Jól tudtad? A Mikulás igaz története

Berényi Nóri
Írta: ,
Jól tudtad? A Mikulás igaz története

December. Az egyik leggyönyörűbb és legizgalmasabb hónapja az évnek, amikor mindenki kicsit lenyugszik és az ünnepekre koncentrál. A Mikulás kezdi a sort, akit mindenki nagyon szeret és vár, de talán a története kevésbé ismert a felnőttek számára. Ideje ezen változtatni!

Mendemondák Kép forrása: dailymail.co.uk

A Mikulás eredetileg a katolikus vallású vidékeken Szent Miklósnak, római provincia püspökének népies alakja. A magyar néphagyomány szerint december 5. éjjelén, december 6. hajnalán érkezik a családokhoz és halmozza el a gyerekeket ajándékokkal.

A szintén népszerű Télapó kifejezés a 20. század első harmadában keletkezett és használjuk azóta is. Sokáig a Mikulás alakja a mennyben élt és a gyerekeket az égből figyelte, segítői pedig manók, angyalok és krampuszok voltak.

Mára azonban az a mondás terjedt el, miszerint a Mikulás a Sarkvidéken él, onnan hozza el minden év decemberében a gyerekeknek az ajándékokat szarvasai segítségével, majd az ünnepek végeztével vissza is tér oda.

A Jótevő Kép forrása: stonegableblog.com

Egy szegény ember három lányát nevelve nem tudta őket férjhez adni megfelelő hozomány hiányában, így tudták, hogy magány vár rájuk. Miklós püspök elhatározta, hogy segít rajtuk, de szemérmességből vagy szerénységből ezt titokban tette.

Az éj leple alatt egy-egy arannyal telt erszényt csempészett a szegény ember ablakába. Egyes változatok szerint ezt három egymást követő éjjelen tette, mások szerint három egymást követő évben.

Az apa a harmadik alkalommal azonban megleste a jótevőt, hogy megköszönje neki az ajándékot, de Miklós azt mondta, hogy egyedül Istennek tartoznak köszönettel.

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!