5 hely, ahová el kell utaznod, mielőtt felkapják a turisták

Írta: ,

Veled is megtörtént már, hogy felkerestél egy varázslatos tengerpartot, egy romantikus kisvárost, és a helyszínen derült ki, hogy semmi sem olyan, mint a képeken, mert mindent elleptek a turisták, és arany árban mérték az ásványvizet is? Ezek a helyek ma még kevésbé felkapottak, de minden esélyük megvan arra, hogy turistaparadicsommá váljanak.

Nyúl-sziget, Kambodzsa Kép forrása: lonelyplanet.com

1/5 Nyúl-sziget, Kambodzsa

Kambodzsáról valószínűleg nem túl sok jó dolog jut elsőként eszünkbe, de éppen ez az oka annak, hogy egyelőre kevésbé népszerű a turisták körében.

Ha a rossz emlékek már kevésbé lesznek elevenek, a Nyúl-sziget, azaz Koh Tonsay talán ismét az a felkapott nyaralóhely lesz, ami a ’20-as években volt.

Ma csak néhány család lakik itt, akik a parti vendéglátóhelyeket üzemeltetik, és akiktől néhány dollárért már bungalót bérelhettek, hogy élvezzétek a tengerpartot.

Ha eldugott kis paradicsomot kerestek a világ szemétől távol, akkor arra itt könnyen ráakadhattok.

Riga, Lettország Kép forrása: rtwin30days.com

2/5 Riga, Lettország

A Baltikum egyre népszerűbb lesz a kirándulók körében, de még mindig korántsem olyan felkapott, mint a legnépszerűbb üdülőhelyek.

Lehet, hogy maga Riga sem ugrik be az első tízben azoknak, akik eldugott nyaralóhelyeket keresnek, pedig a lett főváros a helyi hagyományok és a különféle, itt uralkodó birodalmak hatásának izgalmas elegyét mutatja.

Riga szecessziós központja az UNESCO világörökség részét képezi, és mióta fapados légitársaságok is kínálnak ide utakat, könnyebben elérhetővé is vált.

Az óváros gyalogszerrel is bejárható, és számtalan hangulatos bárral és étteremmel csalogat, így ha romantikus, mégis városi élményt kerestek, Riga lehet a tökéletes választás.

Sumbawa, Indonézia Kép forrása: 500px.com

3/5 Sumbawa, Indonézia

Bali az úticélok egyik legnépszerűbbike, míg Sumbawa jóval kevéssé ismert a turisták körében, pedig az indonéz sziget is mesés tájjal és pazar élővilággal várja az idelátogatókat.

Lehet, hogy összetalálkoztok majd néhány helyi bányásszal, esetleg a parton játszó gyerekkel, de szinte biztos, hogy akad itt egy üres partszakasz, ami csak a tiétek lesz – a környező, felkapottabb szigeteken ez egyszerűen elképzelhetetlen lenne.

Bármilyen vonzó is kettesben heverészni a homokon, azért sétáljatok kicsit be a sziget belseje felé is: hamisítatlan, buja trópusi paradicsom vár benneteket!

Kotor, Montenegró Kép forrása: glotraveler.com

4/5 Kotor, Montenegró

Tengerparti ékszerdoboz ezer méter magas hegyek ölelésében – jól hangzik? Ez Kotor, Montenegró éke, melynek 12-14. században épült óvárosa ma már méltó helyet foglal el az UNESCO világörökségi listáján.

Montenegró csak 2006-ban vált függetlenné, részben ez is oka lehet annak, hogy a várost még kevéssé fedezték fel maguknak a turisták, de mindez csak idő kérdése: a történelmi épületekkel, a tengerparttal és a pazar kilátással nem kérdés, hogy Kotor hamarosan a kirándulók kedvenc helye lesz.

Ha idelátogatsz, mindenképpen nézzétek meg a város évszázadokon át óvó városfalat és a Szent János-erődítményt!

Tusheti, Grúzia Kép forrása: flickr.com

5/5 Tusheti, Grúzia

Grúzia történelme finoman szólva sem fényesen alakult az elmúlt időkig, és csak nemrég vált nyitottá a látogatók előtt, nem is csoda, ha egyelőre kevesen keresik fel, és kevesen tudnak szépségeiről.

Pedig például a Tusheti és az itteni nemzeti park olyan lélegzetelállító látvánnyal jutalmazza meg az idelátogatókat, amit csak nagyon kevés helyen lehet látni.

A pazar látképet apró falvacskák, ormokra épült kastélyok pettyezik, a hegyvidék igazi paradicsom a mászóknak, túrázóknak, de azoknak is, akik csak szívesen ülnek ki egy hegy oldalába, gyönyörködni a tájban, és beszívni a jó levegőt.