A hibrid autóké a jövő?

bien.hu
Írta: ,
A hibrid autóké a jövő?

Vajon az elektromos vagy hibridautóké a jövő? Esetleg a még jócskán gyerekcipőben járó hidrogén meghajtásé? Nehéz megválaszolni ezt a kérdést, az iparágban tevékenykedő szakemberek és vezető autógyártók között is eldöntetlen ügy, viszont az már biztosnak látszik, hogy egyelőre a hibrid és a tisztán elektromos autók fejlesztésére koncentrálnak az autógyárak. Ezek közül is a hibrid konstrukcióról még ha minden kétséget kizáróan nem is állíthatjuk, hogy a jövő, de a ma megoldása címre jó eséllyel pályázik. (x)

 

A világ első sorozatgyártású hibrid családi járműje 1997-ben, több mint 20 éve jelent meg Japánban. Az azóta eltelt két évtizedben a hibrid az egyik leginkább meghatározó technológiának bizonyult, szinte kivétel nélkül minden meghatározó márka belefogott a fejlesztésekbe. A hosszú évekre iránymutatónak bizonyuló tevékenységnek gyümölcse, hogy ma már világszerte, így Magyarországon is egymást érik az utakon a hibrid erőforrású járművek. 

Okos választás

Vitán felül áll, hogy a hagyományos, robbanómotoros autókkal szemben okosabb választás egy hibridautó. Elég csak környezetkímélőbb működésére, vagy takarékosabb fenntartására gondolni: Ezen autók szervizköltsége körülbelül 20%-kal alacsonyabb egy hasonló kategóriájú benzines vagy dízel autóéval szemben. Arról sem szabad elfelejtkezni, hogy a hibridautók értékcsökkenése 8-10 százalékkal mérsékeltebb, mint hagyományos társaié, így a másodlagos piacon jóval könnyebben értékesíthetők, ha megválnánk tőlük. Kevesebben vannak tisztában azzal, hogy hibrid és hibrid között is eltérő különbségek húzódnak. 

Napjainkban egyre jobban kezdenek terjedni az úgynevezett mild hibrid rendszerek, amiket közepesen hibrid vagy lágy hibrid néven is ismerhetünk. Legfontosabb előnyei közé tartozik a klasszikus hibridváltozattal szemben a helytakarékosság, így az autó nem veszít praktikumából, továbbá jelentős árelőnnyel számolhatunk egy mild hibridnél, tehát nem szükséges milliókkal többet fizetni a zöldebb modellváltozatért. A Suzuki esetében mindösszesen 300 ezer forint többlettel kalkulálhat a hibrid modellek iránt érdeklődő. Az enyhén hibrid autó lényegében egy hagyományos jármű egy kis kiegészítéssel, mely alapjában véve egy generátorként és indítómotorként egyaránt működő integrált indítógenerátor, ami képes visszanyerni a guruláskor, fékezéskor, vagy megálláskor keletkező, máskor egyébként kárba vesző energiákat és visszatáplálni azokat a szintén az autóban megtalálható akkumulátorba, ezáltal kisméretű, kompakt villanymotor egy nagyobb kaliberű indítómotornak is értelmezhető. A fent említett mozgásokkor, illetve fékezés alkalmával visszanyeri az energiát, így amikor piros lámpánál megáll az az autó, gyorsan és tisztán képes újraindulni, mivel a villanymotor még az üzemanyag befecskendezése előtt felpörgeti a belsőégésű motort az üzemi fordulatszámra. 

Egyéb nagyszerű vezetéstámogató és kényelmi funkciót is ellát a rendszer, például emelkedőn felfelé vagy előzéskor a villanymotor segít a belsőégésű motornak, így az autó könnyebben veszi az akadályokat, valamint az elektromos berendezések (pl. klíma) akkor is működhetnek, ha a belsőégésű motor áll. 

Hibrid autók a Suzukitól

Az enyhe hibrid rendszer egy kis erőtartalékkal tehát képes a hajtásba is besegíteni, azonban nem képes tisztán villannyal haladni, mint plug-in hibrid társuk, tehát nincs elektromos hatótávjuk. Helyette gyakran összedolgozik a start-stop rendszerrel, valamint magasabb vezetési élményt, nem utolsósorban spórolást nyerünk vele. A legelterjedtebbek a 12-, illetve 48-voltos rendszerek. A kedvezőbb üzemanyag-fogyasztás érdekében előbbit alkalmazza a Suzuki új Hybrid modelljeiben. A benzinmotor működését segítő Hybrid 12V rendszer része egy könnyű és kompakt ISG (integrált indítómotor generátor), valamint egy nagy hatékonyságú lítiumion-akkumulátor, amely kiemelkedő töltési és energia leadási jellemzőkkel bír. Ez a berendezés kompakt gépkocsikhoz optimális, így a Suzuki Ignis és Swift hibrid kivitelei fogyasztáscsökkentés és a helytakarékosság kitűnő ötvözetét nyújtják felhasználóik számára.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!