A legjobb utazós trükkök, hogy felhőtlen legyen a nyaralás

Írta: ,

Manapság már szinte fillérekből lehet utazni a fapados járatoknak és akciós szállásoknak, kuponoldalaknak köszönhetően, így már nem is tűnik olyan lehetetlen küldetésnek bejárni az egész világot. A felhőtlen kikapcsolódáshoz azonban nem árt felkészülten útnak indulni, amihez szerencsére sok-sok technikai segítségünk is van. Most összegyűjtöttük neked a leghasznosabbakat!

Okos tájékozódás Kép forrása: darlingmagazine.org

1/6 Okos tájékozódás

Szerencsére manapság már nem kell hatalmas térképpel a kezünkben róni az utcákat külföldön, hiszen az okostelefonokon már minden elérhető. Persze külföldön nem működik az előfizetésünkhöz tartozó internet, így érdemes előre gondolkodni.

Utazás előtt írd be a Google térkép keresőjébe, hogy OK Maps, majd az adott város térképét mentsd a saját térképeid közé.

Így offline módban is tudod használni a térképet, azaz biztosan nem fogsz eltévedni, kivéve, amikor éppen ez a cél! ;)

Töltsd fel! Kép forrása: teenageers.tumblr.com

2/6 Töltsd fel!

Gyorsan merül a telefonod vagy a tableted? Akkor utazás előtt mindenképpen készülj fel az alábbiakra: egyrészt nézz utána, hogy az adott országban ugyanazt a szabvány csatlakozót használják-e, mint itthon, vagy szükséged lesz valamilyen átalakítóra, másrészt a biztonság kedvéért szerezz be mobil töltőt is a telefonodhoz!

Ha valamiért egyik megoldás sem játszik, akkor itt egy megmentő tipp: a hotelszobák tévéinek a hátuljában általában van USB csatlakozó, így végső esetben oda is bedughatod a töltőt!

3/6 Érkezz időben!

Ha repülővel utazol, fontos, hogy időben érkezz a reptérre. Ez azt jelenti, hogy ne 3 órával előbb, de ne is kapkodva, az utolsó percekben ess be a check-in pulthoz, mert akkor csak végigstresszeled az egész utat.

Indulás előtt írd be a Google keresőbe a járatszámot, és ellenőrizd, időben érkezik-e a géped, esetleg számíthatsz-e késésre – itt mindig a legfrissebb információkat találod!

Tipp: Ha fapados géppel utazol, előre nyomtasd ki a beszállókártyád, és ha csak kézipoggyászod van, ne is állj be a check-in pulthoz – elég csak a biztonsági kapukon átmenned, így itt is időt spórolhatsz!

Oszd meg okosan! Kép forrása: blogerky.cz

4/6 Oszd meg okosan!

Ha családdal vagy barátokkal utazol, nem kell mindenkinek 100 képet csinálni ugyanarról a látványosságról, ugyanabból a szögből – használjatok AirDrop-ot, amivel egyszerűen átdobhatjátok egymásnak a képeket!

Létrehozhatsz erre egy külön albumot is a fotóid között, hogy az út végén könnyebb legyen a szelektálás.

Ez azért is jó módszer, mert nem kell hozzá internet, és a képek minősége sem romlik (mint például WhatsApp-os vagy Facebook Messenger-es küldés esetén).

Nyelvi nehézségek Kép forrása: onlydecolove.com

5/6 Nyelvi nehézségek

Ha nem beszéled a célország nyelvét, hatalmas segítségedre lehetnek a különböző fordító applikációk.

Ilyen például a Google Translate app, aminek a fényképes verzióját is mindenképp töltsd le, így bármilyen tábla, étlap vagy üzenet kerül eléd, könnyedén lefordíthatod.

A másik szuper alkalmazás a hangfelismerő Speak&Translate, ami a mikrofon segítségével fordítja le az adott szót. Szerencsére mindkét applikációban elérhető a magyar nyelv is, így nagyon könnyű dolgod lesz.

6/6 +1. Le a telefonnal!

Persze a felsorolt alkalmazások és technikai tippek nagyon hasznosak, de azt javasoljuk, ha utazol, inkább élvezd az ott töltött napokat, és tölts egy kis tech-free időt is.

Ne bújd folyton a térképet és a különböző útitárs applikációkat a telefonodon, ne foglalkozz megállás nélkül a fotózással vagy a közösségi médiával, hanem nézz körül, szólíts meg embereket és élvezd a pihenést!