6 tipp, amivel rengeteg kalóriát meg tudsz spórolni karácsonykor

Írta: ,

Ki az, aki már retteg az ünnepek utáni alakjától? Valahogy az emberek nagy százaléka a hatalmas lakomákkal, édes finomságokkal és jobbnál jobb italokkal párosítja a karácsonyt. Na, de őszintén, ki nem? Viszont így azzal is számolnunk kell, hogy bizony ez jó néhány plusz kilót hoz majd magával. Ezért van a tarsolyunkban néhány trükk, amivel kicselezheted az ünnepi „növekedést” (persze csak, ha betartod).

Készülj, készülj és készülj! Kép forrása: mariannedebourg.no

1/6 Készülj, készülj és készülj!

Ha igazán aktívan telnek a karácsonyt megelőző napjaid, akkor ezt a lendületet tartsd meg az ünnepek alatt is, mert még hasznodra válhat.

Mert, hogy mi is az első, ami eszünkbe jut, ha leülünk kényelmes kanapénkra? Hát persze, hogy a nassolás.

Márpedig az biztos, hogy nálatok sem lesz hiány, főleg, ha megérkeznek a nagymamák által gondosan elkészített házi finomságok, az asztal pedig telis-tele jobbnál jobb szaloncukrokkal.

Éppen ezért légy aktív, díszíts, kuktáskodj, vagyis találd fel magad a nagy készülődésben. A szabály az, hogy még csak véletlenül se lustálkodd el a napot.

Reformáld meg! Kép forrása: loveandlemons.com

2/6 Reformáld meg!

Már, ami a menüsort illeti. Igaziból egyszerű döntés kérdése, hogy te engedsz a kísértésnek az ünnepek alatt, vagy tartod a diétádat és kitartasz az étrended mellett.

Egyik sem jó, vagy rossz, viszont, ha már elhatároztad magad, akkor kis ráfordítással, könnyen megtarthatod az alakodat és nem is jár lemondással.

Egyszerűen csak keress olyan recepteket, melyek alakbarát fogásokat és desszerteket kínálnak karácsonyra is.

Tényleg a határ a csillagos és, még a bejglit is simán elkészítheted diétásan, persze ebből sem kell egy egészet megenned egy este leforgása alatt.

Az alkohollal is óvatosan! Kép forrása: mmforsberg.com

3/6 Az alkohollal is óvatosan!

Tudtad, hogy 2dl vörösborban nagyjából 170 kalória van?

Ezt figyelembe véve már biztos másképp kortyolgatod majd a karácsonyi menü mellé.

Érdemes az alkohol mennyiségére is odafigyelned ezeken a napokon, mert nem csak, hogy rengeteg plusz kalóriát viszel be általuk, de még vizesedsz is tőlük.

De hát azért mégiscsak elkerülhetetlen egy családi koccintás, így azt javasoljuk, hogy mindenképpen száraz fajtát válassz, ami a borokat illeti, az édes társait pedig felejtsd el, hacsak nem szeretnél plusz kilókkal felállni az asztaltól.

Mindig legyen tele a bendő! Kép forrása: buy.shareacoke.com

4/6 Mindig legyen tele a bendő!

Ha tele van a gyomrod, akkor sokkal kevésbé vágysz a hizlaló ételekre.

Na, de ne tésztával és csokival legyen tele, hanem tápanyagokban gazdag ételekkel.

Fogyassz sok húst (ha nem vagy vega), halat, zöldségeket, gyümölcsöket és akkor meglátod, hogy jóval kevesebb süti csúszik majd le a torkodon.

Ebédnél egyél levest is, ne tartogass helyet a többi fogásnak, mivel a legtöbb leves energiaszegény és jól eltelíti a gyomrodat, megakadályozva, hogy túledd magad.

Hallgass a gyomrodra! Kép forrása: thefreshexchange.com

5/6 Hallgass a gyomrodra!

Ezt azért fontos kihangsúlyoznunk, mert karácsonykor általában kemény harcok mennek a kanapén lévő helyekért, ugyanis a kajakóma senkit nem kímél ilyenkor.

Gondolj bele, hogy szegény szervezetednek mennyire keményen kell dolgoznia azért, hogy megeméssze mindazt a plusz mennyiséget, amit beviszel.

És hát ebből kitűnik, hogy ezt a túlevést egyáltalán nem az éhség okozta, hanem a torkosság.

Oké, hogy karácsony és ünnepek, de azért nem kell rosszullétig tömni a hasunkat.

Sétáljatok Kép forrása: julieblanner.com

6/6 Sétáljatok

Bár a karácsonyi időszak nem kifejezetten a kemény sportról szól, azért igazán jól tud esni egy ebéd utáni séta.

Ez pont arra lesz jó, hogy azt a nagy teltségérzet lemenjen rólad és ne legyél álmos ebéd után egész nap.

Sőt, vedd rá a családot, hogy tartsanak veled és nézzetek körül a karácsonyi vásárban. Nem csak jó program, de közben még kalóriát is égettek.

Mondjuk ne ezzel az indokkal vesd fel az ötletet, mert félő, hogy nem aratsz majd így nagy sikert.