Felívelőben a katasztrófaturizmus: de miért kíváncsiak egyre többen a tragédiákra?

Kerekes Vivien
Írta: ,

A katasztrófaturizmus kifejezéssel talán már te is találkoztál, de valószínűleg a legtöbben még sosem próbálták ezt ki. A kirándulás lényege, hogy a vakációzós strandok és hegyi túrázások helyett az emberek olyan helyszínekre látogatnak el, ahol korábban valamilyen komoly tragédia történt. Valójában a dolog annyira nem újdonság, hiszen elég csak a Titanic katasztrófájára gondolni; a szörnyű esemény rengeteg embert ihletett meg, filmek, könyvek készültek erről, sőt, még múzeumok is épültek. De mitől lesz egyre népszerűbb az a kirándulási forma, amelynek során mások halálának helyszínére utazhatunk el?

Az ok, amiért sokan vállalják be ezeket az utakat Kép forrása: travelnerdnici.com

Mindenki hallott már Pompejiről, Olaszország egyik legnagyobb turistanevezetességéről, ami épp azért lett híres, mert Kr. u. 79-ben az egész várost betemette a Vezúv kitöréséből származó vulkáni hamu, és rengeteg ember halt meg.

A helyet évente több millióan látogatják meg, a népszerűsége mit sem veszített, és egyre több hasonló, tragikus helyszín válik úti céllá.

Igazából több oka is lehet annak, hogy valaki ilyen kirándulást szervez: sokaknak vannak személyes kötöttségeik egy-egy helyhez, míg másokat az intellektuális vagy kulturális érdeklődés vezérel.

Néha pedig a kíváncsiság, hogy bepillanthassanak egy olyan helyre, ahol még csak kevesen jártak, olyan atmoszférával, amit a hétköznapokban nem tapasztalnak meg.

New Orleans a Katrina Hurrikánt követően Kép forrása: thesteampunkempire.com

A dolog pedig annyira népszerű, hogy külföldön már konkrét utazási irodák nyílnak azért, hogy az embereket elvigyék a tragikus helyszínekre.

Azt például tudtad, hogy a Katrina Hurrikán helyszínén konkrétan buszos járatokat indítottak azért, hogy a turisták megnézhessék, milyen állapotok uralkodnak évekkel a katasztrófa után?

A 2005-ös tragédia óta rengeteg terület továbbra is elhagyatott és lakatlan, egyesek viszont visszatértek, és próbálják túltenni magukat az emlékeken.

Bár néhányan felháborítónak tartják, hogy a kíváncsiskodó tekintetek mondhatni belesnek az ablakon, mások privát életébe, mégis, sokak szerint ezzel nincs gond.

Azáltal ugyanis, hogy a turisták ide tévednek, rengetegen válnak később önkéntessé, többen pedig adakozni kezdenek, amivel segíthetnek rehabilitálni a területet.