Retro sorozatok – Magyar „kultkedvencek” a múltból

Jankovics Anna
Írta: ,
Retro sorozatok – Magyar „kultkedvencek” a múltból

Magyarországon sok jó sorozat készült. Leginkább a gyerekek voltak a célközönség, de felnőtt filmek között is akad szép számmal gyöngyszem, melyek kapcsán tetten lehet érni az országban történt változásokat… is…

Mézga család Kép forrása: filmtekercs.hu

A rajzfilm nem csak gyerekeknek készült, karakterei az átlag magyar család karakterei voltak.

A rajzfilm különlegessége, hogy a négy évad közül az elsőhöz (1968) egy francia producer pótolta a hiányzó összeget, ugyanis a Pannónia Filmstúdiónak anyagi gondjai voltak. A sorozat nemzetközi siker lett. Játszották Németországban, Olaszországban, Franciaországban, Bulgáirában, Csehországban és Szlovéniában is.

A sorozatban oly sokszor emlegetett Hufnágel Pisti olyan, mint Columbo felesége – sosem láthattuk. Hufnágel „alakja” a magyar álmot képviseli.

Máris szomszéd a tipikus, folyton elégedetlenkedő, pesszimista magyar ember karaktere, ellentétben a Mézga család tagjaival, akiknek egy nagy kaland az élet. Ahogyan nekünk is az, ha belekezdünk a sorozatba…

Egy óra múlva itt vagyok Kép forrása: hogyvolt.blog.hu

A sorozat nem csupán a jó színészi játéktól és a kalandos történettől volt népszerű.

Amikor a sorozatot leadta a TV, még élt az a korosztály, aki a megélte a háborút és az után következő időszakot – akik még emlékeztek arra, hogy milyen abszolút kiszolgáltatottnak lenni a világ történései által.

Igyekezett mindenki „kisember” maradni, a saját életét élhetővé tenni. Emiatt azonosulni tudtak Láng Vince problémájával, melyet a film igen sok humorral, szatírával adott vissza a főhős által - akitől pechesebb, ugyanakkor szerencsésebb ember nem nagyon létezik.

A film klasszikus mondata, az „egy óra múlva itt vagyok”, ami szállóigévé vált, és még most is sokak számára azt jelenti, hogy „ne nagyon számíts rám”. 

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?