Több holmi fér a bőröndödbe, ha ezekkel a trükkökkel pakolsz

Szabó Erzsébet
Írta: ,
Több holmi fér a bőröndödbe, ha ezekkel a trükkökkel pakolsz

Pakolásban sosem voltam jó, én inkább szeretem uralni a káoszt – ez a felfogás különösen jól jött egy totyogó mellett. Azonban vannak helyzetek, amikor sajnos nem kamatozik ez a hozzáállás, bár azon a szükség sem változtat, hogy sem hajtogatásban, sem rendszerezésben nem tudok kiemelkedően teljesíteni. Szerencsére van más a családban, aki egyenesen profi ebben, így legalább a nyaralásokat illetően megúszom a pakolást. De milyen helyspóroló praktikák vannak, amiknek köszönhetően egy kicsivel több holmit vihetsz magaddal az útra?

Pakolás előtt rendszerezés

Egyszer négy hónapot töltöttem egy másik országban, ahova két hatalmas, alaposan telepakolt bőröndöt vittem magammal, hogy „mindenre készen álljak”. Akkor és ott döntöttem el, hogy ilyet soha többet nem teszek, mert utólagosan kiderült, hogy nagyjából egy hátizsáknyi ruhával letudhattam volna a teljes utat. Azóta sokkal rutinosabban pakolok, és tényleg csak azt viszem magammal, amire valóban szükségem van. Ehhez először is megnézem, milyen időjárással, hány fokkal számolhatok, valamint átgondolom, milyen programokra készülünk. A másik, ami nekem nagyon bevált a pakolás során az, hogy tulajdonképpen egy miniatűr kapszulagardróbot viszek magammal. Próbálom úgy összerakni a szettjeimet, hogy szinte mindent mindennel felvehessek, így sokkal változatosabb összeállításokkal tudok előrukkolni, mégpedig kevesebb ruha felhasználásával és elcipelésével.

Mindig előnyben részesítem azokat a holmikat, amiket egyáltalán nem kell vasalni, mert a nyaralások során a legkevésbé sem szeretném házimunkával tölteni az időmet.

Egyébként rengeteg helyet tudsz spórolni azzal is, ha a neszesszeredet gyökeresen újragondolod. Egyértelműen az a célszerű, ha csak termékmintákat viszel magaddal, vagy kisebb flakonokba öntesz akkora mennyiséget, amennyire a nyaralás során szükséged lesz. Ha mégis ragaszkodsz ahhoz, hogy mindenféle piperét magaddal vigyél, akkor érdemes azok nagy részét a bőröndöd aljába rejtened, és egy kisebb neszesszerbe tenned azokat, amik már az első nap során is kelleni fognak és mindenképpen jó, ha kéznél vannak (például fogkefe, arckrém). 

De hogyan spórolhatsz helyet?

Először is fontos, hogy alulra tedd a nehéz és kevésbé fontos holmijaidat, továbbá azokat, amiket csak lehet, hogy napok múltával kell elővenned. Jellemző módon ilyenek a cipők, a tartalék ruhaneműk. Ha viszel magaddal hajszárítót, hajvasalót, vagy nagyon megtömted a neszesszeredet, akkor érdemes azt is ide tenned, mert súlyánál fogva könnyen átrendezheti a komplett bőröndödet – ha gurulós táskát viszel magaddal, akkor mindenképpen figyelj arra, hogy ne a fogantyús oldalára tedd!

A cipők belsejébe is sok holmit elrejthetsz: célszerű zoknikat tömködnöd beléjük, de például a kábelek, töltők is remek helyen vannak itt. 

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv