Uborkát a fára? Szerencsét hozó karácsonyi népszokások

Zabolai Margit
Írta: ,
Uborkát a fára? Szerencsét hozó karácsonyi népszokások

Minden családnak megvannak a maga kedves szokásai, de emellett a világ különböző tájain is szokás ilyenkor apró szívességeket, jelképes gesztusokat tenni, vagy valami olyan hagyományt követni, ami szerencsét hoz a jövő évre. Szerintünk ezek a legkedvesebbek!

Egy alma a nagy lakoma után

Magyarország egyes területein a mai napig tartja magát a szokás, miszerint a karácsonyi lakoma után a családfő, vagy éppen az, aki az ételt készítette, felszeletel egy almát éppen annyi cikkre, ahányan az asztal körül ülnek. Az almacikkekből mindenki megyeszik egyet, így a hagyomány szerint azok, akik együtt ették meg az almát, a jövő évet is együtt töltik majd, nem szakíthatja el őket egymástól semmi.

A népszokást más helyeken dióval, néhol pedig naranccsal vagy mandarinnal tartják manapság, de akárhogy is, szerintünk nagyon kedves tradícióról van szó, ami kifejezi, hogy miről is szól igazán ez az ünnep.

Uborka a fán

El sem tudjuk képzelni, honnan ered ez a szokás, de állítólag Németország bizonyos részein egy uborkát rejtenek el a feldíszített fenyőfán.

Reggel az első gyerek, akinek sikerül megtalálnia a zöld színű zöldséget a zöld színű örökzöldön, valamilyen apró ajándékot kap.

Nem tudjuk, hogy mindez mit jelképez, vagy mit jelent, de az biztos, hogy mókás reggeli program lehet belőle, és a gyerekek is biztosan élvezik ezt a játékot.

Fókuszban

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató