4 tipp, hogy elkerüld a baleseteket a forróságban

bien.hu
Írta: ,
4 tipp, hogy elkerüld a baleseteket a forróságban

A nap sugarai egyre erősebben sütnek, az iskolák bezárják kapuikat, és beköszöntött az igazi nyár. A közlekedőkre ebben az időszakban a megszokottnál is több veszély leselkedik, ugyanis sokan indulunk hosszú útra a vakáció alatt, órákat töltve a felforrósodott autóban.

„Azért mert dudálsz nem lesz hidegebb”

Ugye mindenkinek ismerős ez a nyári dugóban állós mondat?! De vajon miért viselünk mindent nehezebben nyáron, amikor boldogabbnak, és felszabadultabbnak kellene lennünk? A nyári meleg a közlekedésben résztvevőket sokkal jobban megviseli, mint gondolnánk. A statisztikák szerint a nyári időszakban megugrik a koccanásos balesetek, illetve a biciklis- autós ütközések száma. Ennek több oka is lehet, de a legalapvetőbb nem más, mint a koncentráció csökkenése. A kánikulában gyorsabban és könnyebben fáradunk ki. A figyelmünket sokkal könnyebben terelik el olyan apró dolgok, melyeket a normál hétköznapokban észre sem veszünk, s többen munkába jövet-menet a közelgő nyári szabadságról ábrándoznak.

A figyelmünk csökkenése és a koncentrációnk romlása összetett fizikai-biológiai folyamatokkal is összefügg, hiszen meleg időben a szívünk gyorsabban ver, könnyebben fáradunk ki és ingerlékenyebbé válunk.

Keep cool

Azért, hogy megelőzzük a kimerültségből, idegességből fakadó baleseteket, és ne álljunk le percenként vitatkozni utastársainkkal, érdemes felkészülnünk minden utazás előtt.

Nemcsak a vezető, hanem az utasok kényelméről is gondoskodnunk kell: fontos, hogy legyen nálunk elegendő hűtött innivaló, mert nemcsak az autó hűtővize tud felforrni a nagy hőségben, hanem bizony a sofőröké is. Amennyiben az út során fáradtságot, kimerültséget érzel, mindenképpen állj meg, és pihenj, mivel a figyelmetlenséggel sok kellemetlen percet szerezhetsz magadnak és mindazoknak, akikkel együtt közlekedsz!

Minden rendben?

A kényelmi szempontokat szem előtt tartva fontos, hogy az autó hűtése rendben legyen, a nyári hőség előtt érdemes elvinni az autót olyan szerelőhöz, aki a klímát is ellenőrzi és elvégzi a szűrők tisztítását. A jármű belső hőmérséklete maximum 8-10 fokkal legyen kevesebb, mint a kinti hőmérséklet, ugyanis szervezetünk ezt a hőmérsékletkülönbséget dolgozza fel a legjobban - tudtuk meg Mag. Szabó Atillától, a Europcar ügyvezetőjétől.  Azt is megtudtuk, hogy ha véletlenül a napon hagytuk az autónkat, érdemes nyitott ajtókkal a klímát beüzemelni, és így megvárni, amíg a kocsi megfelelő hőmérsékletű lesz. A kánikulában soha ne hagyjuk a gyerekünket vagy épp kisállatainkat az autóban, hiszen a kinti hőmérséklet akár duplája is lehet a gépjárműben lévőnek.

Nemcsak a kényelem számít

Ha hosszabb útra indulunk érdemes a következőkre odafigyelnünk:

  • az autó teljes műszaki átvizsgálása
  • mindig legyen nálunk desztillált víz, ha idősebb az autónk, motorolaj
  • megfelelő állapotú pótkerék

Amennyiben úti célunk egy külföldi ország, érdemes tájékozódni az ottani közlekedési szabályokról, előírásokról, és ennek megfelelően esetleges plusz felszereléseket beszerezni. 

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?