6 tipp kezdő túrázóknak, hogy minden gördülékenyen menjen

Írta: ,

Ideális késő nyári, kora őszi program a túrázás, érdemes azonban felkészülni néhány dologra, ha nem szeretnél első nekifutásra kiábrándulni ebből a csodás időtöltésből. Ha még nem vagy gyakorlott túrázó, akkor cikkünkből megtudhatod, mi az a 6 dolog, amire mindenképpen figyelj oda!

Reális célok Kép forrása: shesgonepreppy.tumblr.com

1/6 Reális célok

A túrázásra is igaz, hogy olyan célt tűzz ki magad elé, amit teljesíteni tudsz.

Távolból minden picit könnyebbnek tűnik, főleg, ha „csak sétáról” van szó.

Ha a hétköznapjaidra mozgásszegény életmód jellemző, akkor nem javasoljuk az egész napos vulkántúrát, elsőre kb. 4-5 kilométer lehet ideális.

Felkészülés Kép forrása: freepeople.com

2/6 Felkészülés

Ha olyan célt tűztél ki magad elé, amit elsőre nem biztos, hogy kényelmesen tudnál teljesíteni, akkor se csüggedj, mert van megoldás.

Apró lépésekkel is el tudod kezdeni felkészülést a túrát megelőző napokban.

Indulj el esténként egy-egy kilométeres sétára, esetleg kocogásra, és figyeld meg, hogy a szervezeted hogyan reagál a hosszabban tartó folyamatos mozgásra!

Szerezz be egy turistatérképet Kép forrása: jaglever.com

3/6 Szerezz be egy turistatérképet

Ha túravezető kísérete nélkül vágnál neki, akkor mindenképpen szerezz be egy helyi turistatérképet, és még az indulás előtt tanulmányozd át.

Ha úgy érzed, hogy valami nem világos, akkor ne félj segítséget kérni a hozzáértőktől. Kérdezni mindig jobb, mint felkészületlenül eltévedni egy ismeretlen terepen.

Még így is benne van a pakliban, hogy a látnivalók elvonják a figyelmed, és letérsz a kitűzött útvonalról, na akkor majd használhatod a problémamegoldó képességed! :)

Kalkulálj elegendő idővel Kép forrása: felixcg.wordpress.com

4/6 Kalkulálj elegendő idővel

Ha először vágsz bele a túrázásba, akkor szánj rá legalább másfélszer annyi időt, mint amennyit az adott útvonalra írnak, mert az a gyakorlottabb túrázókra vonatkozik.

Például, ha gyerekekkel mész, akkor érdemes időt hagyni a természet felfedezésére, vagy akár olyan kilátót vagy játszóteret érinteni, ami számukra is érdekes lehet.

Közben játszhattok, gyűjthettek köveket vagy termést, így a túrázás garantáltan maradandó élmény lesz mindenkinek.

Tipp: Tegyél a hátizsákodba egy kis kőgyűjtő dobozt!

5/6 Válassz kényelmes cipőt és hátizsákot

Ha az első útra még nem szeretnél beruházni túracipőre, akkor olyat válassz, amit már jól bejárattál. A kényelmetlen cipő elronthatja az egész túraélményt, hólyagok keletkezhetnek a lábadon, és még balesetveszélyes is. Ami szintén nagyon fontos, hogy ne csúszkáljon benne a lábad, ezért ha meleg van, akkor se hagyd otthon a zoknit. A fák között nem fogod annyira érzékelni a meleget, és biztosan hálás leszel a végén, hogy inkább a kényelmet választottad.

Ne feledkezz meg arról, hogy sportolni, és nem pedig sétálni mész, ezért a válltáska helyett mindenképpen hátizsákot vigyél magaddal. Sokkal kényelmesebb úgy gyalogolni, hogy a súly egyenlően oszlik el a vállaidon.

Amit ne felejts otthon Kép forrása: man-and-camera.com

6/6 Amit ne felejts otthon

Íme a lista azokról a dolgokról, melyek mindenképpen kerüljenek bele a hátizsákodba: naptej; kendő vagy kalap; kullancs- és szúnyogriasztó; kulacs, amit útközben is fel tudsz tölteni forrásvízzel; nasi és szendvics; térkép; esőkabát; zseblámpa; telefon; és egy kis készpénz.

Ha egyedül mész, akkor a biztonság kedvéért mentsd el a hegyi mentők elérhetőségét, ha pedig csoporttal, akkor a túravezető telefonszámát.