Unalmas az út odáig? – Tippek, amikkel feldobhatod az utazást

Unalmas az út odáig? – Tippek, amikkel feldobhatod az utazást

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Unalmas az út odáig? – Tippek, amikkel feldobhatod az utazást

Alig várjuk már a nyarat és a jó időt, amikor végre az ország távoli csücskében, vagy éppen külföldön pihenhetünk. Ám az utazást sokan jóval kevésbé élvezik, mint magát a nyaralást. Mivel lehet elütni az unalmas perceket?

A közlekedési jármű megválasztása

Távoli országokba érdemes repülővel indulni, ha alig bírjátok a pár órás utazást, ám ennek megvan az a hátránya, hogy egy csomó látnivalóról lemaradtok. A fellegekben utazni jóval kényelmesebb, ez tény, de így nem szembesülhettek olyan fontos nevezetességekkel, vagy érdekességekkel, amik az autóval vagy a busszal történő utazás során magától értetődőek lennének.
Időnként érdemes a kényelmetlenebb formáját választani az utazásnak, hiszen sokkal kevesebbet látsz az adott országból, ha csak leszállsz a repülőtéren, majd az egész hetedet egy szállodában töltöd, mintha az út minden egyes kilométerét ténylegesen végigélnéd.

Játék a gyerekkel

Ha gyerekek is vannak már a családodban, akkor főleg érdemes olyan játékokat kitalálnotok, amikből ők is kivehetik a részüket, hogy ne unják halálra magukat és ne az órákig tartó hisztiről szóljon a pihenés.
A jól megszokott, kevésbé bonyolult társasjátékoknak van már miniatűr változatuk is, így azzal tökéletesen eljátszhatnak a lurkók a hátsó ülésen, mindössze egy merevebb lapra van szükségük, ami lehet pl. egy nagyobb karton is. Jól jöhet még egy pakli kártya, vagy – ha javarészt autópályán haladtok – néhány színező, esetleg pár gondolkodást igénylő, logikai játék.

Amivel még lekötheted őket

Nem szabad figyelmen kívül hagyni azokat a játékokat sem, amikhez nincs szükség semmilyen eszközre, csupán csak a figyelmetekre. A különböző szavakra épülő játékok (pl. barkóba, ország-város – utóbbit átalakíthatjátok, hogy nem kelljen írni) fejlesztik a kicsik készségeit, ráadásul lekötik a figyelmüket.
Még jobb és hangulatosabb lesz a játék, ha a nyaralásra szabva választjátok meg a témákat. És persze a kicsiket mindennel le lehet kötni, ami a felnőtteknek való. Nyugodtan add a kezükbe a fényképezőt, hogy kattintgathassanak, vagy mutasd meg nekik, hogyan kell használni a térképet, majd együtt állapítsátok meg, merre haladtok éppen, milyen város következik stb.

Hogyan töltődj fel te?

Ha nem gyerekekkel utaztok, vagy csupán csak szükséged van egy kis magányra, akkor is könnyen feldobhatod a hangulatodat. Rendelkezésedre állnak különböző rejtvények, logikai feladatok, vagy elővehetsz egy remek könyvet, magazint, amiknek a forgatása ugyancsak sok időt vesz igénybe.
Alkalmanként az is elég a feltöltődéshez, ha zenét hallgatsz, vagy – csoportos utazás esetén – találsz magadnak egy érdekes beszélgetőpartnert. Ha jó a hangulat és különleges a téma, akkor jóformán észrevétlenül repülnek az órák, ami az akár napokig tartó utazás során egyáltalán nem hátrány.

Ne zárd ki a technikát!

Sokan a pihenés során egyenesen elmenekülnek minden eszköztől, ami a technikához tartozik, s ez nem feltétlenül nagy probléma. Bár az internet is rengeteget segíthet az időtöltésben, azért jó, ha ezt ténylegesen háttérbe szorítod annak érdekében, hogy ne mindenki a közösségi oldalt bújja a fürdőzés helyett.
Ennek ellenére az utazás során jól jöhet egy hordozható DVD-lejátszó, vagy akár a laptop is, amin filmet nézhettek, nem beszélve a zenelejátszókról, vagy a telefonokon található alkalmazásokról, játékokról. Sokszor ezekkel is igazán könnyen repül az idő.

Gyűjts emlékeket!

Nem csak magán a nyaraláson, hanem akár útközben is sok-sok élményt gyűjthetsz. Az utazás során időről időre felbukkan olyan látnivaló, amit érdemes megörökíteni néhány fénykép erejéig, ráadásul könnyen lekötheted magadat, mondjuk a naplóírással.
Persze a pihenés elején még nem sok minden van, amit le lehet írni, de ekkor néhány útikönyv segítségével összegyűjtheted a fontosabb tudnivalókat az adott országról, környékről, kijegyzetelheted, mit érdemes mindenképpen megnézni, sőt, a térkép segítségével már előre kitalálhatod, hol kell feltétlenül pihenőt tartanotok.

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!