4 tipp, hogy elkerüld a baleseteket a forróságban

bien.hu
Írta: ,
4 tipp, hogy elkerüld a baleseteket a forróságban

A nap sugarai egyre erősebben sütnek, az iskolák bezárják kapuikat, és beköszöntött az igazi nyár. A közlekedőkre ebben az időszakban a megszokottnál is több veszély leselkedik, ugyanis sokan indulunk hosszú útra a vakáció alatt, órákat töltve a felforrósodott autóban.

„Azért mert dudálsz nem lesz hidegebb”

Ugye mindenkinek ismerős ez a nyári dugóban állós mondat?! De vajon miért viselünk mindent nehezebben nyáron, amikor boldogabbnak, és felszabadultabbnak kellene lennünk? A nyári meleg a közlekedésben résztvevőket sokkal jobban megviseli, mint gondolnánk. A statisztikák szerint a nyári időszakban megugrik a koccanásos balesetek, illetve a biciklis- autós ütközések száma. Ennek több oka is lehet, de a legalapvetőbb nem más, mint a koncentráció csökkenése. A kánikulában gyorsabban és könnyebben fáradunk ki. A figyelmünket sokkal könnyebben terelik el olyan apró dolgok, melyeket a normál hétköznapokban észre sem veszünk, s többen munkába jövet-menet a közelgő nyári szabadságról ábrándoznak.

A figyelmünk csökkenése és a koncentrációnk romlása összetett fizikai-biológiai folyamatokkal is összefügg, hiszen meleg időben a szívünk gyorsabban ver, könnyebben fáradunk ki és ingerlékenyebbé válunk.

Keep cool

Azért, hogy megelőzzük a kimerültségből, idegességből fakadó baleseteket, és ne álljunk le percenként vitatkozni utastársainkkal, érdemes felkészülnünk minden utazás előtt.

Nemcsak a vezető, hanem az utasok kényelméről is gondoskodnunk kell: fontos, hogy legyen nálunk elegendő hűtött innivaló, mert nemcsak az autó hűtővize tud felforrni a nagy hőségben, hanem bizony a sofőröké is. Amennyiben az út során fáradtságot, kimerültséget érzel, mindenképpen állj meg, és pihenj, mivel a figyelmetlenséggel sok kellemetlen percet szerezhetsz magadnak és mindazoknak, akikkel együtt közlekedsz!

Minden rendben?

A kényelmi szempontokat szem előtt tartva fontos, hogy az autó hűtése rendben legyen, a nyári hőség előtt érdemes elvinni az autót olyan szerelőhöz, aki a klímát is ellenőrzi és elvégzi a szűrők tisztítását. A jármű belső hőmérséklete maximum 8-10 fokkal legyen kevesebb, mint a kinti hőmérséklet, ugyanis szervezetünk ezt a hőmérsékletkülönbséget dolgozza fel a legjobban - tudtuk meg Mag. Szabó Atillától, a Europcar ügyvezetőjétől.  Azt is megtudtuk, hogy ha véletlenül a napon hagytuk az autónkat, érdemes nyitott ajtókkal a klímát beüzemelni, és így megvárni, amíg a kocsi megfelelő hőmérsékletű lesz. A kánikulában soha ne hagyjuk a gyerekünket vagy épp kisállatainkat az autóban, hiszen a kinti hőmérséklet akár duplája is lehet a gépjárműben lévőnek.

Nemcsak a kényelem számít

Ha hosszabb útra indulunk érdemes a következőkre odafigyelnünk:

  • az autó teljes műszaki átvizsgálása
  • mindig legyen nálunk desztillált víz, ha idősebb az autónk, motorolaj
  • megfelelő állapotú pótkerék

Amennyiben úti célunk egy külföldi ország, érdemes tájékozódni az ottani közlekedési szabályokról, előírásokról, és ennek megfelelően esetleges plusz felszereléseket beszerezni. 

Fókuszban

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!

Innen tudhatod, hogy jó sportcipőt vásároltál a gyereknek

A jó sportszereken és sportruházaton több múlik, mint gondolnád!