6 tipikus maszk a velencei karneválon

Írta: ,
A velencei karneválról talán mindenkinek elsőként a díszes, színes maszkok jutnak eszébe, amelyet a felvonulók viselnek. Ezek között azonban van néhány jellegzetes figura, amelyik rendszeres szereplője a karneválnak, egyben pedig a Commedia dell’Arte ismert szereplői is.
Harlekin
Harlekin, vagy olaszosan Arlecchino az egyik legjellegzetesebb alakja a velencei karneválnak, és sok kultúrtörténeti utalásban is visszatér. Eredetileg szakadt, foltos ruhákban jelent meg, a középkortól azonban egyre inkább a jellegzetes, rombusz mintás, színes öltözéket viseli.
A maszkja leginkább fekete színű, homlokán egy nagy vörös folttal, ami a léha élet következményét, egy hatalmas kelést jelképez. Ő a szórakoztató, mindig vidám, de nem éppen okosságáról híres hősszerelmes fiatal szépfiú figurája.
Brighella
Brighella nem más, mint Harlekin számító és gyakran rosszindulatú barátja, szintén a Commedia dell' Arte egyik népszerű alakja. Ruhája általában egyszerű fehér, és zöld, szürke vagy fekete szegéllyel van ellátva.
Nem helyezi magát a figyelem központjába, de rendkívül manipulatív és célja elérése érdekében nem válogat az eszközökben. Pénzért és természetfeletti hatalomért szinte bármire képes, barátait ugyanúgy kihasználja, mint bárki mást. A helyezkedő és számító emberek szimbólumának számít.