat, így akár sorrendet is felállíthatunk a megtekinteni kívánt nevezetességeket illetően.

Ha sikerül leszűkítenünk a listát, jöhet a következő lépés.

Foglalás, pontos tájékozódás

4/6 Foglalás, pontos tájékozódás

Különösen a múzeumok, kiállítások, építmények esetében érdemes egyesével megtekinteni az internetes oldalakat, hiszen így a noteszünkbe rögtön kigyűjthetjük a belépők árait, amiket aztán hozzávehetünk a költségvetésünkhöz.

Egyes honlapok a látogatásért cserébe letölthető kuponokat is kínálnak, amikkel még olcsóbban juthatunk hozzá a jegyekhez.

Érdemes lehet online foglalni, sok helyszínen az előre megvett belépőkért cserébe külön ajtón, és sokkal gyorsabban juthatunk be.

A jegyárak, nyitva tartási idők mellé célszerű kigyűjteni a pontos címeket is, amiket akár már indulás előtt betáplálhatunk a GPS-be.

Ha találunk az oldalon tájékoztató füzetet, fontosabb leírást, azt nyugodtan lementhetjük saját használatra, esetleg vehetünk témába vágó könyveket, így garantáltan nem érkezünk tudatlanul a helyszínre. 

Legyünk rugalmasak

5/6 Legyünk rugalmasak

Hasznos lehet, ha listát írunk, nem csupán a fontos tudnivalókról, nevezetességekről, hanem a napirendünkről is, ám lényeges, hogy ehhez ne ragaszkodjunk görcsösen.

Eleve érdemes „pihenőnapokat” beiktatni, tehát olyan időszakokat, amikor nem tervezünk semmit. Sajnos bármi közbejöhet, gyakran a rossz időjárás húzza át a számításokat. Ilyenkor jöhetnek a B-tervek, a benti programok, vagy nemes egyszerűséggel a totális lazítás, pihenés.

Legyünk rugalmasak, nyugodtan tegyük át a tervezett programokat másnapra, vagy mérlegeljünk a fontossági listánk alapján, sajnos előfordulhat, hogy valamiről le kell mondanunk.

Emellett lényeges, hogy ne zsúfoljuk agyon a napjainkat, semmi értelme sokkal fáradtabban hazajönni a nyaralásról, mint ahogy elmentünk (ráadásul a rohanás a programokat is élvezhetetlenné teszi).

Spórolási lehetőségek

6/6 Spórolási lehetőségek

Végül, de nem utolsó sorban a költségvetés során, és úgy általában a nyaraláson is tudunk spórolni, ha kellően körültekintőek vagyunk. A figyelmes foglalás, tervezés és a kuponok beszerzése mellett érdemes továbbra is a keresőre koncentrálnunk.

Különösképpen a főszezonokra igaz, hogy a legtöbb település kínál nyáron valamilyen izgalmas, tartalmas programot, gyakran ingyenesen. Ha ezeket a rendezvényeket, fesztiválokat időben kikeressük, úgy akár célzottan kitűzhetjük a nyaralás időpontját.

Érdemes az esőbarát programok mellé néhány ingyenes lehetőséget is kigyűjteni, hiszen sokszor éppen a legolcsóbb élmények a legemlékezetesebbek.

A kirándulás, túrázás gyakran semmibe sem kerül, és a legtöbb helyen a biciklikölcsönzés is rendkívül baráti. Keressünk szabad strandot, menjünk piknikezni, vagy csak barangoljunk egy fagyival a sétálóutcán...