Retro sorozatok – Magyar „kultkedvencek” a múltból

Írta: ,

Magyarországon sok jó sorozat készült. Leginkább a gyerekek voltak a célközönség, de felnőtt filmek között is akad szép számmal gyöngyszem, melyek kapcsán tetten lehet érni az országban történt változásokat… is…

Mézga család Kép forrása: filmtekercs.hu

1/5 Mézga család

A rajzfilm nem csak gyerekeknek készült, karakterei az átlag magyar család karakterei voltak.

A rajzfilm különlegessége, hogy a négy évad közül az elsőhöz (1968) egy francia producer pótolta a hiányzó összeget, ugyanis a Pannónia Filmstúdiónak anyagi gondjai voltak. A sorozat nemzetközi siker lett. Játszották Németországban, Olaszországban, Franciaországban, Bulgáirában, Csehországban és Szlovéniában is.

A sorozatban oly sokszor emlegetett Hufnágel Pisti olyan, mint Columbo felesége – sosem láthattuk. Hufnágel „alakja” a magyar álmot képviseli.

Máris szomszéd a tipikus, folyton elégedetlenkedő, pesszimista magyar ember karaktere, ellentétben a Mézga család tagjaival, akiknek egy nagy kaland az élet. Ahogyan nekünk is az, ha belekezdünk a sorozatba…

Egy óra múlva itt vagyok Kép forrása: hogyvolt.blog.hu

2/5 Egy óra múlva itt vagyok

A sorozat nem csupán a jó színészi játéktól és a kalandos történettől volt népszerű.

Amikor a sorozatot leadta a TV, még élt az a korosztály, aki a megélte a háborút és az után következő időszakot – akik még emlékeztek arra, hogy milyen abszolút kiszolgáltatottnak lenni a világ történései által.

Igyekezett mindenki „kisember” maradni, a saját életét élhetővé tenni. Emiatt azonosulni tudtak Láng Vince problémájával, melyet a film igen sok humorral, szatírával adott vissza a főhős által - akitől pechesebb, ugyanakkor szerencsésebb ember nem nagyon létezik.

A film klasszikus mondata, az „egy óra múlva itt vagyok”, ami szállóigévé vált, és még most is sokak számára azt jelenti, hogy „ne nagyon számíts rám”. 

Ötvös Csöpi filmek Kép forrása: filmuniverzum.hu

3/5 Ötvös Csöpi filmek

A Pogány Madonna, Csak semmi pánik, Az elvarázsolt dollár, Hamis a baba, Zsaruvér és Csigavér 1-2-3 – ezek a címek mindenki számára ismerősek.

Sőt, a külföldiek számára is, mert a nyugat-európai tévéadók jelentős része műsorára tűzte őket.

A filmekben olyan eszközöket használnak, olyan történeteket vetítenek elénk, ami élteti a szocializmus „becsület-ideológáját”, ugyanakkor igyekszik modern – azaz nyugati – is lenni.

A szórakoztató filmek közül nem véletlenül lett ez a „sorozat” a legnépszerűbb, hiszen a színészi játék felülmúlhatatlan, és a kornak megfelelő, minőségi szórakoztatás volt a cél. 

Linda Kép forrása: weebly.com

4/5 Linda

A mai fiatalok olyan „nyomozós” filmeket néznek – hisz olyan világban élünk – ahol a bűnözés hétköznapi, „normális” jelenség.

Viszont ez a filmsorozat még abban az időben készült, amikor a bűnözés igen ritka volt, szinte hihetetlen – az „ez velünk nem történhet meg” kategória.

A bűnözők világa inkább volt misztikum, mint valóság. Felnőtt mese született, „mese”, melyben szintén kiváló színészi alakítások, karakterek vannak, és sok humor.

A sorozat annyira sikeres volt, hogy a küzdősportok és a rendőr szakma is népszerűvé vált általa. 

Másfélmillió lépés Magyarországon Kép forrása: mtv.hu

5/5 Másfélmillió lépés Magyarországon

Többek között az alapos felkészülésnek köszönheti sikerét. Az országot bejáró filmesek között olyan szakemberek mutatták be adott táj sajátosságait, mint Dercsényi Balázs a műemlékeket, Juhász Árpád a geológiai csodákat, dr. Pócs Tamás a növényeket és Paládi-Kovács Attila adott hely néprajzát.

Adott település, tájegység szakértője, lakója lett megszólaltatva, így hiteles képet kaphattunk az ország azon feléről. A túrázás, az ország megszerettetése volt a cél, mely sikerült is, hiszen felébresztette az emberben a sorozat a kíváncsiságot, saját hazája iránt.

Igényessége és hitelessége miatt még az is szívesen nézte, aki nem szeretett túrázni. Főcímdala a Muzsikás együttes, Indulj el című népdal feldolgozása, ami a film által lett igen népszerű.

Számos olyan folytatásos történetet is láthattunk a televízió műsorán, melyek mindenki kedvencei voltak. Ilyen volt a Sándor Mátyás, az Abigél, a Bözsi és a többiek. Érdemes ezek közül a filmek közül szemezgetni, főleg a fiatalabb korosztálynak.

Így talán felfoghatóvá válik számukra az a hihetetlen nagy változás – etikai, gazdasági, stb. – ami az elmúlt 2-3 évtizedben történt. Így talán a generációk kicsit jobban szót tudnak majd érteni.