Hasznos tippek, ha autóval mész külföldre

bien.hu
Írta: ,
Hasznos tippek, ha autóval mész külföldre

Akár családdal, akár baráti társasággal indulnál külföldre nyaralni, egy valami közös: ajánlott mindent előre megtervezni. Mivel és hogyan fogsz utazni, mire számíthatsz az adott országban, és persze a legfontosabb: az autód készen áll a hosszú útra?

 

Pár aranyszabály, hogy ne legyen gond

Nagyobb kirándulás előtt ajánlott szakszervizben átnézetni a kocsidat. Autópályán, magas sebesség mellett jelentősebb terhelésnek van kitéve a jármű, mint a városi forgalomban araszolva – néha vesztegelve. Létfontosságú tehát a pontosan beállított futómű, a világító berendezések, valamint a gumiabroncsok állapotának ellenőrzése is. Suzuki tulajdonosként például nem jelenthet gondot megtalálni az átvizsgáláshoz szükséges legközelebbi márkaszervizt, ugyanis országszerte immár 81 helyen várják autódat a szakszerű szemek és kezek. A megelőzés több okból is lényeges, például megúszhatod a műszaki hibából eredő bosszankodást, bonyodalmakat, a külföldi autószerelő felkutatásától, a kisebb balesetekig. Szóval a gondosság biztonság.

Ha túl vagy a fenti szakszervizes bulin, akkor jöhetnek a – sokak által mellőzött, ám mégis fontos - tartozékok áttekintése. Nem árt, ha a csomagtartóban lapul egy izzókészlet, vontatókötél, végül megfelelő állapotú pótkerék, a hozzá tartozó eszközökkel együtt, rosszabb esetben defektjavító készlet. Akárcsak nálunk, úgy az európai országok nagy részében is kötelező az elakadásjelző háromszög, elsősegélydoboz, ezenfelül az utasok számával megegyező darab láthatósági mellény! Akadnak a sztenderdnél kacifántosabb követelmények is, például a franciáknál 2012 óta alkoholszondát is kell a kocsiban tartani. Meglepő, de nem mulatságos!

Sok a csomag?

Nyári utazás egyenlő a plafonig pakolt bőröndökkel. Nincs ezzel gond, ha azért hagysz helyet a szemednek is, azaz kilátsz, és a csomagokat is úgy pakolod, hogy egy erős fékezésnél nem a nyakadban landolnak. Rögzítsd megfelelően a csomagokat! Lehet, hogy nem mindenki pakolóművész, viszont a Vitara 375 literes csomagtere minden célra tökéletesen megfelel, köszönhetően annak, hogy padlója két szinten rögzíthető, valamint több praktikus pakolórekeszt is találsz hátul. Így is lehet.

 

Elbóbiskoltál a hosszú úton?

Annak ellenére, hogy elővigyázatos voltál, még megtörténhet a baj, viszont a Suzuki kombinált érzékelős vészfékasszisztense akkor is éberen őrködik, ha véletlenül egy pillanatra nem figyelsz az útra. Ha nagyobb sebességnél nézel félre, akár egy tizedmásodpercre, komoly veszélybe sodorhatod magadat és utasaidat! Az automatikus vészfékasszisztenssel ellátott Suzuki mindig egy lépéssel előtted jár, és akár beavatkozni is kész, hogy megóvjon a ráfutásos balesettől. A DSBS nevű berendezés kamera és lézeres érzékelő segítségével menet közben határozza meg, hogy az adott szituáció veszélyes-e, vagy sem. Ha fennáll az ütközés lehetősége, az autó három módon reagál: elsőként figyelmeztető hanggal jelez a sofőrnek, fokozott veszély esetén a fékasszisztens megnöveli a fékerőt, legvégső esetben pedig automatikusan működésbe hozza a fékrendszert és vészfékezést hajt végre. A biztonságra tehát fokozottabban ügyelj a hosszabb utazások során.

A biztonsági öv, a gyerekülés vagy ülésmagasító használata szintén kötelező, valamint, ha négylábútok is veletek tart, szerezz be a biztonságos szállításhoz szükséges takarót, biztonsági övet, vagy hordozót. Ha hiszed, ha nem, a Suzuki alkatrészellátása kedvenced kényelméről és biztonságáról is gondoskodik, nem szükséges tehát messze menned ezen eszközökért.

Jogosítványt, forgalmit legyen szíves! És még mit?

Vélhetően minden autós tudja, hogy mit vigyen magával belföldi utazása során, de vajon azt is tudod, mi a helyzet, ha átléped az országhatárt? A magyar kötelező felelősségbiztosítást az Európai Unió legtöbb tagállamában elfogadják, de a biztosítás meglétének igazolásához vidd magaddal a biztosítási okmányokat, és ne hagyd otthon a zöld kártyát sem! A nemzetközi zöldkártya nem egyenlő a magyar (régen így nevezett) zöldkártyával, ugyanis a nemzetközi zöldkártya nem a környezetvédelmi engedélyre vonatkozik, hanem annak meglétével igazolod azt, hogy befizetted a gépjármű kötelező felelősségbiztosítási díját. A legtöbb biztosító automatikusan kiküldi az okmányt, de akad olyan is, amikor igényelned kell.

Csak szabályosan!

Nagyon fontos, hogy a közlekedési szabályokról is informálódj, melyek ugyan a legtöbb országban azonosak a hazai rendszerrel, ám némely államban lehetnek eltérések, elsősorban a sebességkorlátozásokkal kapcsolatban. A Suzuki Vitara fedélzetén nem muszáj kizárólag a szemedre hagyatkozni, ugyanis az autó helyetted is látja és értelmezi a táblákat, ezzel segít betartani a korlátozásokat.  A táblafelismerő rendszer sebességkorlátozásra vonatkozó vagy behajtást tiltó táblák érzékelésekor megjeleníti az adott jelzést a műszeregységen, ennek következtében figyelmezteti a vezetőt, hogy épp milyen szabály van érvényben.

Ha külföldi nyaralás, akkor hosszú, fáradságos autópályákon töltött órák várnak. A Suzuki vezetéstámogató rendszerei mindent megtesznek annak érdekében, hogy kellemesen fald a külhoni kilométereket, de erről már előző cikkünkben írtunk, ezt itt olvashatod el.

Az okosteló is lemerülhet…

Búcsúzóul egy olyan tanáccsal engedünk utadra, melyet először lehet, hogy kinevetsz, azonban bármi megtörténhet! Arra is fel kell készülnöd, hogy mi van akkor, ha elsődleges asszisztensed, azaz az okostelefonod felmondja a szolgálatot, és töltőt sem vittél magaddal. A megoldás egyszerű, a jó öreg papírtérkép sosem fog lemerülni! Ha gondolod, csúsztass be egyet a kesztyűtartóba, még jól jöhet! Persze nincsen ilyen gondod, ha magaddal viszed a töltőd, hiszen út közben is könnyedén töltheted a mobilodat, így mire odaérsz a célállomásra, 100%-os állapotban kezdheted meg a pihenésed!

Figyelem: a cikkben említett vezetéstámogató rendszerek minden esetben CSAK segítenek, NEM HELYETTESÍTIK a sofőr odafigyelését, éberségét, körültekintését.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba