Full hibrid, plug-in hibrid vagy mild hibrid? Tegyünk rendet a fejekben hibrid fronton

bien.hu
Írta: , Frissítve:
Full hibrid, plug-in hibrid vagy mild hibrid? Tegyünk rendet a fejekben hibrid fronton

Döntően Európában, de napjainkban már a magyar utakon is szinte egymást érik a hibrid erőforrású autók. Ezen járművek külleme nem feltétlenül tér el robbanómotoros társakétól, legtöbbször az autó oldalán vagy hátulján olvasható felirat utal a környezetkímélőbb üzemre. Azonban hibrid és hibrid között is jelentős differencia húzódik, úgyhogy megkísérelünk rávilágítani a különböző fajták közötti eltérésekre. (x)

A hibrid szó hagyományos értelmezésben vegyest, keresztezett, félvért jelent. A hibridek általában összetett módszer szerint jönnek létre két, esetleg kettőnél több élőlény vagy tárgy részeiből. Az élővilág számtalan szemkápráztató, érdekesebbnél érdekesebb új fajjal bizonyítja, hogy a két eltérő dologból, igenis létre tud jönni egy harmadik, mely működik, sőt akár meg is haladhatja alkotóelemeit.  Hibridautók esetében értelemszerűen tárgyakról beszélünk. Ezek a tárgyak vagy gépek hasonló logika alapján kelnek életre, mint az evolúció és a természet produkálta hibrid élőlények, mindössze azzal a különbséggel, hogy pontos, precíz és emelkedett szintű tudás és tudatosság előzi meg megalkotásukat.

Ha meghallod azt a szót, hogy hibrid vagy elektromos autó, kikerülhetetlenül is a környezetvédelem ugorhat be elsőként. Ha közvetlen károsanyag-kibocsátásról van szó, kétségtelenül az elektromos autók a befutók, választhatunk még mild hibrid, plug-in hibrid és full hibrid meghajtás közül is. Ha sikerült eldönteni, hogy milyen formában szeretnénk közlekedési életmódot váltani, azaz elhagyjuk a benzin vagy dízel autónkat, akkor el kell dönteni, hogy milyen hibrid vagy elektromos autóba ülünk át. A cikk döntően előbbiekkel foglalkozik, úgyhogy vegyük hát sorra a különböző hibrid típusokat.

Fékenergiából lendület

Manapság egyre jobban kezdenek terjedni az úgynevezett mild hibrid rendszerek, amiket közepesen hibrid vagy lágy hibrid néven is ismerhetünk. Azért is kapott megkülönböztető elnevezést, mert ugyan találunk benne akkumulátort, de a belső égésű motor egyfolytában működésben van, tehát az autó nem tud akksiból táplálkozva haladni. Ez a kompakt akkumulátor nem növeli az autó súlyát, nem vesz el helyet az utastérből így még jobb vezetési élményt eredményez. A fékenergiából generál feszültséget, amit elinduláskor és gyorsításkor reciklál, tehát támogatja a benzinmotort abban, hogy üzemanyagot spóroljon, csökkentse a károsanyag-kibocsátást, és javítsa a vezetési élményt. Segítségével ezenfelül olyan kényelmi szolgáltatásokat is élvezhetünk, mint például a klíma működésben tartása akkor is, ha a start/stop rendszer éppen leállította a belsőégésű motort.

A Suzuki kínálatában is megtalálhatók ilyen erőforrással szerelt autók, az Ignis és Swift modellek lágy hibrid változatai előremutató technológiával felvértezve vágnak neki a modern városi életformának.

Nem mindegy, hogy lágy vagy bedugós

A normál vagy hagyományos hibrid a kategória egyik legnépszerűbb, de mindenképpen széles körben ismert tagja, hiszen több mint 20 éve jelent meg az első ilyen sorozatgyártású autó. A hibridautó a klasszikus benzinmotoros hajtás mellett rendelkezik egy kisebb méretű akkumulátorral és elektromotorral. A robbanómotor rendszerint leáll, és kisebb tempónál sem röffen be újra, ezáltal kevésbé környezetszennyező, mint egy ugyanolyan teljesítményű benzines vagy dízel autó, főleg városi használat alkalmával. Bár rendelkezik elektromos meghajtással, hibrid lévén továbbra is fosszilis üzemanyag elégetése biztosítja számára a mozgási energiát.

A plug-in hibrid rendszer alapjait tekintve hasonul a hagyományos hibrid járművekéhez, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy nem kizárólag fosszilis üzemanyaggal, hanem tisztán elektromossággal is használhatók. Aki lakhelye és a munkahelye között nem tesz meg 20-30 kilométernél többet, akkor az illető ezt a távot károsanyag-kibocsátás és benzin elégetése nélkül fogja letudni, amennyiben az autó akkumulátora kellő energiát tárolt el az otthoni vagy munkahelyi konnektoros töltést követően. A hagyományos motornak hála, a plug-in hibrid jármű hosszabb kirándulásokra is kiváló, ilyenkor klasszikus hibridként funkcionál.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!