Régi magyar húsvéti népszokások - Ismered őket?

Szabó Erzsébet
Írta: ,
Régi magyar húsvéti népszokások - Ismered őket?
Sokan nem is hallottak más húsvéti népszokásról, mint a locsolásról, pedig akad bőven furcsaság az ünnepek körül, s talán nem mindig olyan nagy baj, hogy nem az összes hagyomány él elevenen az emlékezetünkben…
Barkaszentelés
A húsvét előtti időszakhoz köthető a virágvasárnap, amit hazánkban barkaszenteléssel ünnepeltünk még nem is olyan régen. Bár még napjainkban is él a hagyomány, egyre kevesebb babona fűződik a barkához, sokkal inkább kiváló díszítő elemként tekintünk rá, semmint a gonosz szellemek elűzésének eszközeként.

 
A korábbi években a papok által a templomban megszentelt barkát a hívők kitűzték a házra annak érdekében, hogy megóvja őket a tragédiák és betegségek ellen, valamint hogy semmilyen baj ne érhesse a ház lakóit.
Szalmabábu pusztítás
Mostanában leginkább a busójárás az, ami télűzőként megmaradt a köztudatban, holott korábban a virágvasárnap volt az az időpont, amikor erre a hagyományra sor került. 
A hatalmas szalma bábut női ruhába öltöztették, körbehordozták a faluban, majd vízbe fojtották, vagy ami még népszerűbb volt, elégették. 

 
A bábut pusztulása után gyakran a templomkerítésen keresztül hajították ki, ezzel is biztosítva, hogy a környéket a következő évben elkerülje a nyomor és az éhínség.

Fókuszban

Az 5 kedvenc húsvéti süteményem, amit legszívesebben mind elkészítenék idén

Egyszerű húsvéti ötletek, amikkel instant ünnepi hangulatot teremthetsz a családban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba